Witam. Mam pytanie.. Wlasnie wróciłem sobie od rodzinki podjezdzam pod garaz i słysze ze wentylator mi juz chodzi.. A przejechałem tylko 10 km cały czas na 4 i 5-iątce... Nie jest ciepło..wrecz chłodno jest.. i juz mi włącza wentylator.. A na liczniku ledwie 90 stopni. Czy to normalne?? To juz drugi raz za taki kawałeczek drogi mi chlodzi. Moze czujnik temp. jest jakis walniety.... :/ Dodam ze w zeszłym tyg. wymieniałem olej.. jeden i drugi semisynthetic. Co moze byc tego przyczyną:/ Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum... Co to moze znaczyc? Pomozcie..
W zadnym innym aucie ktore mialem wczesniej nic takiego sie nie zdazalo po tak krotkim odcinku.. A to auto mam od miesiaca.. Silnik 1.8 AAN
90 stopni i juz wentylator włącza??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No to najpierw wypadałoby dolać tego płynumarhiw pisze:Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum...
[ Dodano: 08 Cze 2007 22:48 ]
Wentylator powinien się włączyć przy 95'C (102'C drugi bieg)marhiw pisze: A na liczniku ledwie 90 stopni
Zwróć uwagę ,że wskaźnik to nie miernik ,nie musi dokładnie pokazywać..
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
wskaźniki na desce rozdzielczej duuuuużo przekłamują
mnie gdy na szafie pokazuje 90 stopni w rzeczywistości jest 80-95 stopni (taką temperaturę pokazuje mi VAG , w tym zakresie temperatur wskazówka pokazuje 90stopni a temp wody wzrasta do 95 stopni potem niewiem bo włącza się wentyl )
wiec wychodzi na to ze VW robił czujniki tak żeby wskazówka ładnie stała na bacznośc i dopiero gdy temp wzrasta do niebezpiecznej wskazówka pokazuje już bardziej dokładnie temperaturę
termostat i czujnik temperatury mam oryginalny
mnie gdy na szafie pokazuje 90 stopni w rzeczywistości jest 80-95 stopni (taką temperaturę pokazuje mi VAG , w tym zakresie temperatur wskazówka pokazuje 90stopni a temp wody wzrasta do 95 stopni potem niewiem bo włącza się wentyl )
wiec wychodzi na to ze VW robił czujniki tak żeby wskazówka ładnie stała na bacznośc i dopiero gdy temp wzrasta do niebezpiecznej wskazówka pokazuje już bardziej dokładnie temperaturę
termostat i czujnik temperatury mam oryginalny
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
-
michal0604
- Użytkownik

Re: 90 stopni i juz wentylator włącza??
Ja mam taki sam silniczek w swoim nk3 i zachowuje się tak samo. Najlepiej podłączyć vaga, wejść w blok danych, i porównać wskazania. Zawsze się różnią.marhiw pisze:Witam. Mam pytanie.. Wlasnie wróciłem sobie od rodzinki podjezdzam pod garaz i słysze ze wentylator mi juz chodzi.. A przejechałem tylko 10 km cały czas na 4 i 5-iątce... Nie jest ciepło..wrecz chłodno jest.. i juz mi włącza wentylator.. A na liczniku ledwie 90 stopni. Czy to normalne?? To juz drugi raz za taki kawałeczek drogi mi chlodzi. Moze czujnik temp. jest jakis walniety.... :/ Dodam ze w zeszłym tyg. wymieniałem olej.. jeden i drugi semisynthetic. Co moze byc tego przyczyną:/ Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum... Co to moze znaczyc? Pomozcie..
W zadnym innym aucie ktore mialem wczesniej nic takiego sie nie zdazalo po tak krotkim odcinku.. A to auto mam od miesiaca.. Silnik 1.8 AAN
michal0604
Jak stuka to nie jest normalnemarhiw pisze:A jeszcze jedno.. jak zapalam zimny silnik.. to tak mi stuka od czasu do czasu... taj jakby sie nagrzewalo cos... to tez normalne prawda??