Jest cos takiego jak luz zaworowy?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- flgmnft
- Mały gagatek

- Kontakt:
Jest cos takiego jak luz zaworowy?
Tak jak w temacie. Mam wrazenie ze sie rozregulowaly. I strasznie mi klepia. Mam silnik 1,3 GF
Da sie cos z tym zrobic?
Da sie cos z tym zrobic?
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 11:31 przez flgmnft, łącznie zmieniany 1 raz.
- flgmnft
- Mały gagatek

- Kontakt:
Dzieki za link przyda sie. Ale ja wiem co to luz zaworowy ale czy reguluje sie go jakos w moim silniku? a jesli tak to na jakie wartosci, ile na zawor wydechowy a ile na ssacy, W atrykule pisze ze VW od dawna stosuje popychacze hydrauliczne ale czy w moim silniku takze?
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 12:38 przez flgmnft, łącznie zmieniany 1 raz.
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
Szczerze to nie wiem jak jest w golfie np. późniejsze wersje mają już samoregulatory wiem za to jak było w FIATACH była śruba z gniazdem do śrubokręta + nakrętka nr11 zaś klucz do zaworów był w kształcie tulejki [oczkowy] przez który przechodził wbudowany śrubokręt a czynności wykonywałeś1 luzując nakrętkę 2regulacja śrubą 3 pomiary szczelinomierzem acha tłok w górnym położeniu tak aby zawór był zamknięty luz jest po to aby nie urwać zaworu 4 ponowne pomiary i regulacja śrubokrętem 5 kontra nakrętką .Jeszcze posiadam taki klucz
Słyszałem że w niektórych silnikach luzy kasuje się poprzez wymianie płytek o różnej grubości
Słyszałem że w niektórych silnikach luzy kasuje się poprzez wymianie płytek o różnej grubości
- Paweł Marek
- V.I.P.

wymienia się płytki metalowe które są na wierzchu na popychaczach. Były robione w różnych grubościach i mechanik tak je dobiera żeby luz był dobry. Każdy starszy mechanik ma takich płytek stosy. Dopiero od końca 85 wszystkie golfy mają hydrauliuczne szklanki., a niektóre wersje miały już wcześniejflgmnft pisze:No dobra a powiesz mi czym sie je ustawia,
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.