U kogo najlepiej chiptuning ASV?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
U kogo najlepiej chiptuning ASV?
Witam,
Od kilku miesięcy jestem dosyć szczęśliwym posiadaczem mk4 tdi z silnikiem asv (110 KM) i zaczynam powoli dojrzewać do "zaczipowania" swojego grzechotnika.
Silnik ma trochę ponad 120 000 i nigdy nie był modyfikowany pod kątem tuningu.
Poradźcie mi proszę jaki, Waszym zdaniem, jest optymalny chip tuning dla tej maszyny.
Nie chodzi mi o maksymalne żyłowanie silnika, ale raczej na wprowadzenie go na optymalne paramtery pracy (do niedawna byłem bardzo sceptyczny co do idei samego chip tuningu ale ADAMM mnie trochę do tego przekonał ) .
Druga prośba: Poradźcie gdzie najlepiej w Wawie lub okolicach przeprowadzić taką operację i nie zostać w samych skarpetkach ($$$) .
Myślałem o Diagtroniku w Jankach. Na forum znalazłem same pozytywne opinie o nich.
Z tego co udało mi się wywnioskować z postów na forum wynika, że możliwe są dwie opcje chip tuningu:
- zamiana oryginalnych kości pamięci nowymi z zapisanym nowym programem,
- nadpisanie starego programu nowym.
Zależy mi raczej na pierwszej opcji, abym w razie czego mógł wrócić do starego programu.
PS1: Czy zaczipowanie wymaga wymiany sprzęgła na mocniejsze? I co z wtrsykami?
PS2: W temacie chip tuningu przekopałem forum i info jakie znalazłem nie jest dla mnie wystarczające.
Pozdrawiam
Maciek
Od kilku miesięcy jestem dosyć szczęśliwym posiadaczem mk4 tdi z silnikiem asv (110 KM) i zaczynam powoli dojrzewać do "zaczipowania" swojego grzechotnika.
Silnik ma trochę ponad 120 000 i nigdy nie był modyfikowany pod kątem tuningu.
Poradźcie mi proszę jaki, Waszym zdaniem, jest optymalny chip tuning dla tej maszyny.
Nie chodzi mi o maksymalne żyłowanie silnika, ale raczej na wprowadzenie go na optymalne paramtery pracy (do niedawna byłem bardzo sceptyczny co do idei samego chip tuningu ale ADAMM mnie trochę do tego przekonał ) .
Druga prośba: Poradźcie gdzie najlepiej w Wawie lub okolicach przeprowadzić taką operację i nie zostać w samych skarpetkach ($$$) .
Myślałem o Diagtroniku w Jankach. Na forum znalazłem same pozytywne opinie o nich.
Z tego co udało mi się wywnioskować z postów na forum wynika, że możliwe są dwie opcje chip tuningu:
- zamiana oryginalnych kości pamięci nowymi z zapisanym nowym programem,
- nadpisanie starego programu nowym.
Zależy mi raczej na pierwszej opcji, abym w razie czego mógł wrócić do starego programu.
PS1: Czy zaczipowanie wymaga wymiany sprzęgła na mocniejsze? I co z wtrsykami?
PS2: W temacie chip tuningu przekopałem forum i info jakie znalazłem nie jest dla mnie wystarczające.
Pozdrawiam
Maciek
Ostatnio zmieniony pn lip 09, 2007 13:58 przez maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
GDZIE : JANKI , KTO : FIRMA DIAGTRONIK . idealnie na rozjeżdzie aleji krakowskiej w trasy katowicka i krakowska , jadąc z okęcia po prawej stronie , chłopaki naprawde dobrze robia i znają się na rzeczy, a cenowo ... w vw passat silnik 1.8 turbo chip na 180 km i wyczyszczenie turbiny koszt wyniósł : 1200 pln . fachowo i wg. mnie dobrze .
Usysy jest z Łodzi. A jednak lepiej robic chipsa w okolicy zamieszkania. Pozniejsze poprawki tyle nie kosztujadamcio151 pisze:zrób u uysy-ego
niemaciek pisze:PS1: Czy zaczipowanie wymaga wymiany sprzęgła na mocniejsze? I co z wtrsykami?
Polecam DIAGTRONIK, MASTERS i ROGAL z wawy
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
częstochowa, hmm chyba troche droższy masters w katowicach tańszy uysy w łodzi jakość porównywalna. wszystko zależy jak sie dogadasz
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
Moze macie jakies dokladniejsze namiary Zwlaszcza na kolege z Łodzi
str. internetowa tel. Masters to z KATOWIC gosciu? bylem raz u niego, mowil cos o 1200zł
Z tym ze podstawowy wymóg musi byc hamownia Bo tak to wedlug mnie szkoda jechac
On wtedy mial warsztat w garazu w domu u siebie Nie twierdze ze sie nie zna (usterka mi wykrył) ale za podpiecie do kompa 100zł skasował, hamowni tam wtedy nie widzialem?
str. internetowa tel. Masters to z KATOWIC gosciu? bylem raz u niego, mowil cos o 1200zł
On wtedy mial warsztat w garazu w domu u siebie Nie twierdze ze sie nie zna (usterka mi wykrył) ale za podpiecie do kompa 100zł skasował, hamowni tam wtedy nie widzialem?
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
lulu jak bys szukal to bys znalazlMarifex pisze:Moze macie jakies dokladniejsze namiary Zwlaszcza na kolege z Łodzi
http://g-lab.pl/ tu masz namiary na usyego
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
Robisz auto na ulice czy do sportu. Jak na ulice to po co Ci hamownia??Marifex pisze:Moze macie jakies dokladniejsze namiary Zwlaszcza na kolege z Łodzi
Papierkowy tuning??
Aligator (bo o nim pewnie mowa) jest znany i ceniony nawet poza granicami kraju. Jest wlascicelem jednej z najmocniejszych octavi w PL.
Softy robi od dawna i co najwazniejsze robi tak by na drodze nic sie nie wysralo.
Bo mocny program do TDI napisac to nie problem. Ale albo wtedy turbo szybko padnie albo bedzie kopcic. Sztuka jest zrobic mocno i bezawaryjnie.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
aligator ma dostęp do hamowni, spoko. firma pewna. uysy też ma dostęp. obaj powaznie traktują swoją robote
rogal też 100% profi. ostatnio przeprowadzał sie z warsztatem, ale może już działa