AAM, szarpanie, nierówne, za wysokie obroty, kilka problemów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Michau
Użytkownik
Użytkownik
Auto: mk4 variant
Silnik: axr

AAM, szarpanie, nierówne, za wysokie obroty, kilka problemów

Post autor: Michau » śr cze 27, 2007 13:44

Kupiłem wczoraj mk3 i mam kilka problemów z nim. Rok 92, Silnik AAM 1.8 75koni,przebieg niby 130tys, stemple w książce, ale poprzedni właściciel zmieniał uszczelkę pod głowicą...(ponoć się pocił-?!) i pasek rozrządu. Zauważyłem, że podziurawiona jest srebrna rurka z powietrzem idąca od kolektora dolotowego pod filtr powietrza.

1. Na wolnych ma ponad 1000obr/min (1040-1080), za dużo, silnikiem trochę rzuca jak się na niego patrzyi coś jakby kaszlał, nierówna praca. Dobrze reaguje na gaz, nawet za dobrze. Przy jechaniu na biegu bez gazu oraz na wciśniętym pedale bez dodawania gazu- lekko szarpie. Na postoju słychać z tyłu auta- jakby lekkie strzały z tłumika, a ten ostatni na pewno jest seryjny. Czy to silnik krokowy, a może pasek źle założył ktoś? Co to jest???

2. Coś ze wspomaganiem, Słychać jakby chodziło, ale ciężko kierownica w miejscu chodzi, coś jest nie tak. Płyn jest i niby słychać pompę, nie widać wycieków ani niczego niepokojącego.

3. Nie działa regulacja świateł

4. Biegi- ciężko wchodzą, ale nie ma zgrzytów żadnych. Kłopotliwe "wbijanie" 1 biegu na światłach.... :goof:

5. Dmuchawa chodzi tylko na 4 stopniu.

Jutro zawożę do mechanika z silnikiem, ale może miał ktoś takie objawy?
A reszta- z waszą pomocą może sobie poradzę:). :kufel:

mk1 1.6D->mk2 GT special->mk3 1.6->mk3 1.8aam->mk2 GT special->mk3 GTD->mk3 GT adz->astra II->mk3 TD-> passat B4 1.8->mk3 GT TDI->mk2 GT special>mk4 SDI

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr cze 27, 2007 13:59

Michau pisze:4. Biegi- ciężko wchodzą, ale nie ma zgrzytów żadnych. Kłopotliwe "wbijanie" 1 biegu na światłach...
przesmaruj wodzik mechanizmu wybierania biegów !
Michau pisze:2. Coś ze wspomaganiem,
sprawdz naciag paska jeżeli jest ok to nie wydajna pompa sprawdzic jakie cisnienie podaje

[ Dodano: Sro Cze 27, 2007 14:02 ]
1. Na wolnych ma ponad 1000obr/min (1040-1080),
tak to prawda moze byc stabilizator biegu jałowego (krokowiec ) nie sprawny ale powiedz jak schodzi z wysokich obrotów płynnie czy sie zacina ??
odłącz na zimnym silniku czujnik temperatury jest on umieszczony na króccu patrząc od przodu głowicy i napisz co zaobserwowałes

Michau
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Michau » śr cze 27, 2007 14:02

dziejo pisze:przesmaruj wodzik mechanizmu wybierania biegów !
To jest ten mechanizm nad skrzynią biegów, ciężarek taki i to wszystko?
A pasek ok raczej jest.
Z obrotów normalnie schodzi, nie zostaje na wysokich, tak samo jak na silnikach ABS i ABU, bo te też miałem już:)
Aha i jeszcze sobie przypomniałem- rano na zimnym jak odpaliłem go, to chyba spokojniej chodził, później, jak będzie zimny to odpalę mu elektroniczne obroty i sprawdzę jakie ma i czy nim rzuca. Czy jak będzie gdzieś te 800, to znaczy, że czujnik temp do wymiany?
Ostatnio zmieniony śr cze 27, 2007 14:06 przez Michau, łącznie zmieniany 2 razy.

