Wspomaganie kierownicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wspomaganie kierownicy

Post autor: bodix » pn cze 04, 2007 12:20

Witam
Przejrzałem posty na grupie i sporo się dowiedziałem odnośnie wspomagania. Jednak nie
do końca jestem pewien co się zepsuło w moim aucie. Może ktoś z Was cos doradzi:

- przebieg okolo 175 000
- do niedawna ze wspomaganiem było wszystko OK - może nie jednym palcem, ale b.lekko
chodziła kierownica
- od około 2 tygodni nagle zaczęlo wyczuwalnie ciężej skręcać, nie jakoś b.ciężko,
ale ewidentnie trzeba znacząco wiecej sily uzywać.
- nie ma znaczenia, czy jadę wolno, czy szybko, czy na wolnych obrotach, czy na wysokich -
wydaje sie to bez znaczenia - jest ciezej w kazdym przypdku
- w zbiorniczku jest okolo minium (moze minmalnie mniej niz minumum) plynu - kolor nieokreslony :)
- lekko sie poci jeden z przewodow

zanim sie udam do mechanika, co mozna zrobic, sprawdzic no i co to moze byc ?

pozdrawiam bogdan
Ostatnio zmieniony pn cze 04, 2007 14:51 przez bodix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
damian-ppp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: damian-ppp » pn cze 04, 2007 13:04

Jeśli masz nieszczelny jeden z przewodów, to może się zapowietrzeć tamtędy i tracić ciśnienie... Według mnie powinieneś wymieniś płyn do wspomagania i postarać się alikwidować nieszczelnośc, a jeśli trzeba nawet wymienić przewód... Płyn czerwony... Tylko kup jakiś lepszy, a nie podróbe za 10 zł.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: bodix » pn cze 04, 2007 13:59

witam. dzięki za szybką odpowiedź. To pocenie się się - to jest w miejscu chyba łączenia się dwóch rurek - to łączenie jest tak mniej więcej na połowie szerokości auta/silnika. Jest osłonięte jakąś gumą ? A pocenie jest takie, ze oprocz mokrej tej gumy - wycieka na dolną osłonę silnika (albo to jest jeszcze część zderzaka od dołu) - po prostu jest plama.

W każdym razie myślę, że podsunąłeś dobrą myśl, że mógl sie zapowietrzyć i stąd spadek zarowno poziomu plynu jak i sily. Dodam, ze nowe pompy na allegro są za 200-250. Nie jest do duzy wydatek, tyle ze skoro moja byc moze jest ok, to chyba nie warto kupowac.

1 Czy orientujesz się, jak wygląda ta złączka czy cokolwiek to jest (to z czego cieknie opisane powyzej).
2 Jaki plyn polecasz kupic i gdzie (po prostu na stacji benzynowej, allegro ? , gdzie w wwie )

3 przy okazji zapytam o serwisowkę do mk4. przejrzalem to forum wzluz i wrzesz i do mk4 nie znalazlem niestety. z netu sciagnalem ze 3 serwisowki - wszystkie po hiszpanksu czy portugalsku :) mogę komus chetnie udostepnic, ja nic z nich nie rozumiem.

pzdr
bogdan

Awatar użytkownika
damian-ppp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: damian-ppp » pn cze 04, 2007 14:33

Wiesz co do tej złączki to nie wiem... Ale wydaje mi się, że jeśli to rozbierzesz i dobrze skręcisz opaską to powinno być git! Co do płynu to ja kupiłem w takim małym sklepiku na skrzyżowaniu broniewskiego i alei reymonta plyn texaco czerwony... Chyba 21 zł dałem i płyn jest zajebisty! Co do serwisówek to niestety nie mogę Ci pomóc.. Jeśli Ci pomogłęm, to jeśli chcesz i możesz to daj punkcik... Bedę wdzięczny! Pozdrawiam

[ Dodano: 04 Cze 2007 14:39 ]
Dzięki! Wiesz po pracy poszukam może gdzieś znajdę serwisówkę.... To i mojemu ojcu się przyda, bo on również ma mk4... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: bodix » pn cze 04, 2007 14:42

hej
jasne, ze pomogłeś. Swoją drogą ten sklep jest (a w zasadzie był, bo juz tam nie mieszkam) 20 metrow ode mnie. Ten sklepik (ponoć) prowadzi brat Martyny Wojciechowskiej - tak z ciekawostek (mówimy o tej budce zaraz obok kebaba).

A mógłbyś mnie jeszcze poinstruować, w jaki sposób sie wymienia i odpowietrza ten układ. Czyli
1 gdzie jest śruba 'spustowa' czy jak to zwał,
2 ile mniej więcej wchodzi tego płynu ( ile zakupic - litr, dwa ?)
3 rozumiem, ze - najpierw spuszczam srubą spustową - potem zakręcam, zalewam i poluzowauję srubę az zacznie leciec nowy plyn ?
4 doczytalem na tym forum, ze stan sie sprawdza przy wlaczonym silniku i max skreconych kolach - w moim przypadku sprawdzalem kazdy wariant i wychodzilo tyle samo plynu.

pzdr
bogdan

Awatar użytkownika
damian-ppp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: damian-ppp » pn cze 11, 2007 15:00

Witam!
Niestety nie ma czegoś takiego jak korek spustowy płynu wspomagania... Spuszcza się go poprzez odkręcenie przewodu, który idzie od zbiorniczka do pompy i od pompy do kolumny... W układ wchodzi niecały litr... Co do odpowietrzenia to trzeba zalać płynem do poziomu MAX a następnie odpalić samochód poczekać chwilke i zacząć kręcić kierownicą szybko w lewo i w prawo do oporu... Później wystarczy sprawdzić poziom płynu i następnie po przejechaniu kilku km można znów sprawdzić... Płyn sprawdza się na ciepłym silniku ale na wyłączonym! I nieważne jak będą koła... u mnie przy każdym wariancie jest tak samo... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » pn cze 11, 2007 16:53

Wchodzi 0,5 litra buteki są zazwzczaj 1litrowe więc czynność można wykonać ponownie po 1000-lub2000km
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 16:57 przez pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”