Sonda Lambda

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szalonykon
Mały gagatek
Mały gagatek

Sonda Lambda

Post autor: szalonykon » pn cze 25, 2007 10:14

Witam,
Byłem dzisiaj znowu na podłączeniu VAG. Elektryk powiedział, że mam uszkodzony w sondach obwód grzejny lecz same sondy są dobre. Z uwagi na to że teraz jest lato mogę tak jeździć, ale na zimę trzeba wymienić. Czy to prawda?

P.S. Czy jest gdzieś jakiś sklepik z wtyczkami elektrycznymi i złączkami. Może ktoś ma jakiś namiar. Bo mam parę uszkodzonych.
Dziękuję i pozdrawiam

remisoft
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: remisoft » pn cze 25, 2007 10:58

zima samochod wiecej pali, a jak jest uszkodona sonda to sporo wiecje, samochod podaje parametry mieszanki za domysle, latem z uszkodzona sada tez bedzie troche wiecej palil, sam ten temat przerabialem

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » pn cze 25, 2007 11:02

w/g mnie grzałki sondy rozgrzewają do tak wysokiej temp. ,że lato czy zima nie ma większego znaczenia..
jak masz luźną kasę to wymień jak najszybciej..

szalonykon
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szalonykon » pn cze 25, 2007 11:49

No właśnie chciałbym wymienić , tylko jakie koszta. Elektryk powiedział że jedna jest szerokopasmowa 6 przewodów druga 4 przewody. Czy ta co ma 6 przewodów ma jakiś zamiennik? Bo z 4 przewodami to chyba nie będzie problemu.

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » pn cze 25, 2007 13:19

remisoft pisze:zima samochod wiecej pali, a jak jest uszkodona sonda to sporo wiecje, samochod podaje parametry mieszanki za domysle, latem z uszkodzona sada tez bedzie troche wiecej palil, sam ten temat przerabialem
Ale jak szalonykon mówi sonda jest dobra, tylko obwód grzejny jest uszkodzony (nie grzeje czy cały czas grzeje?)
Jeśli cały czas grzeje, to moze go w ogóle wywalić?
A jak nie grzeje, to z tego co słyszałem, nie jest to duży problem, bo grzanie przydaje się tylko podczas pierwszych sekund (minut) po odpaleniu, a potem spaliny w katalizatorze i tak zapewniają odpowiednia temperaturę

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » pn cze 25, 2007 18:35

grzalka jest po to aby sonda szybciej osiagnela odpowiednia temperature pracy. Jesli nie dziala duzej tragedi nie ma, wolnej sie nagrzeje,Tak jak to Jaceklo napisal, ze pozniej spaliny ja ogrzeja.
Przeciez tez sa sondy bez grzalek i daja rade;]. Wymiana raczej nie jest konieczna( jesli nie odczuwasz jakis defektow przy pierwszych sekundach pracy), ale kiedys bedzie trzeba ja wymienic. W koncu po cos wymyslili ta grzalke:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”