Chiptunning Allegro.pl 1,9 TDI, 110KM, 260NM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Może i mogłem uzyskać podobną moc dożo mniejszym kosztem ale psychicznie czuje sie lepiej ze mam nowy program, a koszt w porównaniu do korzyści i tak nie jest duży.
Wydaje mi sie że rezystor bardziej szkodzi silnikowi oszukując go niż chip.
Kumpel miał rezystor w nissanie 1,6 to auto miało kopa dobrego ale zaczęło mu palić 2-3 litry więcej bezyny. Ja praktycznie nie odczułem różnicy w spalaniu - no może max 0,5l/100km ale wydaje mi się ze troszkę inaczej jeżdżę.
Wydaje mi sie że rezystor bardziej szkodzi silnikowi oszukując go niż chip.
Kumpel miał rezystor w nissanie 1,6 to auto miało kopa dobrego ale zaczęło mu palić 2-3 litry więcej bezyny. Ja praktycznie nie odczułem różnicy w spalaniu - no może max 0,5l/100km ale wydaje mi się ze troszkę inaczej jeżdżę.
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 20:49 przez soobolek, łącznie zmieniany 2 razy.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=103541
Oczywiście ze nie wiem ale na pewno zostało tam zmienione więcej parametrów niż odczyt z jednego czujnika.damcio151 pisze:a wiesz jak zostały zmienione mapy w tym chipiesoobolek pisze:Wydaje mi sie że rezystor bardziej szkodzi silnikowi oszukując go niż chip.
powiem tak ... Jeżeli robisz u osoby która ma uznanie i zna się bardzo dobrze na tym co robi to nie masz się czym przejmować , najczęściej virus robiony jest pod dany samochód , dlatego tyle kosztuje , ale masz tam praktycznie wszystko zmienione , w dodatku z korzyścią dla silnika . Jeżeli kupujesz na takim allegro , to nie wiesz nic o tym , co jest tam namodzone , może być tak , ze jedynie zwiększona została dawka paliwasoobolek pisze:Masz rację, w życiu tylko śmierć jest pewna
Nie jest tak ze wcale nie wiem nic bo przecież mam wydruk z hamowni więc wiem jak się zmieniła charakterystyka silnika a to już jest dozo. Program był też pisany pod konkretny model silnika, konkretne oznaczenia komputera i konkretnie oznaczenia scalaków ! , za co sprzedający ręczył swoją opinią. Robiąc auto u kogoś kto sie zna wcale nie znaczy ze będzie inaczej bo przecież on ręczy też tylko (a może i nie tylko) swoją opinią.damcio151 pisze:powiem tak ... Jeżeli robisz u osoby która ma uznanie i zna się bardzo dobrze na tym co robi to nie masz się czym przejmować , najczęściej virus robiony jest pod dany samochód , dlatego tyle kosztuje , ale masz tam praktycznie wszystko zmienione , w dodatku z korzyścią dla silnika . Jeżeli kupujesz na takim allegro , to nie wiesz nic o tym , co jest tam namodzone , może być tak , ze jedynie zwiększona została dawka paliwasoobolek pisze:Masz rację, w życiu tylko śmierć jest pewna
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Wiec czy ja moge zapodac tu swoj wykres i powiesz mi cos o mojej charakterystyce i jakie sa roznice pomiedzy nimi, ktory lepszy itp..?soobolek pisze:mam wydruk z hamowni więc wiem jak się zmieniła charakterystyka silnika a to już jest dozo.
...ale niekonkretny stan silnika i podzespolow..Program był też pisany pod konkretny model silnika, konkretne oznaczenia komputera i konkretnie oznaczenia scalaków
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
soobolek, I po wykresie z hamowni będziesz w stanie stwierdzić czy ta zmiana jest spowodowana zwiększoną dawką paliwa jak przy rezystorze czy dokładnie dobranymi mapami wtrysków ?
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 22:15 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.
=-Pinhead-=
Nic takiego nie powiedziałem.Pinhead pisze:soobolek, I po wykresie z hamowni będziesz w stanie stwierdzić czy ta zmiana jest spowodowana zwiększoną dawką paliwa jak przy rezystorze czy dokładnie dobranymi mapami wtrysków ?
[ Dodano: 11 Cze 2007 23:04 ]
W Białymstoku.covacsxxx pisze:a gdzie hamowales swego golfa...w bialymstoku czy w wawie??
[ Dodano: 11 Cze 2007 23:14 ]
No pewnie ze po spojrzeniu na wykres można stwierdzić która krzywa jest lepsza wg. własnych preferencji.Gitner pisze:Wiec czy ja moge zapodac tu swoj wykres i powiesz mi cos o mojej charakterystyce i jakie sa roznice pomiedzy nimi, ktory lepszy itp..?soobolek pisze:mam wydruk z hamowni więc wiem jak się zmieniła charakterystyka silnika a to już jest dozo....ale niekonkretny stan silnika i podzespolow..Program był też pisany pod konkretny model silnika, konkretne oznaczenia komputera i konkretnie oznaczenia scalaków
Pozdro
Gitner
A jak ty byś określił jaki u Ciebie jest konkretny stan silnika i podzespołów ? A potem w jaki sposób wziąłbyś pod uwagę te miarodajne wyniki przy projektowaniu programu ?
hamowniasoobolek pisze:A jak ty byś określił jaki u Ciebie jest konkretny stan silnika
Ale tutaj chodzi o to , że virus jest robiony pod silnik klienta , czyli nie jakiś tam chip uniwersalny do silników 1z , tylko jeden chip pod jeden silnik , uwzględniając to , jak pompuje turbo , jaka jest dawka paliwa itd. zmieniając te wartości
Wdaje mi sie ze w seryjnie produkowanych autach o takim samym oznaczaniu komputera i scalaków sterujących takie parametry jak dawka paliwa i ciśnienie doładowania sa niemal identyczne.damcio151 pisze: hamownia
Ale tutaj chodzi o to , że virus jest robiony pod silnik klienta , czyli nie jakiś tam chip uniwersalny do silników 1z , tylko jeden chip pod jeden silnik , uwzględniając to , jak pompuje turbo , jaka jest dawka paliwa itd. zmieniając te wartości
To co próbuje powiedzieć to to że projektowany program pod konkretny samochód tak naprawdę rożni sie bardzo niewiele, może 10%. To o czym możemy decydować to ewentualnie przebieg momentu obrotowego wg życzenia klienta ( i to oczywiście w ograniczonych przedziałach) i właściwie za to plus miła, fachowa obsługa połączona z wykładem na temat pracy silnika to jest to za co płacimy duze pieniądze.