Zawór EGR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zawór EGR
Witam
Mam pytanie w jaki sposób sprawdzić zawór EGR bez podłanczania auta pod VAG-a?
Chodzi mi o sprawdzenie czy jest on sprawny?
Dzieki Pozdrawiam
Mam pytanie w jaki sposób sprawdzić zawór EGR bez podłanczania auta pod VAG-a?
Chodzi mi o sprawdzenie czy jest on sprawny?
Dzieki Pozdrawiam
Generalnie problem jest tego typu że auto ma muła strasznego,kopci na czarno,nie chce jechać i turbina działa dopiero po przekroczeniu 2300obr.
Słyszałem że niesprawny EGR może powodować objawy niedoładowania turbiny.Dlatgo moje pytanie o sprawdzenie tego zaworu bez ingerencji VAG-a.
Czy można zrobić to jakoś inaczej,tak żeby się przejechać i sprawdzić czy to jest faktycznie powodem osłabienia samochodu?
Aha jeszcze jedno pyt. Jakie powinno być zasilanie na wtyczce idącej z kompa do zaworu N75 przy włączonej stacyjce(chodzi o silnik 1Z) .
Dzięki za zainteresowanie.
Słyszałem że niesprawny EGR może powodować objawy niedoładowania turbiny.Dlatgo moje pytanie o sprawdzenie tego zaworu bez ingerencji VAG-a.
Leo... możesz to jakoś jaśniej opisać....Na biegu jałowym z wył.silnikiem rozumiem,ściągam weżyk z zaworu EGR tak?Następnie wstawić blaszke przed zawór EGR?leo... pisze:na biegu jałowym zdejmij rurkę podciśnienia ...
zaślep EGR - w tej chwili bardziej przeszkadza niż pomaga
Czy można zrobić to jakoś inaczej,tak żeby się przejechać i sprawdzić czy to jest faktycznie powodem osłabienia samochodu?
Aha jeszcze jedno pyt. Jakie powinno być zasilanie na wtyczce idącej z kompa do zaworu N75 przy włączonej stacyjce(chodzi o silnik 1Z) .
Dzięki za zainteresowanie.
nie wpinaj VAGa tylko wywal zaślep ,lolas79 pisze:Generalnie problem jest tego typu że auto ma muła strasznego,kopci na czarno,nie chce jechać i turbina działa dopiero po przekroczeniu 2300obr.
weź poczytaj i zobacz tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=51401
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
No właśnie pytałem o sprawdzenie zaworu bez ingerencji VAG-a.RobertP pisze:nie wpinaj VAGa tylko wywal zaślep ,
Dzięki za linka,poczytałem i zastanawia mnie to co napisał kolega Corvax
EGR w dieslu dziala tylko w ustalonych stanach pracy silnika - czyli praktycznie tylko na biegu jałowym.
Jak to rozumieć, że przy dużych obciążeniach silnika,wtedy gdy turbo zaczyna swoją prace zawór EGR nie ma na to wiekszego wpływu??
lolas79 dla damcio151 chodziło abyś sprawdził dolot powietrza do turbololas79 pisze:Najdziwniejsze jest to,że układ cały rozkręciłem i czyściłem,ponieważ też myślałem że jest nieszczelny.
czy tam gdzieś nie ma nieszczelności, no chyba że właśnie to też sprawdziłeś
Ostatnio zmieniony pt cze 08, 2007 05:44 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
No,o tym nie pomyślałem że coś z tej strony może być nie tak,ok jak bede miał chwile czasu to zobacze jak to wygląda.
A co do zaworu EGR
Jeśli dobrze rozumiem to weżyk który zostanie ściągnięty z EGR-a musi zostać zaślepiony tak samo jak zawór EGR.Czy dobrze myśle??
Dzięki pozdrawiam
A co do zaworu EGR
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego weżyk który idzie od zaworu EGR musi zostać ściągnięty na biegu jałowym?leo... pisze:na biegu jałowym zdejmij rurkę podciśnienia ...
zaślep EGR - w tej chwili bardziej przeszkadza niż pomaga
Jeśli dobrze rozumiem to weżyk który zostanie ściągnięty z EGR-a musi zostać zaślepiony tak samo jak zawór EGR.Czy dobrze myśle??
Dzięki pozdrawiam
nie ściągaj wężyka , niech N18 sobie normalnie pracuje .... zaślep karbowaną rurkę od EGRlolas79 pisze:Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego weżyk który idzie od zaworu EGR musi zostać ściągnięty na biegu jałowym?
Dzięki pozdrawiam