Witam.
mam seat ibize 2.0 GTi 8v
Odkryłem dzis przy wymianie filtra powietrza ze klapka dająca przez podciśnienie z silnika ciepłe powietrze jest zablokowana śrubka(kupiłem to auto rok temu) w zime miałe problem dziwnie pracował na benzynie i duzo palił.
Pytanie czy mam zostawic ta klapke zablokowaną czy powinienem ja odblokować?
Pytanie o klapke w puszce od filtra powietrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Taka modyfikacja jest częsta i niepotrzebna w autach zasilanych LPG. Tylko zobacz w jakiej pozycji ta klapka jest zamontowana. Jeśli na ciepłe to czym prędzej to napraw, jeśli na zimne możesz zostawić, ale ja też bym przywrócił działanie fabryczne
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

mozesz tak zrobić jak piszesz. Ale upewnij się czy tencały machanizm będzie działał jak odblokujesz, bo w zimie niedobrze żeby np silnik cały czas ciepłe brał, z dwojga złego lepiej żeby brał zimne nawet w zimie(ciepłe ma być puszczane tylko w fazie nagrzewania silnika).Marooo9 pisze:Klapka jest zamknieta wiec na zimne i na lato chyba tak zostawie a odblokuje ja na zime
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.