Panewki - Pytania podstawowe !!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mat-olsztyn

Panewki - Pytania podstawowe !!!

Post autor: mat-olsztyn » ndz maja 08, 2005 13:57

Po czym rozpoznać która panewka jest do bani? zarówno korbowodowa jak i główna Które panewki korbowodowe siadają... te dolne (na stopie korbowodu?) czy te górne (na korbowoddzie?) Jakby sie okazało ze jest któraś wywalona to można wymienić bez szlifu? Jak sprawdzić (jaki wymiar) czy wał /panewka jest nominalna czy nadwymiar?

Spotkał sie ktoś z faktem że panewkowanie wałka pośredniego siadło? Co wtedy robić?

pozdrówka
Mat

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » ndz maja 08, 2005 14:02

Mi ostatnio wymienial mechanior panewki na wale bez szlifu. 2 z nim byly sporo wyjechane co mi pozniej pokazywal. Oni sobie to jakos wszystko meierza i wiedza czy trzeba szlifowac wal czy nie.

mat-olsztyn

Post autor: mat-olsztyn » ndz maja 08, 2005 17:04

A jak stwierdzić która jest wysypana?

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » ndz maja 08, 2005 21:22

Oni to rozpoznali na sluch. Znaczy zapalili silnki jeden zrobil przygazowke drugi siedzial w kanale i sluchal. Powiedzial ze slychac jak panweka wali. Sciagneli mise olejowa i sie okazalo ze tak jest :bajer:
A po co ci te informacje dzieje ci sie cos z silnikiem czy cos ? Mi to robili jak mialem problemy z cisnieniem oleju znaczy migajaca kotrolka i dracym sie brzeczkiem.

mat-olsztyn

Post autor: mat-olsztyn » ndz maja 08, 2005 22:43

U mnie cos stuka. Silnik chodzi jak diesel. Już wszystko wymieniłem. A każddy kolejny mechanik coś nowego wymyśla. Jeden mówi o sworzniu, drugi o panewkach, trzeci o wałku posrednim.... itd

mat-olsztyn

Post autor: mat-olsztyn » pn maja 09, 2005 12:42

Hallo napiszcie cos wiecej..

Awatar użytkownika
pw524
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pw524 » pn maja 09, 2005 15:06

U mnie (dzwoni) wałek pośredni jak pasek jest mocno napięty co do panewek to lepiej szlifować wał,wiem z doświadczenia.Ale panewki powinny być słyszalne dopiero na wysokich obrotach chyba że już ich nie ma.

Sylvo23

Post autor: Sylvo23 » pn maja 09, 2005 18:42

zobacz jaki jest kolor kompozytu od strony walu oczywiscie, jak jest żułty z wrzerami to masz remoncik, jak zółty ale bez wrzerów to tylko je wymien i jest ok.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”