jak przelozyc komputer?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
jak przelozyc komputer?
chlopaki bo przeczytlem cos w innym posice ze mozna przelozyc sterownik z 1.8 do 1.4 i bedzie lepiej chodizl jak to sie ma w rzczyiwstosci? na allegro koles sprzedaje sterowniki za 150 zl ktore w moim ABD maja podniesc o 10 KM i 14 NM moc i moment ! koszt takiego czegos 150 zl co o tym myslicie?
jakoś w to nie wierzę... przecież to są zupełnie inne silniki, tak przekładka skończy się w najlepszym wypadku tym, że silnik będzie dostawął za dużo paliwa. o ile w ogóle da się go odpalić. poza tym i tak trzeba by było takie coś od zera praktycznie programować i stroić, a to nie jest tania zabawa.Konrad6 pisze:przeczytlem cos w innym posice ze mozna przelozyc sterownik z 1.8 do 1.4 i bedzie lepiej chodizl
myślę, że trzeba się od czegoś takiego trzymać z daleka. bezapelacyjnie. btw - tak z ciekawości, możesz podesłać linka do tej aukcji? obejrzałbym sobie taki "wynalazek". a podsumowując - nie warto w ogóle próbować.Konrad6 pisze:na allegro koles sprzedaje sterowniki za 150 zl ktore w moim ABD maja podniesc o 10 KM i 14 NM moc i moment ! koszt takiego czegos 150 zl co o tym myslicie?
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata
http://moto.allegro.pl/item211581813_ch ... 8_2_0.html
moze zagadam czy mozna na przetestowanie wziac? ze jak bedzie robic to zostawie jak nie to spadowa;)
moze zagadam czy mozna na przetestowanie wziac? ze jak bedzie robic to zostawie jak nie to spadowa;)
jest całkiem prawdopodobne, że cały ten "chip" to po prostu rezystor, który wpięty w odpowiednie miejsce instalacji powoduje to, że silnik cały czas chodzi na ssaniu. a w ogóle chiptuning to nie jest wcale taka prosta sprawa - fachowo wygląda to tak, że indywidualnie stroi się elektronikę sterującą silnika. a to oznacza dzień spędzony na hamowni i zabawy z komputerem. i zajmują się tym fachowcy. po prostu niemożliwe jest, żeby uzyskać jakiś pozytywny efekt przy użyciu jednego uniwersalnego sterownika, nie dostrajając go indywidualnie, do potrzeb konkretnego silnika. poza tym temat "chipów" z allegro jest tu na forum poruszany regularnie. i zapewniam Cię, że nawet jeśli to da jakiś przyrost mocy, to na pewno nie taki, jak deklarowany przez sprzedającego. a na dłuższą metę może to zaowocować efektem w postaci uszkodzenia silnika - m.in. od ciągłej pracy na ssaniu.
[ Dodano: Sro Lip 04, 2007 16:32 ]
[ Dodano: Sro Lip 04, 2007 16:32 ]
wątpię, żeby koleś się zgodził. podejrzewam, że dobrze wie, co sprzedaje i nie będzie się w coś takiego bawił. a jeśli już odczujesz jakiś efekt, to będzie to raczej skutek "tuningu psychologicznego" niż wymierny przyrost mocy. takie rzeczy sprawdza się na hamowni, albo przynajmniej przy użyciu jakiegoś w miarę dokładnego sprzętu pomiarowego czy metody pomiaru np. przyspieszenia.Konrad6 pisze:moze zagadam czy mozna na przetestowanie wziac? ze jak bedzie robic to zostawie jak nie to spadowa;)
Zobacz sobie ten wątek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=106684Konrad6 pisze:http://moto.allegro.pl/item211581813_ch ... 8_2_0.html
=-Pinhead-=
to co mi radzicie zrobic z silnikiem 1.4? mam takie sliczne autko a szlak mnie trafia ze nawet nie ma czym wyprzedzic;/ a i chodzi mi o jakas wymierna kase ok 1000zl chcialem wogole wypier***** motor i wsadzic inny np 1.8 ale nikt nei chce powiedziec co trzeba w samochodzie zmienic czy sie da i za jaka kase;/ co proponujecie?
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
znajomy zakupił lekko rozebrana juz MKIII GTI 2.0 8v po dachu za 2 tysKonrad6 pisze:to co mi radzicie zrobic z silnikiem 1.4? mam takie sliczne autko a szlak mnie trafia ze nawet nie ma czym wyprzedzic;/ a i chodzi mi o jakas wymierna kase ok 1000zl chcialem wogole wypier***** motor i wsadzic inny np 1.8 ale nikt nei chce powiedziec co trzeba w samochodzie zmienic czy sie da i za jaka kase;/ co proponujecie?
za 1200 sprzedał swój motor
za przłozenie 1000zł
+ oleje i inne graty,
i koszt całkowity wyszedł 1200 zł a spalanie na poziomie 1.4
www.vrservice.pl
półosie i najlepiej cały osprzęt silnika - pompa oleju, paliwa, alternator, rozrusznik, nie wiem czy chłodnice są takie same, jeśli nie, to też dobrze byłoby przełożyć. chociaż na gratach ze starego silnika też chyba da się coś zrobić (przynajmniej na niektórych)...Borys pisze:co potrzebuje do przelozenia na 1.8 albo na inny mocniejszy motor? wiem ze motor skrzynia, komputer wiazka, co jeszcze?
zajedź do jakiegoś mechanika i spróbuj się ugadać... może znajdziesz warsztat, w którym Ci to tanie zrobią. albo próbuj sam - nie jest to tak tragicznie trudne.