przy kręceniu kierownicą coś chrzęści
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przy kręceniu kierownicą coś chrzęści
witam jak w temacie gdy skrecam kierownica cos mi chrzesci słychac to w kabinie jakby plasik o plastik i gdzies w okolicy kierownicy please help
Możliwe że blaszka podająca zasilanie na włącznik klaksona wydaje taki dźwięk. Wystarczy psiknąć troche WD40, ewentualnie troche ją odgiąć.
Nazywa się to "pierścień ślizgowy klaksonu ze sprężyną powrotną":
Nazywa się to "pierścień ślizgowy klaksonu ze sprężyną powrotną":
Ostatnio zmieniony ndz lip 08, 2007 10:52 przez Pinhead, łącznie zmieniany 3 razy.
=-Pinhead-=
hmmm dzieki ale gdzie to jest ???dziejo pisze:sprawdz cały wał kierownicy czy na przegubie krzyzakowym niemna luzów
[ Dodano: 30 Cze 2007 20:51 ]
a moze to przegub ???dziejo pisze:mozliwe że plastikowa osłona pod kierownica lub łozysko amortyzatora- hałas sie przenosi więc trudno jednozanacznie stwierdzic ,skąd
- KrisGliv
- Mały gagatek
- Kontakt:
dziejo, wg mnie pisze dobrze. Ja tez sklanial bym sie bardziej w kierunku, ze to oslona plastikowa pod kierownica moze ocierac. Poruszaj nia i potem pokrec kierownica, ewentualnie odkres dwie srubki z dolu, wyjmij te oslone i wtedy pokrec i zobaczysz czy dalej jest ten dzwiek.
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2007 23:02 przez KrisGliv, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem zdjete osłony plastikowe oraz nawet te co osłaniają przegub krzyzakowy i to tarcie dalej wystepowało aha zadnych luzów na przegubie krzyżakowym nie maKrisGliv pisze:dziejo, wg mnie pisze dobrze. Ja tez sklanial bym sie bardziej w kierunku, ze to oslona plastikowa pod kierownica moze ocierac. Poruszaj nia i potem pokrec kierownica, ewentualnie odkres dwie srubki z dolu, wyjmij te oslone i wtedy pokrec i zobaczysz czy dalej jest ten dzwiek.
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2007 12:33 przez pori55555, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm panowie ja mam dosyc podobny problem....
z tym ze zaczynam sie bac, bo w pracy jezdze karetka i to samo sie dzieje - ale tam podluznice byly spawane i mowia ze podobno dlatego. jak w swoim golfiku krece kierownica to skrzypi tak samo jak w karecie :/ - ale czy to moze byc wina podloznic ? ja w to watpie ale niewiem sam...wole sie poradzic fachowcow zznajomy ogladal go od spodu i mowil ze z podloznicami nic nie bylo robione .... pomozcie co to moze byc
z tym ze zaczynam sie bac, bo w pracy jezdze karetka i to samo sie dzieje - ale tam podluznice byly spawane i mowia ze podobno dlatego. jak w swoim golfiku krece kierownica to skrzypi tak samo jak w karecie :/ - ale czy to moze byc wina podloznic ? ja w to watpie ale niewiem sam...wole sie poradzic fachowcow zznajomy ogladal go od spodu i mowil ze z podloznicami nic nie bylo robione .... pomozcie co to moze byc
też nie chce nic sugerować ale jeśli dzieje sie to w trakcie jazdy to sprawdz gumowe osłony przegubów, może któraś jest pęknięta i dostał sie do łożyska piasek.. miałem tak w fordzie fiesta.. pękła guma wlazło błoto pierw chrubotało myslalem ze cos ze wspomaganiem a długo nie było jak sie przegub rozsypał..DomBros pisze:nie chce sugerować ale jakby kulka z łożyska natrafiała na nierówność). Co to może być ??
ponowie swoje zapytanie gdyz nieotrzymalem odpowiedzi...
K4m
czy podczas skrętu kierownicą słyszysz trzask i jakby ocieranie, bo jeśli tak, to poproś kogoś o kręcenie kierownicą, a ty posłuchaj co dzieje się w łożyskach kolumny. 99% takich dziwnych odgłosów pochodzi z tego miejsca. jeśli to tam, to będziesz wiedział co zrobić
[ Dodano: 07 Lip 2007 22:45 ]
jeszcze jedna przyczyna denerwującego szurania w okolicy kierownicy to blaszka, która przenosi ,,prąd". ona porusza się po metalowym pierścieniu i u mnie było tam zbiorowisko brudu. trochę cierpliwości szpachtułki i szmatka i pomogło( szuranie było denerwujące)
czy podczas skrętu kierownicą słyszysz trzask i jakby ocieranie, bo jeśli tak, to poproś kogoś o kręcenie kierownicą, a ty posłuchaj co dzieje się w łożyskach kolumny. 99% takich dziwnych odgłosów pochodzi z tego miejsca. jeśli to tam, to będziesz wiedział co zrobić
[ Dodano: 07 Lip 2007 22:45 ]
jeszcze jedna przyczyna denerwującego szurania w okolicy kierownicy to blaszka, która przenosi ,,prąd". ona porusza się po metalowym pierścieniu i u mnie było tam zbiorowisko brudu. trochę cierpliwości szpachtułki i szmatka i pomogło( szuranie było denerwujące)