mk1 1.6D->mk2 GT special->mk3 1.6->mk3 1.8aam->mk2 GT special->mk3 GTD->mk3 GT adz->astra II->mk3 TD-> passat B4 1.8->mk3 GT TDI->mk2 GT special>mk4 SDI

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » śr cze 27, 2007 14:08

Obrazek

[ Dodano: Sro Cze 27, 2007 14:11 ]
sprawdz dokładnie ustawienie znaków na rozrządzie
Obrazek
i p[oruszaj wtryskiem moze poducha jest uszkodzona

[ Dodano: Sro Cze 27, 2007 14:12 ]
Obrazek

[ Dodano: Sro Cze 27, 2007 14:13 ]
Michau pisze:później, jak będzie zimny to odpalę mu elektroniczne obroty i sprawdzę jakie ma
?????????????????

Michau
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Michau » czw cze 28, 2007 15:42

dziejo, nie mam zwykłego obrotomierza, tylko jak chcę widziec obroty, to włączam je na tym małym wyświetlaczu od kilometrów :)
Z tym wodzikiem wybierania biegów to od góry jakoś czy od spodu auta? nigdy nie miałem d o czynienia z takim problemem....

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » czw cze 28, 2007 15:49

Michau pisze:, nie mam zwykłego obrotomierza,
ok ok juz rozumiem masz zamiast obrotka zegar analogowy a w opcjach VDO jest cos takiego jak obrotomierz :bigok:
Michau pisze:Z tym wodzikiem wybierania biegów to od góry jakoś czy od spodu auta?
od spodu najlepiej z kanału swego czasu dzwignia lewarka chodziła mi cięż ko maiałem problem z właczeniem niektórych biegów po przesmarowaniu wszystkich elementów ruchcomych wybierania biegów problem zniknął teraz paluszkiem jenym wchodza

Michau
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Michau » pt cze 29, 2007 20:01

dziejo, przesmarowałem z góry, od dołu. Tam w sumie dwie ośki można było smarować- jedną, która do środka wchodzi i wychodzi i jedną nad skrzynią. W środku też trochę przesmarowałem. Pojeździłem trochę, w miejscu poruszałem no i wchodzą ogólnie lepiej biegi:) tylko coś w pewnym momencie wrzucania hamuje te biegi, jakaś przeszkoda. Myślę, że ten golf zanim go kupiłem więcej stał niż jeździł i może z czasem się wyrobią.
Obroty udało mi się zmniejszyć do 840, poluzowałem po prostu linkę gazu...
Mechanika się pytałem, to podpiął go do kompa, sonda jest OK (słaby niby sygnał jakiś), i powiedział, że silnik bierze gdzieś lewe powietrze(uszczelka pod wtryskiem OK), po niedzieli mam jechać to sprawdzą. Czujnik temp odłączyłem i bez zmian było.
Od spodu mokro od płynu ze wspomagania..więc coś nie tak, też sprawdzą.
Dmuchawę sprawdzałem, ale to nie wina blaszki, tylko coś innego musi być.
Dziejo dzięki za rady, dużo pomogłeś :pub:
Jeszcze dużo pracy przy tym golfie..... :)
Ostatnio zmieniony pt cze 29, 2007 20:03 przez Michau, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pt cze 29, 2007 21:16

Michau pisze:Czujnik temp odłączyłem i bez zmian było.
a powinny byc zmiany!! po odpieciu czujnika temperatury obroty powinny nieco wzrosnąc i poruszyc ramię przepustnicy !!!!

[ Dodano: Pią Cze 29, 2007 21:18 ]
Michau pisze:Od spodu mokro od płynu ze wspomagania.
niesczel;nośc moze na łączeniu przewodów oby nie z maglownicy przekładnia raczej nie jest naprawialna

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”