Silnik poszarpuje przy wciskaniu gazu gdy jest zimny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik poszarpuje przy wciskaniu gazu gdy jest zimny
witam co moze byc powodem ze silnik szarpnie sobie gdy jest zimny ?? odczuwalne przy mocnieszym wcisnieciu pedalu gazu (nie chodzi o wbijanie pedalu w podloge - tylko normalne przyspieszanie ) , czy moze byc powodem np. zatkany filtr paliwa kupilem auto rok temu i jeszcze go nie wymienilem a kto wie kiedy byl wymieniany moze wogule, swiece byly wymieniane rok temu kpulka i paluch tez , okablowanie nowe tez jest polozone w zeszlym tygodniu _ prosil bym o jakies wskazowki _ pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 21:01 przez falla_x, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeżeli szarpie to może jest to wina składu mieszanki "na ssaniu" - proponuje sprawdzić czujnik temperatury (ten który przekazuje info do kompa).
Jeżeli przy nagrzanym silniku kiepsko wchodzi na obroty to dodatkowo bym sprawdził podciśnieniowy przyspieszacz zapłonu (taka bańka przy aparacie zapłonowym). Sprawdzasz ją tak że na pracującym silniku odłączasz przewód ciśnieniowy - jak przy odłączonym przewodzie praca silnika nie uległa zmianie to znaczy że masz wydatek
Pozdrawiam
Jeżeli przy nagrzanym silniku kiepsko wchodzi na obroty to dodatkowo bym sprawdził podciśnieniowy przyspieszacz zapłonu (taka bańka przy aparacie zapłonowym). Sprawdzasz ją tak że na pracującym silniku odłączasz przewód ciśnieniowy - jak przy odłączonym przewodzie praca silnika nie uległa zmianie to znaczy że masz wydatek
Pozdrawiam
tylko na zimnym silniku i przez krotki okres czasu a jak sie sprawdza ten czujnik i gdzie on sie znajduje ??Jurak pisze:Jeżeli szarpie to może jest to wina składu mieszanki "na ssaniu" - proponuje sprawdzić czujnik temperatury (ten który przekazuje info do kompa).
a co oznaczalo by w tym wypadku ten wydatekJurak pisze:znaczy że masz wydatek
Mam to samo na zimnmym silniku przez pierwsze 300-500m tak sie zachowuje tj obroty lekko skacza jaks ie dodaje gazu dzinwe bo on nie szarpie tylko tak jakby skakały tj nie wchodził płynnie później sie stabilizuje nawet jak nie jest jaszcze dobrze nagrzany. Zapewne to wina czujnika u mnie mam tak tylko z rana. Czujnik znajduje sie z przodu silnika przy wężu dochodzącym z chłodnicy do bloku znajdzie go łątwo u góry sa dwie wtyczki ta pierwsza od silnika jest chyba od czujnika temperatury.falla_x pisze:tylko na zimnym silniku i przez krotki okres czasu a jak sie sprawdza ten czujnik i gdzie on sie znajduje ??
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
- Kocioł DCG
- Użytkownik

- Kocioł DCG
- Użytkownik

ja miałem taki przypadek w fiacie uno 1,4 ,że na zimnym chodził idelanie, jak sie rozgrzał i jak sie go zgasiło i odpaliło nawet po kilku sekundach to już miał na oko z pół konia mocy, na prostej dało się rozpędzić w około 2 minuty do 40 km/h pod górke zapomnij o ruszeniu, bawiliśmy sie w kopułki nie kopułki cały układ zaislania paliwem a psiknęliśmy wd-40 na tą ośkę na której chodzi przepustnica i jak ręką odjął,
u nas moze być podbnie tylko że odwrotnie czyli że na zimnym jest nie halo
w każdym razie to z przepustnicą to tylko przypuszczenie
u nas moze być podbnie tylko że odwrotnie czyli że na zimnym jest nie halo
w każdym razie to z przepustnicą to tylko przypuszczenie
po zmianie filterka o wiele lepiej sie zrbiera jest zwawszy ,ale jesli chodzi o poranne szarpanie to raczej nie przynioslo to jakiejs poprawy :/Kocioł DCG pisze:falla_x, jak przetestujesz auto po wymianie filtra to napisz jaki efekt, bo u mnie to samo się dzieje... A może to przepustnica zasyfiona? tzn. ośka na której ona chodzi
- Kocioł DCG
- Użytkownik

- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Zależy jeszcze jak ustawialiście ten zapłon. Mam nadzieje, że posługiwaliście się przy tym komputerem. Samo świecenie na koło pasowe przy obotach biegu jałowego to nie jest odpowiednia procedura. Wiesz nie wiem jak to tłumaczyć ale bardzo często czujnik halla ponosi za to winę, który jes odpowiedzialny za podawanie impulsów do kompa i między innymi na tej podstawie ustalany jest kont wyprzedzenia zapłonu.
- Kocioł DCG
- Użytkownik