Podrasowanie silnika 1.4: komp z 1.8?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podrasowanie silnika 1.4: komp z 1.8?
Wiem, że taki komputer (np. od silnika AAM - 1. może zwiększyć moc mojego silnika (1.4), ale czy nie wpłynie to negatywnie na jego trwałość i bezawaryjność?
Może Koledzy z doświadczeniem w tej sprawie coś powiedzą na ten temat...
Zastanawiam się, czy tego nie zrobić.
I druga sprawa: jakie oznaczenie ma kopmuter od silnika 1.8 (ewentualnie 1.6)?
Może Koledzy z doświadczeniem w tej sprawie coś powiedzą na ten temat...
Zastanawiam się, czy tego nie zrobić.
I druga sprawa: jakie oznaczenie ma kopmuter od silnika 1.8 (ewentualnie 1.6)?
Wątpię... Co tu dużo gadać - jak masz od kogo pożyczyć, to podmień i się przekonaszmalgosk pisze:Widzę, że sama kulturka się zebrała...
Chciałbym się dowiedzieć, czy to ma sens, ale nie od TWARDZIELI, którzy mają 1.6 z 75KM (normalnie rakiety!), tylko od "cieniaków", którzy jeżdżą 1.4 i wsadzili kompa z innego modelu.
CZY TO ZADZIAŁA?
Skoro nie zrozumiales aluzji kolegow to odpowiem tak:malgosk pisze:Widzę, że sama kulturka się zebrała...
Chciałbym się dowiedzieć, czy to ma sens, ale nie od TWARDZIELI, którzy mają 1.6 z 75KM (normalnie rakiety!), tylko od "cieniaków", którzy jeżdżą 1.4 i wsadzili kompa z innego modelu.
CZY TO ZADZIAŁA?
chlopie ktos ci bajek naopowiadal, skoncz temat bo to smieszne:)
stary jesli masz chec zalania silnika palowem, chcesz zobaczyc jak sie urywa denko od tloka, szukasz taniego sposobu na zrobienie destrukcji to droga wolna. chcesz zrobic sterowanie od silnika o 0,4 l poj wiekszego. czy potrafisz ocenic jak sie zmieni dawka paliwa?? a co sie stanie z powietrzem, bedzie wystarczajaco duzo. ja wiem ze te same przepustnice sa w silnikach od 1,4 do 2,0 (audi abt) ale to nie znaczy ze sie musi udac. ale moze zrob. tylko nikt Ci tego nie powie co sie stanie po podchodzi to pod extermum i robisz na wlasne ryzyko. ponadto nie chce mi sie grzebac, ale cos mi sie wydaje ze wyjscia w ecu moga sie roznic i trzeba bedzie wiele proc.
Bez urazy, ale skoro piszesz autorytatywnie:malgosk pisze:Widzę, że sama kulturka się zebrała...
CZY TO ZADZIAŁA?
to nie dziw się że takie odpowiedzi otrzymałaś.Wiem, że taki komputer (np. od silnika AAM - 1.Cool może zwiększyć moc mojego silnika (1.4), ale czy nie wpłynie to negatywnie na jego trwałość i bezawaryjność?
Dlaczego sądzisz że komp od 1.8 75 ps zwiększy moc Twojego 1.4?
Równie dobrze możesz pojechać do tunera i poprościć o wgranie softu z AAM do Twojego kompa, o ile któryś się na to zgodzi, w co wątpie.
Jeśli chcesz zwiększyć moc w wolnossącym 1.4 to tuning elektroniczny raczej wybij sobie z głowy - sądzę że podniesienie mu mocy do 90ps bez doładowania nie powinno stanowić problemu, jednak taniej wyjdzie wsadzić mocniejszy silnik.
A odpowiadając na pytanie - to nie zadziała, zmiana softu w Twoim kompie może dać przyrost może z 10ps, reszta to tuning mechaniczny, modyfikacje dolotu-wydechu itp. Jest to raczej zabawa dla fascynata, którego na to stać i chce pokazać jaką można zrobić rakietę ze zwykłego 1.4. Jesli chcesz tanim kosztem zwiekszyć moc - zmień silnik, lub auto.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
malgosk pisze:Widzę, że sama kulturka się zebrała...
CZY TO ZADZIAŁA?
To nie zadziała. A kolesi z 1.4 którzy wsadzili kompa z modelu o innej pojemności nie ma. Bo cała zabawa nie polega na zmianie kompa. I szkoda zachodu, żeby się nad tym rozwodzić. W imieniu forumowiczów sorry za reakcję, ale czytając pytanie zawarte w temacie trudno zachować się inaczej.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!