Ok miesiąca temu samochód stał w warsztacie. wymieniona została sonda lambda i rurka podciśnieniowa kolektora (do serwa hamulca) [obojętnie jak działa to drugie].
Teraz mniejwięcej co drugie odpalenie zimnego silnika powoduje dziwny objaw:
Silnik zapala normalnie, ale obroty biegu jałowego wynoszą około 500-600 obr/min. Silnik nie gaśnie, ale pracuje bardzo nierówno (bardziej niż w okolicach 1000obr/min przed naprawą).
Po dodaniu gazu i dojściu do conajmniej ok. 2000 obrotów problem znika (po puszczeniu pedału gazu wskazówka zatrzymuje się na ok. 1000-1100 obr/min). Jak raz dodałem za mało gazu, to podczas zmniejszania obrotów silnik zgasł.
Dodam, ze po nagrzaniu silnika, jak stoję na skrzyżowaniach obroty potrafią mi same wzrosnac z około 900 do ok. 1200 obr/min (zarówno przy odpalonej klimie jak i bez niej)
Co to moze być przyczyną trzymania tak niskich obrotów od razu po zapaleniu?
Dlaczego to się ujawniło dopiero po wizycie w warsztacie (wymiany sondy i rurki)??
Drugie pytanie: Czy to jest normalne, że jak jadę, to po wciśnieciu sprzęgła obroty z około 2000 spadają do poziomu 1000 obr/min dopiero po kilku sekundach (ok. 3 sekund)?
Niskie obroty (ok. 600 obr/min) po uruchomieniu silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niskie obroty (ok. 600 obr/min) po uruchomieniu silnika
Ostatnio zmieniony pt cze 22, 2007 13:21 przez Jaceklo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Golfiarz217
- Ma gadane

- Kontakt:
- Golfiarz217
- Ma gadane

- Kontakt:
Chodzi o ten Plastikowy element on jest przykręcony na imbusy słuzy też do regulacji obrotów jesli oczywiscie u Ciebie tak to wyglada on znajdue sie w gazniku. Ja miałem to walnięte i na benzynie była padaka. Cały ten układ mozna kupić za 150 zeta używka. Mechanicy radzą żeby wymieniac cały ja kupiłem taki układ od Audi 80 z takim samym silnikiem i po prostu wymineiłem sam ten palstikowy elemnet auto chodzi jka należy. Najlepiej jakbys podjechał do Mechaników niech podłacza go pod kompa wtedy wyjdszie co i jak. Spróbuj przeczyścić tez silniczek krokowy może jest zabrudzony sik.pl/4/cee485f0813e82e9m. 

MK2 1.6 D , 87r był....
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
Dzięki za foto. Dzisiaj zobaczę czy go znajdę...Golfiarz217 pisze:Chodzi o ten Plastikowy element on jest przykręcony na imbusy słuzy też do regulacji obrotów jesli oczywiscie u Ciebie tak to wyglada on znajdue sie w gazniku.
Tak jak pisałem ok. miesiąca temu wymieniałem sondę lambda, podpinali samochód po kompa - podobno żadnych błędów (oprócz walnietej sondy nie było).Golfiarz217 pisze:Najlepiej jakbys podjechał do Mechaników niech podłacza go pod kompa wtedy wyjdszie co i jak.
Pokombinuję z ta przepustnicą....
[ Dodano: 22 Cze 2007 20:16 ]
U mnie ta plastikowa klapka jest przykręcona na śruby gwiazdkowe
(nie mylić z krzyżakowymi) [torx??]
Wyjałem wtyczkę i włożyłem ją z powrotem. Od tamtej pory (co prawda pezejechałem tylko ok. 1-2km) obroty an biegu jałowym nie falują...
Ale nadal sporo czasu zajmuje im zejscie z ok.2000 do 1000.....