Dziwny stuk z przodu przy zatrzymaniu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny stuk z przodu przy zatrzymaniu.
Od razu powiem, że jestem kompletną laiczką. Niedawno odziedziczyłam Golfa III 1.4 z końca 91 roku. W związku z tym mam pytanie: Co to może być? Podczas hamowania, po zatrzymaniu słychać w przednich kołach stuk, takie jakby szurnięcie, nie zawsze, zależy to od tego jak mocno hamowałam, zauważyłem że zdarza się to raczej gdy hamuje lekko.
Poza tym mam kilka innych pytań i byłabym bardzo wdzięczna za podsunięcie pomysłów co to może być i czy to poważne:
- tylne hamulce czasem piszczą, ale rzadko i króciutko (czy to objaw ich zużycia?)
- auto podczas postoju telepie się, ale bardziej jakby po stronie pasażera, po prostu wibruje, chociaż obroty są w porządku.
Wiem, że to ostatnie nie o hamulcach, ale nie chciałam zakładać dwóch tematów oddzielnych, mam nadzieję, że mi pomożecie, będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam!
Poza tym mam kilka innych pytań i byłabym bardzo wdzięczna za podsunięcie pomysłów co to może być i czy to poważne:
- tylne hamulce czasem piszczą, ale rzadko i króciutko (czy to objaw ich zużycia?)
- auto podczas postoju telepie się, ale bardziej jakby po stronie pasażera, po prostu wibruje, chociaż obroty są w porządku.
Wiem, że to ostatnie nie o hamulcach, ale nie chciałam zakładać dwóch tematów oddzielnych, mam nadzieję, że mi pomożecie, będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam!
-
KONDZIO222
- Użytkownik

- Kontakt:
Możliwe że ci się klocki kończą,a z tyłu czasem piszczą klocki jak się kupi tanie zamienniki.Kasia_sl pisze:Co to może być? Podczas hamowania, po zatrzymaniu słychać w przednich kołach stuk, takie jakby szurnięcie, nie zawsze, zależy to od tego jak mocno hamowałam, zauważyłem że zdarza się to raczej gdy hamuje lekko.
Sprawdź w jakim stanie są klocki bo możliwe, że już są zdarte i niszczysz tarcze hamulcowe.
Było MK II GTI jest A6 quattro TDI
wibracje moga byc spowodowane zuzyta poduszka silnika badz skrzyni biegow .... a z hamulcami nie masz wyjscia , musisz je sprawdzic bo jak masz juz kiepskie klocki to mozesz sobie krzywde zrobic.... klocek wypadnie zablokuje kolo i zrobisz obrot 360 stopni...podjedz do mechanika , rozbierze zobaczy i wszystko ci powie... piski raczej napewno sa spowodowane zuzytymi klockami.. a ten stuk .. hmmm ... przyczyn moze byc kilka...
pozdraVWiam i zycze powodzenia z autkiem
pozdraVWiam i zycze powodzenia z autkiem
krzylo7@wp.pl
Lubelskie Stowarzyszenie VW Audi
GSM 516 833 337
www.majovwka.pl
Lubelskie Stowarzyszenie VW Audi
GSM 516 833 337
www.majovwka.pl
Jutro pojadę na stację diagnostyczną. Dziękuję bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi.
Mam pytanie co do tej poduszki silnika/skrzyni biegów - czy jest konieczne wymiana tego? Czy są jakieś inne konsekwencje lub zagrożenia oprócz wibracji?
I ten stuk - co to jeszcze może być? Nie chcę dać się naciągnąć u mechanik, bo oni często chcą kobiecie wmówić wiele rzeczy, a nie mam nikogo zaufanego ani znającego się na samochodach. Pozdrawiam.
Mam pytanie co do tej poduszki silnika/skrzyni biegów - czy jest konieczne wymiana tego? Czy są jakieś inne konsekwencje lub zagrożenia oprócz wibracji?
I ten stuk - co to jeszcze może być? Nie chcę dać się naciągnąć u mechanik, bo oni często chcą kobiecie wmówić wiele rzeczy, a nie mam nikogo zaufanego ani znającego się na samochodach. Pozdrawiam.
Byłam dzisiaj na stacji diagnostycznej i diagnostycy stwierdzili, że wszystko jest ok zarówno z zawieszeniem całym jak i z hamulcami z przodu. Chciałam im pokazać ów stuk, ale akurat nie udało mi się go "wywołać", gdyż nie zawsze to się dzieje. Patrzyli jak na wariatkę 
Za to wykryli inny problem z hamulcami tylnymi. Prawe koło hamuje słabiej niż lewe, mówili ,że to albo jakiś cylinderek albo rozdzielacz siły hamowania. Czy to poważna sprawa i co właściwie powinnam wymienić?
Martwią mnie właśnie te dwie rzeczy (stuk z przodu) i tylne hamulce. Mechanik, u którego byłam stwierdził, że klocki są ok (popatrzył przez felgę), a o tylnych mu nie mówiłam, bo dopiero później pojechałam na stację.
Zastanawiam się czy mam się czym martwić, chodzi głównie o to, że za mniej więcej tydzień mam zamiar zrobić dość duży przebieg (wybieram się nad morze) i nie chciałabym żadnej przykrej niespodzianki.
Za to wykryli inny problem z hamulcami tylnymi. Prawe koło hamuje słabiej niż lewe, mówili ,że to albo jakiś cylinderek albo rozdzielacz siły hamowania. Czy to poważna sprawa i co właściwie powinnam wymienić?
Martwią mnie właśnie te dwie rzeczy (stuk z przodu) i tylne hamulce. Mechanik, u którego byłam stwierdził, że klocki są ok (popatrzył przez felgę), a o tylnych mu nie mówiłam, bo dopiero później pojechałam na stację.
Zastanawiam się czy mam się czym martwić, chodzi głównie o to, że za mniej więcej tydzień mam zamiar zrobić dość duży przebieg (wybieram się nad morze) i nie chciałabym żadnej przykrej niespodzianki.
Kasia_sl: przyznaj Ci sie, ze tez mam stuki przy hamowaniu, dochodza one z przedniego prawego kola. Bylem u mechanika i powiedzial, ze to moze byc brak tulei przy przednim silent blocku, kupile te tuleje (5zl/szt.) i w przyszlym tygodniu pojade do niego wymienic bo wczoraj nie mial czasu.
Ostatnio wymienialem te silentblocki, ale tych tulei nie kupilem nowych, nie mam pewnosci, ze to one, ale kosztuja grosze i na pewno nie zaszkodzi ich wymienic
Ostatnio wymienialem te silentblocki, ale tych tulei nie kupilem nowych, nie mam pewnosci, ze to one, ale kosztuja grosze i na pewno nie zaszkodzi ich wymienic