Jest cos takiego jak luz zaworowy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
flgmnft
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jest cos takiego jak luz zaworowy?

Post autor: flgmnft » wt cze 12, 2007 11:23

Tak jak w temacie. Mam wrazenie ze sie rozregulowaly. I strasznie mi klepia. Mam silnik 1,3 GF
Da sie cos z tym zrobic?
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 11:31 przez flgmnft, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt cze 12, 2007 12:21

http://www.motofakty.pl/artykul/regulac ... owych.html
to takie ogólne wiadomości

Awatar użytkownika
flgmnft
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: flgmnft » wt cze 12, 2007 12:37

Dzieki za link przyda sie. Ale ja wiem co to luz zaworowy ale czy reguluje sie go jakos w moim silniku? a jesli tak to na jakie wartosci, ile na zawor wydechowy a ile na ssacy, W atrykule pisze ze VW od dawna stosuje popychacze hydrauliczne ale czy w moim silniku takze?
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 12:38 przez flgmnft, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt cze 12, 2007 12:44

Ssący 0,15 mm wydechowy 0,25 mm

Awatar użytkownika
flgmnft
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: flgmnft » wt cze 12, 2007 12:56

No dobra a powiesz mi czym sie je ustawia, tradycyjny kluczyk do zaworow odpada nie ma go tam jak urzyc. Jesli dobrze zauwazylem jest tam sruba impusowa w koniku. Nia sie to reguluje czy czyms innym. Nie moge nigdzie znalezc instrukcji do tego silnika.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt cze 12, 2007 13:13

Szczerze to nie wiem jak jest w golfie np. późniejsze wersje mają już samoregulatory wiem za to jak było w FIATACH była śruba z gniazdem do śrubokręta + nakrętka nr11 zaś klucz do zaworów był w kształcie tulejki [oczkowy] przez który przechodził wbudowany śrubokręt a czynności wykonywałeś1 luzując nakrętkę 2regulacja śrubą 3 pomiary szczelinomierzem acha tłok w górnym położeniu tak aby zawór był zamknięty luz jest po to aby nie urwać zaworu 4 ponowne pomiary i regulacja śrubokrętem 5 kontra nakrętką .Jeszcze posiadam taki klucz
Słyszałem że w niektórych silnikach luzy kasuje się poprzez wymianie płytek o różnej grubości

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 12, 2007 14:53

flgmnft pisze:No dobra a powiesz mi czym sie je ustawia,
wymienia się płytki metalowe które są na wierzchu na popychaczach. Były robione w różnych grubościach i mechanik tak je dobiera żeby luz był dobry. Każdy starszy mechanik ma takich płytek stosy. Dopiero od końca 85 wszystkie golfy mają hydrauliuczne szklanki., a niektóre wersje miały już wcześniej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
flgmnft
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: flgmnft » śr cze 13, 2007 00:02

Wlasnie takowy klucz posiadam i we fiatach m.in tak sie regulowalo. Lecz tak jak kolega Paweł Marek pisze trzeba bedzie sie pobawic z tymi plytkami. Oddaje golfika jutro do mechanika (podloge wyspawac wreszcie) takze poprosze go zeby tam zajrzal jeszcze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”