Witam
Odkąd tylko zaczęłem ruszać samochód obroty falowały - myślałem że to wina gaźnika - jestem świeżo po wymianie na weberka(ach ten dźwięk:) ), zgodnie z poradą Kamila W. .
Uszczelnione jest wszystko dokładnie - lewego nie łapie , a obroty jak falowały tak falują.
Zauważyłem że gdy następuje spadek obrotów(w regularnych odstępach czasu) to z rury wydechowej następuje zwiększona emisja spalin...(jakby sobie bączka puścił;) )
Co najpierw brać pod uwagę: świece, przewody WN, czy rozdzielacz? Czy może coś innego?
Pozdrawiam
PS: faluje w zakresie ~300 obrotów - jeszcze muszę wolne ustawić na odpowiedni poziom , a narazie nie chce szaleć z silnikiem - uszczelkę pod pokrywą zaworów mam do wymiany. Leje się strumieniami prawie olej;)
1.3 MH , falujące wolne obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.3 MH , falujące wolne obroty
Ostatnio zmieniony pt cze 29, 2007 01:38 przez Pim, łącznie zmieniany 3 razy.
- Golfiarz217
- Ma gadane

- Kontakt:
możesz też sprawdzic palec i rozdzielacz. Ja miaęłm podobne objawy jak Ty i pojechałem do mechaniorów na komp i wyszło że walnięty jest czujnik położenia przepustnicy czli to dziadostwo. Mozesz mieć również zle ustawiony zapłon.Pim pisze:świece, przewody WN

MK2 1.6 D , 87r był....
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
witam wszystkich i odrazu przystepuje do zadania pytania bo juz nie wyrabiam z moim golfikiem IV. Moze ktos sie spotkał z takim przypadniek i udało mu sie to dziadostwo usunac.
Falujące obroty Golf IV 1.6 '98
Mój problem polega na tym że na biegu jałowym np. w momencie jak dojeżdżam do skrzyżowania falują obroty silnika tak od około 900 obr. do 1200 obr i po jakim czasie spadną na 900 obr. Czasami jest ok ale rzadko się to zdarza.W jaki sposób sie z tym uporać?
Jak ktos to odczyta to bardzo ale bardzo prosze o porade bo u mechanikow nic sie nie dowiaduje ,tylko słysze słowa ze z tym mozna jezdzic. Moze i mozna ale to denerwuje wrrrrrrrr
Falujące obroty Golf IV 1.6 '98
Mój problem polega na tym że na biegu jałowym np. w momencie jak dojeżdżam do skrzyżowania falują obroty silnika tak od około 900 obr. do 1200 obr i po jakim czasie spadną na 900 obr. Czasami jest ok ale rzadko się to zdarza.W jaki sposób sie z tym uporać?
Jak ktos to odczyta to bardzo ale bardzo prosze o porade bo u mechanikow nic sie nie dowiaduje ,tylko słysze słowa ze z tym mozna jezdzic. Moze i mozna ale to denerwuje wrrrrrrrr
- Paweł Marek
- V.I.P.

krzyzak, od razu prośby do ciebie. Po pierwsze należy założyć własny temat - co ma wspólnego gaźnik z zaawansowanym wtryskiem, po drugie dopisz jeszcze typ silnika - dla zgodności z regulaminem, po trzecie temat falowania w MK4 z tym silnikiem był poruszany wielokrotnie, na dole strony masz wyszukiwarkę i najpierw jej użyj.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.