Gasnie na benzynie po zdjeciu nogi z gazu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

loord007
Nowicjusz
Nowicjusz

Gasnie na benzynie po zdjeciu nogi z gazu

Post autor: loord007 » ndz cze 17, 2007 16:22

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Mam problem z moim golfem
W czasie jazdy na lpg zgasł mi silnik przełączyłem na benzynę i tu szok!!! gaśnie jak tylko zdejmę nogę z gazu ( na lpg jest ok. ).
Pomyślałem, że zapchała się dysza wolnych obrotów więc rozkręciłem gaźnik i go przeczyściłem – brak poprawy :grrr: .
Samochód więc oddałem do mechanika i tu kolejna niespodzianka po jednym dniu zabawy mechanik poddał się.
Autko przetransportowałem do innego warsztatu i tu to samo po 1 dniu mechanicy poddali się mówiąc, że to może gaźnik „łapie” fałszywe powietrze albo …?...??...??
Może już ktoś spotkał się z podobnym problemem.
A teraz kilka szczegółów dotyczących golfa
Silnik 1300
Gaźnik Pierburg E2
Rok produkcji 1989
Proszę o pomoc!!!!!!!może adres dobrego warsztatu w Gdyni
Ostatnio zmieniony ndz cze 17, 2007 20:23 przez loord007, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 17, 2007 17:52

Silnik KO? Nie słyszałem. No ale gaźnik to gaźnik.
Napisz czy jeśli leciutko dodasz gazu to obroty są równe czy poszarpuje. Następnie sprawdź czy jeśli po pracy na benzynie przełączysz przełącznik od LPG w pozycję zero, czyli wypalanie benzyny z gaźnika, to w miarę wypalania silnik na chwilkę zaczyna ładnie chodzić czy nie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

loord007
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: loord007 » ndz cze 17, 2007 20:12

Paweł Marek pisze:Silnik KO? Nie słyszałem.
Co do oznaczenia silnika literkami KO to tak mam w papierach :grin: Po dodaniu gazu silnik pracuje równo. Podczas wypalania benzyny (przełączik LPG w pozycji 0 ) silnik tez gaśnie na wolnych obrotach. Natomiast na gazie jest wszystko ok - silnik pracuje równo i nie zauważyłem żadnego spadku mocy. Jest jeszcze jedna rzecz, która zauważyłem - przedtem, gdy przełączyłem przełącznik od gazu za szybko ( nie wypalona benzyna w gaźniku) to silnik gasł lub sie dławił, a teraz wchodzi na bardzo wysokie obroty.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz cze 17, 2007 20:19

loord007 pisze:( na lpg jest ok. ).
bo niema ingerencji w gaznik
loord007 pisze:to silnik gasł lub sie dławił,
takie sa prawidłowe objawy!!!
,spalanie 2ch paliwa teraz wchodzi na bardzo wysokie obroty.
wniosek taki ze nie trzyma ci przepustnica (luz na osce)-paliwo spływa i zostaje powietrze

[ Dodano: Nie Cze 17, 2007 20:25 ]
powiem ci że faktycznie jeżeli juz zacznie cos nawalać w tym gazniku to lepiej kupic na allegro sprawny
Ostatnio zmieniony ndz cze 17, 2007 20:26 przez dziejo, łącznie zmieniany 2 razy.

loord007
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: loord007 » ndz cze 17, 2007 20:32

dziejo pisze:wniosek taki ze nie trzyma ci przepustnica (luz na osce)-paliwo spływa i zostaje powietrze
nie jestem zbyt zorientowany w tych sprawach :blush: czy mogę sam naprawić tą usterkę????jeśli tak to proszę o proste wskazówki jak to naprawić ewentualnie jak sprawdzić czy to jest na pewno ta usterka

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 17, 2007 20:50

loord007 pisze:przedtem, gdy przełączyłem przełącznik od gazu za szybko ( nie wypalona benzyna w gaźniku) to silnik gasł lub sie dławił, a teraz wchodzi na bardzo wysokie obroty.
opcja z lewym powietrzem jest tu bardzo prawdopodobna, ale co? Mechanik stawia taką diagnozę i nie wie jak to sprawdzić? Obejrzyj wstępnie szczelność wszystkich wężyków podciśnieniowych od gaźnika, wąż od serwa (nawet go zdejm od kolektora i zaślep dziurę na próbę), i podstawka gaźnika (psiknij po niej palnym dezodorantem na pracującym silniku - chwilowy wzrost obrotów oznacza nieszczelność)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

loord007
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: loord007 » ndz cze 17, 2007 21:01

Paweł Marek pisze: (psiknij po niej palnym dezodorantem na pracującym silniku - chwilowy wzrost obrotów oznacza nieszczelność)
czy mogę to zrobić jak silnik pracuje na LPG????

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 17, 2007 21:39

Tak, ale lepiej byłoby na benzynie, ktoś ci pomoze i potrzyma linkę od gaźnika tak żeby nie gasł.

Awatar użytkownika
koonrad
majster ulepszacz
majster ulepszacz
Kontakt:

Post autor: koonrad » pn cze 18, 2007 00:56

ja bym najpierw sprawdził podstawe gaźnika.
odpal auto, weź jakis łatwopalny dezodoran i w trakcie pracy silnika psikaj nim pod gaźnik, jesli auto będzie zwiekszało obroty to w pierwszej kolejności zmieniłbym podstawę. jesli to nie pomoze to patrzyłbym nad reszta.

pozdrawiam

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”