Skaczące obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skaczące obroty
Witam jestem nowicjuszem, po raz pierwszy na forum. Mam Golf MK2 oznaczenie silnika RF 91 rok problemem są skaczące obroty, spadają do 400 i po pewnej chwili normują się ok 1000. Udziela mi się najwięcej ten problem przy dojeżdżaniu do skrzyżowań. silnik nie gaśnie. Sprawdzałem wszystko u elektryka i niby wszystko jest ok, ale problem nadal jest. Próbowaliśmy ściągać podciśnienie z zapłonu, lekko się poprawiało czy ma to coś doczynienia z pompą hamulcową, że jest przypchana? Czekam na dobrą poradę. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 10:57 przez k.robson, łącznie zmieniany 1 raz.
Robson
-
- Ma gadane
- Paweł Marek
- V.I.P.
jak to oceniłeś, robiłeś próbę z dezodorantem? Pryska się po podstawie palnym dezodorantem na pracującym silniku i jeśli obroty skoczą w górę na moment to jest dziura.k.robson pisze:Podstawa gaźnika jest dobra.
W każdym razie problem dotyczy składu mieszanki. Jeśli nie można ustawić tego śróbą regulacujną składu od góry to:
1. przy za bogatej mieszance (śmierdzące spaliny) może być brudna iglica śróby regulacyjnej (wykręcić i przedmuchać), albo może przelewać gaźnik czyli do naprawy.
2. jeśli za uboga (białe świece) to prawie na bank dostaje lewe powietrze. O dziurze w podstawce już pisaliśmy. Częsta jeż też dziura w wężu serwa (na probą wyjąć go od kolektora i zaślepić, lub próba z dezodorantem. Mógł też pęknąć lub wypaść jakiś wężyk podciśnieniowy z gaźnika.
Inne przyczyny byłyby rzadsze, poszukaj najpierw najczęstszych.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
raczej wątpię ale też to trzeba sprawdzić, . Może dziura w samym serwie. Sciąg ten wąż zaślep dziurę w kolektorze będziesz miał pewność. Próba z ruszaniem nie starczy zapewniam cię. Użyj dezodorantu.k.robson pisze:Czy to może być ten defekt?
[ Dodano: Nie Cze 10, 2007 10:47 pm ]
Osatecznie zobaczysz będzie to jakiś banał, tylko trzeba znaleźć. Koledze zrobiła się dziura w tym pionowym fragmencie węża do serwa, ale tak od tyłu, że nie było jej widać. Kilku mechaników objeździł i tylko rozregulowali mu gaźnik, żaden tego nie znalazł, mimo że syczało jak cholera i od razu rzucało sie w oczy (uszy)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ostateczni może być winna sama regulacja gaźnika. Zapamiętaj położenie tj śróby od góry dostępnej przez otwór w obudowie filta od góry i pokręć nią trochę. W prawo wzbogacasz, w lewo zubożasz mieszankę, Jeśli to pomoże to sobie potem doregulujez na analizatorze na stacji diagnostycznej, jeśli nie pomoże to powróć do ustawienia pierwotnego i będziemy szukać dalej. Przy okazji popatrz czy gaźnik nie przelewa, to znaczy czy nie jest od góry zalany paliwem.
Witam! Czy w pierburgu 2EE ktorym posiadam obroty sie reguluje?Przeczytalem gdzies ze jest to gaznik w pelni elektroniczny i za bardzo niewiem gdzie znajduje sie ta sroba do regulacji mieszanki Mysle ze skoki obrotow mozna szukac w podcisnieniach gdyz objaw mam taki sam na paliwie i gazie [tzw krociak instalacja] Jeszcze jedno niemam ssania brak podwyrzszonych obrotow pozapaleniu silnika obojetne czy cieply i zimny Pozdrawiam!
[ Dodano: 20 Cze 2007 23:21 ]
Witam! Czy na forum jesy ktos kto pomorze rozwiazac mi ten temat?Pozdrawiam!!
[ Dodano: 20 Cze 2007 23:21 ]
Witam! Czy na forum jesy ktos kto pomorze rozwiazac mi ten temat?Pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony śr cze 20, 2007 23:41 przez k.robson, łącznie zmieniany 2 razy.
Robson