Witam
mam problem z kontrolka smarowania, jak przekrece kluczyk w stacyjce zaswiecaja sie tylko dwie kontrolki: kontrolka ladowania i kontrolka ukladu chlodzenia, kontrolka smarowania nawet nie dychnie, a powinna sie zapalic albo pomigac. po odpaleniu silnika kontrolka smarowania zaczyna migac i tak caly czas, czujniki cisnienia wymienilem, co prawda oba byly czarne, czarny przeciekal wymienilem, dalej migalo, kupilem 2 ta sama historia, mysle moze ten drugi czarny co powinnien byc brazowy, wymienilem zaczelo sie dziac, po minucie wlaczyl sie brzeczyk, zmienilem na ten co byl. doczytalem ze moze to problem z regulatorem napiecia co jest na zegarach, pojechalem na szrot podmienilem licznik dalej sie miga teraz to juz nie wiem. chyba pojade sprawdzic cisnienie oleju bo juz nie wiem co moze byc przyczyna . Moze ktos mial podobny problem, bardzo prosze o pomoc.
Silnik NZ 1.3 wielopunktowy wtrysk, zgazowany.
pozdrawiam
marek
Migająca kontrolka smarowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
maro191
- Nowicjusz

Migająca kontrolka smarowania
Ostatnio zmieniony śr cze 13, 2007 19:53 przez maro191, łącznie zmieniany 1 raz.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Nie wiem dokładnie jak jest w NZ, ale wydaje mi się,ze powinny byc 2 różne czujniki : w głowicy rozwierny, czyli taki,który otwiera się po podaniu ciśnienia, o znamionowym cisnieniu niższym, i w podstawie filtra olejowego - zwierny - zamyka się po podaniu ciśnienia, o wyzszym cisnieniu znamionowym.Może problem polega na tym,że czujniki są zamienione miejscami, albo tego samego typu obydwa ( oba rozwierne)
-
maro191
- Nowicjusz

u mnie oba sa na wysokosci swiec zaplonowych, patrzac od lewej strony mam czujnik do ktorego dochodzi zolty kablek (tutaj powinien byc brazowy czujnik patrzac po kolorach kabli), a troche dalej od niego po prawej mam czujnik czarny z kabelkiem niebiesko-czarnym.
Może ktos kto ma NZ kuknalby jak u niego ida kable do czujnikow: od lewej strony zolty potem niebiesko czarny ?
pozdrawiam
[ Dodano: Pią Cze 15, 2007 09:32 ]
jest ok, mialem dwa takie same czujniki cisnienia (oba czarne) i dodatkowo namotane na kablach, teraz jest ok, kontrolka smarowania po wlaczeniu stacyjki swieci tak jak trzeba i a potem juz nic nie miga. dzieki. pozdrawiam.
Może ktos kto ma NZ kuknalby jak u niego ida kable do czujnikow: od lewej strony zolty potem niebiesko czarny ?
pozdrawiam
[ Dodano: Pią Cze 15, 2007 09:32 ]
jest ok, mialem dwa takie same czujniki cisnienia (oba czarne) i dodatkowo namotane na kablach, teraz jest ok, kontrolka smarowania po wlaczeniu stacyjki swieci tak jak trzeba i a potem juz nic nie miga. dzieki. pozdrawiam.