jakie parametry powinien mieć filtr oleju??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jakie parametry powinien mieć filtr oleju??
Muszę wymienić Filtr oleju (po wymianie oleju wraz z filtrem po niedługim czasie po rozgrzaniu silnika przy 2200 - 2400obr/min zaczęła piszczeć mi kontrolka oleju - oba czujniki mam już wymienione).P rzeglądając katalog Inter-Cars przy filtrach Bosch-a znalazłem różnice:
ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego [bar]: 2,2
oraz w drugim
ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego [bar]: 2,5
Która wartość jest prawidłowa dla silnika ABS 93'?
z góry dziękuję
ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego [bar]: 2,2
oraz w drugim
ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego [bar]: 2,5
Która wartość jest prawidłowa dla silnika ABS 93'?
z góry dziękuję
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
wiesz co ja rano spradz u siebie filtr bo mam boschoski i jak coś dm Ci odpowiedz mamy te same silniki. powiem Ci że ja u siebie też miałem problem z kontrolka oleju tylko że u mnie siadła pompa olejowa i narobiło mi bałaganu w silniku. jak sprawdze rano to jknaszybciej postram sie dac odpowiedz chyb że którs forumowiczów bedzie szybszy
MK2 1.6 D , 87r był....
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
- Paweł Marek
- V.I.P.
narazie próbuję wyeliminować te najprostsze możliwości...poza tym pikanie kontrolki pojawiło sie po wymianie oleju i filtra więc z tym wiąże przyczynePaweł Marek pisze:Ta czy inaczej czujnik zadziała przy 1,8 bara, więc coś musi być nie tak.
prawde mówiąc już po napisaniu post-a zauwazyłęm ze w opisie tych filtrów jest napisane że ten 2,2bar jest dla silników do 94' a 2,5bar od 94' czyli jednak musi być różnicazodiak pisze:Dla ABS filtry powinny być "2,5 Bar" .
tutaj chyba cały problem leży w tym ze ABS do 94' czymś sie różnią od ABS od 94', zreszta podobnie chyba jest z czujnikami oleju bo w jednym topicu już było że czujnik ciśnienia oleju wysokich obrotów jest albo brązowy albo niebieski..... ja mam brązowy i tez na taki wymieniłem ale ktoś tu pisał ze w książce serwisowej mowa jest tylko o niebieskim.... może to właśnie jakaś zmiana po 94 roku
mi sie wydaje ze nie am zadnej roznicy, gdyby by jakas zmiana to juz ten silnik nie bylby oznaczony ABS tylko jakos inaczej, takie moje zdanie, moze jest inaczejotocon pisze:ABS do 94' czymś sie różnią od ABS od 94
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
VW w niewielkim stopniu wprowadzał modernizacje silników bez zmiany ich oznaczeń (np. inne uszczelki głowicy, szpilki, napinacze paska, kolektory dolotowe, układy wydechowe,...)Kisiel pisze: mi sie wydaje ze nie am zadnej roznicy, gdyby by jakas zmiana to juz ten silnik nie bylby oznaczony ABS tylo jakos inaczej, takie moje zdanie, moze jest inaczej
Ostatnio zmieniony sob cze 16, 2007 00:01 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
spoko, dobrze wiedziec no ale to sa takie zmiany, ktore chyba nie powinny miec wplywu na zmiane ciśnienia otwarcia zaworu w filtrze oleju???zodiak pisze:VW w niewielkim stopniu wprowadzał modernizacje silników bez zmiany ich oznaczeń (np. inne uszczelki głowicy, szpilki, napinacze paska, kolektory dolotowe, układy wydechowe,...)Kisiel pisze: mi sie wydaje ze nie am zadnej roznicy, gdyby by jakas zmiana to juz ten silnik nie bylby oznaczony ABS tylo jakos inaczej, takie moje zdanie, moze jest inaczej
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Rożnie bywa, np. TAKI SAM silnik o oznaczeniu ABF w tym samym czasie produkcji miał termostat na 87 stopni w Passacie a na 82 stopnie w Golfie (a cała reszta silnika taka sama). VW po prostu wprowadzał drobne zmiany "poprawiając" auta z kolejnych wypustów.
Ostatnio zmieniony sob cze 16, 2007 00:12 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem:
idąc tym tropem.... faktycznie powinienem założyć filtr na 2,5bar bo wg Twojego toku myślenia ten 2,2bar nie spełniał tak dobrze swojej funkcji i po 94' zmieniono go na 2,5barzodiak pisze:Rożnie bywa, np. TAKI SAM silnik o oznaczeniu ABF w tym samym czasie produkcji miał termostat na 87 stopni w Passacie a na 82 stopnie w Golfie (a cała reszta silnika taka sama). VW po prostu wprowadzał drobne zmiany "poprawiając" auta z kolejnych wypustów.
oki dzięki to chyba zamontuje ten 2,5bar
mam jednak jeszcze pytanie odnośnie czujników ciśnienia oleju...... może ktoś wie czy do ABS 93' jest faktycznie niebieski czy brązowy??? już zgłupiałem.... może to jednak wymieniony czujnik
[ Dodano: 16 Cze 2007 09:43 ]
Golfiarz217,
witam
no i jak tam filterek? :] zobaczyłeś może jaki to? Masz gofra z 93'?
cya
- Paweł Marek
- V.I.P.
Z tego co doczytałem to brążowy zadziała przy 0,03 Mpa, a niebieski przy 0,025 Mpa, więc faktycznie niebieski byłby bardziej liberalny. Niestety nie znalazłem czy była jakaś zmiana czujników. W serwisówce pisze brązowy do wszystkich ABS, AMM i 2E.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.