Zaolejone świece

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

człowiekzbetonu
Nowicjusz
Nowicjusz

Zaolejone świece

Post autor: człowiekzbetonu » pt cze 29, 2007 00:51

Witam,
Zaczęło się od tego że mój silnik bierze 1,2L oleju na 1000km. Sprawdziłem cisnienie na cylindrach gdzie wyszło- 13;9,5;10,5;11. Czyli chyba nie za dobrze. Pierwszą rzeczą była wymiana uszczelniaczy. Po przejechaniu klilkudziesięciu kilometrów stwierdziłem że poziom oleju jest chyba ok, więc bardzo się ucieszyłem. Ale pomyślałem że wykręce sobie świece i obejrzę czy nie są zakopcone. Wykręciłem pierwszą przy rozrządzie i patrzę cały gwint jest zaolejony. O cholera pomyslałem. Odkręciłem drugą to samo, z tym że zaglądam przez otwór do gara a tam błyszczy się od oleju. Skąd olej w garze i na gwincie świecy?. Póki silnik pracuje spala olej na bierząco. Po zatrzymaniu olej może tylko spłynąć z nieszczelnych zaworów - nieprawdaż?.A może głowica pęknięta lub uszczelka pod głowicą. Co mam robić. Silnik pali ładnie, żadnego dymu czarnego lub niebieskiego. Tylko mam gdzieś mały wyciek oleju(plamy na ziemi) gdzieś w okolicy na połączeniu głowica - kadłub.
Dzięki za rady i pozdrawiam

michal0604
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michal0604 » pt cze 29, 2007 08:07

Czy twój silnik ma 16 zaworów? Jak tak to sprawdz uszczelkę pod pokrywą zaworów. Z niej może ściekać na świece, i jak ją wykręcisz to olej wleje się do cylindra. Przy takich ilościach dostajacych się przez gumki, robiłbyś zasłonę dymną z wydechu. :weedman:

michal0604

człowiekzbetonu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: człowiekzbetonu » pt cze 29, 2007 09:21

Silnik mam 1,6SR 8 zaworów. Uszczelkę pod deklem wymieniałem. Ale skąd olej na gwincie świecy. Przecież gwint świecy jest spasowany szczelnie z gwintem w głowicy. Czy przyczyną może być uszczelka pod głowicą?. Bo inaczej chyba olej nie może dostać się do gara jak przez uszczelniacze lub uszczelkę pod głowicą. Prawda?

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » pt cze 29, 2007 09:57

człowiekzbetonu pisze:Bo inaczej chyba olej nie może dostać się do gara jak przez uszczelniacze lub uszczelkę pod głowicą. Prawda?
może..
chociażby przez pierścienie olejowe (a raczej to co z nich zostało)

[ Dodano: 29 Cze 2007 10:04 ]
człowiekzbetonu pisze:Ale skąd olej na gwincie świecy
to akurat najmniejszy problem, być może przed wkręceniem świecy (np. po próbie ciśnienia) były brudne gwinty w głowicy
bardziej bym się przejął różnicami w ciśnieniach 9.5 a 13 to spora różnica
spalanie oleju 1.2l na 1tyś km sugeruje pierścionki do wymiany
wymieniłeś uszczelniacze tylko i co ,dało to coś??

michal0604
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michal0604 » pt cze 29, 2007 20:37

Jeżeli to silnik 1.6 SR to wycofuję swoje pomysły. Czeka cię kolego remoncik. Kondolencje.

michal0604

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”