[VR6] wymiana wentylatora chlodnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wozo
Użytkownik
Użytkownik

[VR6] wymiana wentylatora chlodnicy

Post autor: wozo » pn cze 25, 2007 09:09

mk3 vr6 + climatronik 1994
wentylator (wiekszy) zaczal halasowac i teraz chodzi jak traktor - znaczy ze sie skonczyl i potrzebuje go wymienic
teraz pytanie: jak to zrobic ? ktos to robil sam ?

czy jest mozliwosc naprawy wentylatora czy nalezy bezwzglednie wymienic ? jezeli tak to jakie beda pasowaly ? ( od tdi, od paska b4 .. ? )
Ostatnio zmieniony pn cze 25, 2007 09:40 przez wozo, łącznie zmieniany 1 raz.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » pn cze 25, 2007 09:38

Jezeli chodzi o wymiane to trzeba rozebrac caly pas przedni i wyjac chlodnice, dopiero wtedy bedzie dostep do wentylatora. Trzeba troche srubek odkrecic ogolnie nie jest to nic skomplikowanego, tylko troche czasochlonne. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » pn cze 25, 2007 10:13

wozo pisze: jak to zrobic ? ktos to robil sam ?

czy jest mozliwosc naprawy wentylatora czy nalezy bezwzglednie wymienic ?
Silnik wentylatora jest tak zprasowany ,że jak go rozbierzesz to raczej już nie złożysz :grin:
ja założyłem nowy firmy Topran ,niecałą 100-kę kosztował i narazie śmiga bez zarzutu..
tyle ,że u mnie jest mniejszej mocy - u Ciebie będzie pewnie trzybiegowy ,sprawdź literkę na końcu symbolu na silniku i takiego szukaj..

musisz wyjąć grill , zdjąć nakładkę zderzaka ,zderzak, odkręcić chłodnicę , ja robiłem to bez wyjmowania chłodnicy (nie spuszczałem płynu bo miałem świeży) poprostu wysunąłem ją maksymalnie do przodu na wężach i odgiąłem na tyle ,żeby wyjąć wntylator
nie jest to skomplikowane ale ze cztery godziny mi zeszło :wink:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”