Oryginalny autoalarm

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Oryginalny autoalarm

Post autor: Tical » pt cze 15, 2007 05:30

Witam

W moim GTI mam alarm, dziala on w taki sposob - kiedy odejde na pewna odleglosc (nie wiem jaka) sie uzbraja, kiedy wroce i otwieram klape (zostawiam otwarta), to zaczyna mi trabic i migac kierunkami, wtedy wkladam kluczyk w drzwi od kierowcy i w momencie jak przekrece kluczyk - otworze drzwi - przestaje wyc.

Jest tam w drzwiach/zamku jakis mikrostyk czy cos takiego?

Pytam sie, poniewaz chce sobie kupic alarm, podlaczyc go pod pompke centralnego w bagaznieku i nie wiem czy wszystko bedzie dzialalo odpowiednio (tzn. jak alarm sie uzbraja po odejsciu na pewna odleglosc, to kiedy zamontuje alarm, rozbroje go pilotem, podejde, zeby otworzyc drzwi a on mi moze zawyc ze standardowego alarmu czy jak to bedzie?)

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » pt cze 15, 2007 09:58

Też mam taki oryginalny alarm, jest on dosyć prymitwny. Działa na otwarcie drzwi (styczniki od oświetlenia) i otwarcie przedniej maski (taki przełącznik obok zbiornika płynu chłodzącego). Uzbrojenie polega na zamknięciu auta (zaczyna wtedy migać kontrolka obo tego bolca od zamka wewnątrz auta). Ja teź zamontowałem sobie dodatkowy alarm i poprostu jak zamknę pilotem auto, zamki dają styk (tam jest jakiś mały mikrostyk) i uzbraja się alarm oryginalny i dodatkowy. Montowałem to z kolegą, który robi to na co dzień i zasadniczo nie wymagało to ingerencji w ten oryginalny alarm (poprostu sam się uzbraja po zamknięciu), zrobiliśmy tylko sterowanie centralnym zamkiem, tzn. kolega gdzieś się tam podłączył i to wszystko. Z tym fabrycznym alarmem mam natomiast kłopot tyaki, że nie zawsze się włącza. Otwieram maskę i palcem przytrzymuję ten stycznik obok zbiornika płynu chłodzącego (symuluję zamkniętą maskę) i pilotem uzbrajam alarmy. Następnie odblokowuję ten stycznik (jakby ktoś otwarł maskę) i zaczyna mi wyć ten dodatkowy alarm, natomiast ten fabryczny czasami zadziała, a czasami nie. Sam nie wiem, może ten klakson od alarmu nie ma czasen styku (bo jeśli nie wiesz to te wersje mają dwa klaksony). Muszę tam zaglądnąć z miernikiem i posprawdzać, ale oczywiście brakuje mi czasu. :bajer:

pzdr
zyggy

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » pt cze 15, 2007 15:21

Czyli mowisz, ze nie powinienem miec problemu jak zaloze alarm, ktory bedzie sterowal centralnym?
W takim razie ide szukac alarmu ... allegro ;)
p.s.
co wybrac, tyle tu tego jest...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 15, 2007 16:12

Tical pisze:co wybrac, tyle tu tego jest.
tam się specjalnie nie przejmuj, te tańsze są na podobnym i nie najgorszym poziomie. Ważne jeszcze czy masz elektrykę szyb i dachu. Wtedy alarm musi mieć takie funkcje żeby można było zrobić domykanie z pilota, ale to i tak już chyba wszystykie mają.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » pt cze 15, 2007 16:48

kolega Paweł Marek, dobrze gada, przy okazji dzieki za porady co do mojego alarmu.
Ja mam podobnie jak kolegazyggy, dwa alarmy, pierwszy org i dodatkowy, patrząc na kable i kostki to mam oba ze soba sprzeżone ale jak dodtą nie wiem.
Alarm fabryczny uzbraja sie po 30s od zamkniecia. czasem może fiksować tak jak to było u mnie i należy sprawdzic styki te w drzwiach i całą kostke od alarmu(jest za lewą kratką nawiewu,troche niżej, gdzieś są foty) i przeczyścić ją jak jest zielonawy nalot.
Kupując drugi rzeczywiście trzeba sprawdzić czy ma w opcji domykanie szybra i elektr szyb, czasem sie przydaje ale czasem też fiksuje (samo sie otwiera, jak to z elektroniką bywa :bigok: ).

chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 15, 2007 16:52

Oba alarmy czyli fabryczny i dokładany działają niezależnie i dzięki temu wszsytko działa bez problemów. Ale jak padnie np krańcówka w drzwiach to oba wariują

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » sob cze 16, 2007 03:48

Tak, mam elektryczne szyby i dach takze poszukam z domykaniem. Dzieki wszystkim za pomoc :okej:

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » ndz cze 17, 2007 22:55

Paweł Marek pisze:Oba alarmy czyli fabryczny i dokładany działają niezależnie
u mnie chyba jest inaczej, nie wiem dlaczego. jak odłączyłem dodatkowy to padło wszystko, a jakaś wiązka kabli napewno idzie do tego fabrycznego.

chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » śr lip 18, 2007 07:41

No i kłopot mam :grrr: . Wymieniłem wczoraj trąbitko, bo mi jedno padło i tak na margonesie zacząłem sprawdzać alarm i okazuje się, że ten fabryczny nie działa :panna: . Wie ktoś może gdzie i czego szukać ??? Kiedyś działał, a teraz ni ...uja

pzdr
zyggy

[ Dodano: Sro Lip 18, 2007 09:40 ]
no i na razie po problemie, rozebrałem deskę (lewy nawiew), odłączyłem kable od centralki alarmu i podłączyłem ponownie i obecnie działa, jest to prawie jak windows :rotfl: , jak coś się knoci to wyłączyć i włączyć ponownie :okej:

pzdr
zyggy

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » śr lip 18, 2007 13:13

Ja mam wogóle odcięty fabryczny alarm bo jest kichowaty i kompletnie nic nie daje.

Mam też podłączona funkcję komfort (domykanie szyb i dachu) i stwierdzam że to jest właśnie to!!!
Rewelacja.

Ps. Fabryczny alarm daje tyle samo co dodatkowa dioda tak poprostu migajaca.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr lip 18, 2007 13:18

Maciuś01 pisze:Ps. Fabryczny alarm daje tyle samo co dodatkowa dioda tak poprostu migajaca.
otwórz drzwi jak jest włączony , lub włóż w stacyjkę kluczyk ...... zacznie tak wyć , że oszalejesz :P
mi tam się podoba :)

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » śr lip 18, 2007 13:25

damcio151 pisze:zacznie tak wyć , że oszalejesz :P
To jest fajne. Ale jak podchodzą gówniarze i otwieraja zamek (orginał bez większych problemów nawet początkujący opanyje) to alarm jest wyłączony... potem demontują radyjko (JVC KDSH 99 R jak mi go brakuje buuuuuu), potem jak już mają radio to wezmą przeciesz też płyty (coś trzeba słuchać), a póżniej jeszcze moje buty z bagażnika (stare ale akurat je wyprałem więc wyglądały jak nówki) to chYba żeby lepiej uciekać....

Wtedy już alarm fabryczny znacznie mniej się podoba co z tego że wyje jak każdy głupi go wyłączy bezproblemowo....

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr lip 18, 2007 13:27

Maciuś01 pisze:To jest fajne. Ale jak podchodzą gówniarze i otwieraja zamek (orginał bez większych problemów nawet początkujący opanyje) to alarm jest wyłączony... potem demontują radyjko (JVC KDSH 99 R jak mi go brakuje buuuuuu), potem jak już mają radio to wezmą przeciesz też płyty (coś trzeba słuchać), a póżniej jeszcze moje buty z bagażnika (stare ale akurat je wyprałem więc wyglądały jak nówki) to chYba żeby lepiej uciekać....

Wtedy już alarm fabryczny znacznie mniej się podoba co z tego że wyje jak każdy głupi go wyłączy bezproblemowo....
zawsze to lepiej mieć 2 alarmy niż 1 :)

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » śr lip 18, 2007 13:40

damcio151 pisze:zawsze to lepiej mieć 2 alarmy niż 1 :)
A tego to ja akurat nie neguję :-)

Ja stwierdzam że sam fabryczny to shit

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”