dziwne buczenie/rezonans

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

dziwne buczenie/rezonans

Post autor: jacumba » ndz lip 01, 2007 15:35

mam problem ponieważ przy przyśpieszaniu szczególnie na pierwszych trzech biegach w zakresie prędkości obrotowej od 1500 do 1900 przy gwałtownym dodaniu gazu towarzyszy dziwne buczenie rezonans jakiś. Wcześniej tego nie miałem a wizyta u tłumikarza zaaowocowała potwierdzeniem że z wydechem jest wszystko OK i napewno nie jest to jego wina. Tłumikarz wskazał ewentualną przyczynę w tych gumowych uszczelkach w układzie zasilania co to trzymają gaźnik/wtrysk (że niby lewe powietrze). Co o tym sądzicie i jakie były by to uszczelki jeśli to to . mój silnik to ABS. czy ktoś miał coś podobnego?

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » ndz lip 01, 2007 18:02

jacumba pisze:Co o tym sądzicie
A nikt nie wyjął tłumika szumów zasysania?? masz fabryczny filtr?

Awatar użytkownika
marepako
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marepako » ndz lip 01, 2007 18:06

jesli podstawa wtrysku/gaznika to gdy odpalisz auto i poruszasz wtryskiem/gaznikiem to auto powinno zaczac dziwnie chodzic (falowac,dlawic sie).

One Man Crew

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » ndz lip 01, 2007 18:34

Matador pisze:A nikt nie wyjął tłumika szumów zasysania?? masz fabryczny filtr?
filtr mam fabryczny a gdzie ten tłumik szmerów zasysania sie znajduje?

[ Dodano: 01 Lip 2007 18:36 ]
marepako pisze:jesli podstawa wtrysku/gaznika to gdy odpalisz auto i poruszasz wtryskiem/gaznikiem to auto powinno zaczac dziwnie chodzic (falowac,dlawic sie).
ruszałem chodzi normalnie tzn trzyma obroty i to nie ma wpływu na ich ilość ani na dźwięk, dopiero pod obciążeniem , butem na dwójce z niskich słychać ten rezonans.

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » ndz lip 01, 2007 18:38

jacumba pisze:a gdzie ten tłumik szmerów zasysania sie znajduje?
z puchy filtra wychodzi pod kątem 90' rura ,która zasysa zimne powietrze z nadkola - na początku tej rury powinien być ten tłumik - wygląda jak gumowe sitko mniej więcej..

no i sprawdź czy szczelnie jest filtr zamknięty..
Numerek 22 ;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2007 18:51 przez Matador, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » ndz lip 01, 2007 18:39

czasem ten rezonans mocno sie rozchodzi i myślałem że to tra siatka w układzie wydechu ale to nie to bo jest cała.

[ Dodano: 01 Lip 2007 18:40 ]
idę zobaczyć

[ Dodano: 01 Lip 2007 19:18 ]
połączenie tej rury co to wychodzi pod kątem 90 stopni z filtrem zasysanego powietrza było żadne ponieważ rura ta wypadła z tej drugiej gumy , która nachodzi na filtr . Obrazek
dopiero po założeniu efekt prawie ustał jednak jeszcze występuje ale już bardzo bardzo słabo, dodam że ta guma łącząca przewód pod kątem 90 stopni z filtrem zasysanego powietrza ma 3 wyłamane zaczepy i nie wiem na jak długo będzie się tam trzymać.

[ Dodano: 01 Lip 2007 19:23 ]
u mnie nie jest tak ja na rysunku jest, tylko ta guma założona co widać na zdjęciu wyżej, oraz rura : Obrazek a dalej jest już sam filtr zasysanego powietrza Obrazek

[ Dodano: 01 Lip 2007 19:26 ]
Matador pisze:no i sprawdź czy szczelnie jest filtr zamknięty..
Numerek 22
atego nie jestem pewien bo zaczepy się pourywały i chyba będę musiał kupić nową, a to takie ważne jest?
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2007 19:25 przez jacumba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » ndz lip 01, 2007 19:29

no to nie masz tego tłumika wogóle bo ta guma siedzi w nadkolu razem z tłumikiem (taki gumowy durszlak)
najważniejsze jest ,żeby układ był szczelny od filtra w górę
to ,że nie ma tłumika to tylko odrobinę głośniej może być
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2007 19:34 przez Matador, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » ndz lip 01, 2007 19:44

quote="Matador"]no to nie masz tego tłumika wogóle bo ta guma siedzi w nadkolu razem z tłumikiem (taki gumowy durszlak)
najważniejsze jest ,żeby układ był szczelny od filtra w górę
to ,że nie ma tłumika to tylko odrobinę głośniej może być[/quote] a ta siatka co to w nadkolu jest to nie jest ten filtr? Obrazek dodam że mam strumienice ale jest ona tam od kiedy auto kupiłem i wcześniej tego nie było, nic będę jeździł, a jak mnie to już baaardzo wkurzy .. w każdym razie dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » ndz lip 01, 2007 21:53

jacumba pisze: ta siatka co to w nadkolu jest to nie jest ten filtr?
znalazła się zguba :bigok: no to masz wszystko..
jak poskładasz dobrze do kupy to powinno być cicho..
na wydech jest prosty sposób - zatkaj na końcu tłumik - jak jest szczelny układ to silnik zgaśnie po jakimś czasie, jeśli nie to zacznie gdzieś syczeć..

