[MK2] Czasem nie da sie włączyć 2 biegu ....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
aluxiv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK2] Czasem nie da sie włączyć 2 biegu ....

Post autor: aluxiv » ndz maja 08, 2005 11:44

Witam-wie ktos jaka moze byc przyczyna ze czasem bardzo cieżko włącza się drugi bieg a czasem nie mozna go w ogole wbic(zauwazylem ze nie da sie go wbic przy zmianie z jedynki na dwujke przy skreconych kolach-np. przy skrecie na skrzyzowaniu w lewo albo w prawo. Ale i przy kolach ustawionych na wprost czasem nie idzie wbic 2. pozostale biegi sa ok-moze ciut za ciezko wchodzi E(5) ale to jeszcze nie tragedia.
Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2006 21:47 przez aluxiv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robert
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Robert » ndz maja 08, 2005 21:05

Witam ;)

sluchaj ja mysle ze od skretow to nie zalezy :D a od obrotow silnika... na wysokich prawdopodobnie nie mozesz wbic wiec synchronizator ja proponuje ;)...

Pozdr...

Awatar użytkownika
aluxiv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: aluxiv » ndz maja 08, 2005 21:38

No wlasnie chyba obroty tu wiele nie maja do gadania bo czasem to probowalem wbic dwojke przez kilka sekund jak silnik juz zszedl na nieskie obroty (w koncu przy zmianie biegow sciagam noge z gazu) no i bezskutecznie-pomoglo dopiero wlozenie innego biegu a pozniej ponownie dwojka juz wchodzila dobrze. Generalnie to dwojka zawsze ciezej wchodzi, ale najgorsze jest to ze czasem sie nie da w ogole wbic. Dodam ze np. trzeci bieg wchodzi miekko jak w maselko :)

Awatar użytkownika
Overmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Overmo » pn maja 09, 2005 00:07

U mnie jest bardzo podobnie, różnica w tym, że czasem nie tylko drugi ale i pierwszy bieg nie wchodzi, musze ponownie wcisnąć sprzęgło i wtedy już dany bieg wchodzi normalnie. Mechanik do którego jeżdżę od lat stwierdził, że to wina "zabieraków". Pozdrawiam

Brak pomysłu na podpis:)

Awatar użytkownika
rzodkiew
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rzodkiew » śr maja 11, 2005 11:22

sprobujcie zalozyc obciaznik na wodzik ktory idzie do skrzyni , pomaga biegi wchodza duzo lzej , jak macie skad to pasuje od mk3 jest orginalnie montowany na tym wodziku. pozdrawiam

Awatar użytkownika
spoon_r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: spoon_r » śr maja 11, 2005 12:01

jak kolega overmo powiedzial najprawdopodobnij to wina "zabieakow"

jezeli ponowne wcisniecie sprzegla pomaga byc moze masz problem ze sprzeglem z tego wzgledu gdyz to na 2 biegu sprzeglo jabardziej dostaje i wymaga to pelnej jego funkcjonalnosci. podobnie jest dla 1-ynki

ps sprawdzcieolej w skrzyni to tez duzo daje biegi lzej wskakuja (mialem tak jeszcze za czasow poldka :) )

mobilni sprawdzam radyjko, gdzie mnie slychac? :D

Awatar użytkownika
ziembul
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ziembul » wt lis 28, 2006 21:27

Odgrzebuje temat, bo nie chce zakaldac nowego.
Mam ten sam problem co aluxiv.
Zdarza mi sie to praktycznie zawsze jak probuje zwawo odjechac ze skrzyzowania, tzn jak go przeciagne na jedynce to pozniej niestety nie ma mowy o zmianie na dwa.
Jesli to synchronizator to trzeba skrzynie rozbierac, a co z tymi zabierakami, jak sie za to zabrac?
Ma ktos jakies nowe pomysly?[/b]

Juz po problemie(hamulce):
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81532

magiczny PIN :)))
BREMBO MAX|FERODO PREMIER

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”