[ Dodano: 01 Lip 2007 21:56 ]
przez strumienice też może być głośniej, pozatym tłumiki po paru latach się *#cenzura#* i też robią się głośniejsze

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » pt lip 06, 2007 00:19

Matador pisze:na wydech jest prosty sposób - zatkaj na końcu tłumik - jak jest szczelny układ to silnik zgaśnie po jakimś czasie, jeśli nie to zacznie gdzieś syczeć..
wydech jest cacy bo nowy jeden tłumik i sprawdzony cały pod względem szczelności drugi tłumik jest elegancki...ale te buczenie mnie dalej denerwuje

Awatar użytkownika
Arczi
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Arczi » pt lip 06, 2007 13:35

Ja mam tdika i mam ten sam problem tylko że w mnhiej wiecej takl od 1600 do 18oo obrotow i doszedlem do tego ze wlasnie przy filtrze powietrza robia sie drgania nie wiem jaka jest roznica w mocowaniu filtra. W moim jest taki bolec ktory wchodzi w nadkole i na nim powinna chyba byc jakas guma czy cos bo jest straszny luz ja na to nalepilem gume z detki zakleilem szkotem na ciasno i nie buczy. A na koncu tej rury co idzie 90 stopni w bok to tez nic nie mam i nie wiem czy tam cos powinno byc, w kazdym badz razie tez tak to jest na luzno zamontowane.

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » pt lip 06, 2007 18:06

Arczi pisze:Ja mam tdika i mam ten sam problem tylko że w mnhiej wiecej takl od 1600 do 18oo obrotow i doszedlem do tego ze wlasnie przy filtrze powietrza robia sie drgania nie wiem jaka jest roznica w mocowaniu filtra. W moim jest taki bolec ktory wchodzi w nadkole i na nim powinna chyba byc jakas guma czy cos bo jest straszny luz ja na to nalepilem gume z detki zakleilem szkotem na ciasno i nie buczy. A na koncu tej rury co idzie 90 stopni w bok to tez nic nie mam i nie wiem czy tam cos powinno byc, w kazdym badz razie tez tak to jest na luzno zamontowane.
i tym właśnie mi kolego pomogłeś! u mnie była guma jakaś pod obudową filtra, więc jakiś czas temu przy wymianie filtra wywaliłem tę gumę bo myślałem że trafiła ona tam przypadkowo, okazuje się więc żę jednak nie....

Awatar użytkownika
Arczi
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Arczi » pt lip 06, 2007 19:10

jacumba pisze:
Arczi pisze:Ja mam tdika i mam ten sam problem tylko że w mnhiej wiecej takl od 1600 do 18oo obrotow i doszedlem do tego ze wlasnie przy filtrze powietrza robia sie drgania nie wiem jaka jest roznica w mocowaniu filtra. W moim jest taki bolec ktory wchodzi w nadkole i na nim powinna chyba byc jakas guma czy cos bo jest straszny luz ja na to nalepilem gume z detki zakleilem szkotem na ciasno i nie buczy. A na koncu tej rury co idzie 90 stopni w bok to tez nic nie mam i nie wiem czy tam cos powinno byc, w kazdym badz razie tez tak to jest na luzno zamontowane.
i tym właśnie mi kolego pomogłeś! u mnie była guma jakaś pod obudową filtra, więc jakiś czas temu przy wymianie filtra wywaliłem tę gumę bo myślałem że trafiła ona tam przypadkowo, okazuje się więc żę jednak nie....
No pod spodem filtra od dolu sa dwie takie gumy ktore wchodza w obudowe filtra ja je juz mam takie zuzyte. Jednak jeszcze jest taki bolec plastikowy ktory wchodzi w blotnik i ja na tym bolcu nie mialem zadnej gumy a chyba tam cos powinno byc i dalem detke i szkota.

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » pt lip 06, 2007 21:01

Arczi pisze:No pod spodem filtra od dolu sa dwie takie gumy ktore wchodza w obudowe filtra ja je juz mam takie zuzyte. Jednak jeszcze jest taki bolec plastikowy ktory wchodzi w blotnik i ja na tym bolcu nie mialem zadnej gumy a chyba tam cos powinno byc i dalem detke i szkota.
no i o ten bolec sie rozchodziło... on tłukł o nadkole i był rezonans...dzięki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”