Roznice w pompach wtryskowych z grzybkiem i bez
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Roznice w pompach wtryskowych z grzybkiem i bez
Witam.Czym ogólnie różni się pompa z grzybkiem od tej bez?Czy da się przełożyć górę z innej lub z dwóch złożyć jedną.W mojej starej pompie są luzy poziome na wałku.
Ostatnio zmieniony pt cze 08, 2007 18:09 przez mireko, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pompa wtryskowa-grzybek
mireko zobacz ten temat pompowy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55547
Ostatnio zmieniony pt cze 08, 2007 05:50 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Grzybek pozwala ci lepiej wykorzystac paliwo
A gorę pompy da się przełożyc i nie jest to specjalnie trudne. Ja tak zrobilem i efekt jest super
Musisz tylko bardzo uwazac, zeby nic do pompy się nie dostało (nawet najmniejsze ziarnko piasku) bo kaplica:/
A co do wałka od gazu to gdzies jest mój temat o tulejce w której się on znajduje. Bo jak ma luzy i podcieka, to albo oring który się tam znajduje trzeba wymienic, albo oring i tulejkę.

A gorę pompy da się przełożyc i nie jest to specjalnie trudne. Ja tak zrobilem i efekt jest super

Musisz tylko bardzo uwazac, zeby nic do pompy się nie dostało (nawet najmniejsze ziarnko piasku) bo kaplica:/
A co do wałka od gazu to gdzies jest mój temat o tulejce w której się on znajduje. Bo jak ma luzy i podcieka, to albo oring który się tam znajduje trzeba wymienic, albo oring i tulejkę.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
mireko, nie ma sensu wymieniać samego grzybka jak pisze Bordos, poniewarz pompa bez grzybka ma tłoczek 8 mm a z grzybkiem 9 mm ja na twoim miejscu kupiłbym pompe z grzybkiem. Jeśli masz luzy na wałku poziomym to moim zdaniem zawieź trzeba pompe do pompiarza na tulejowanie u nas koszt z uszczelnieniem i tulejowaniem ok 250 zł, a za tyle kupisz pompe z grzybkiem prosto z zachpdu 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
vw_vandal pisze:mireko, nie ma sensu wymieniać samego grzybka jak pisze Bordos, poniewarz pompa bez grzybka ma tłoczek 8 mm a z grzybkiem 9 mm ja na twoim miejscu kupiłbym pompe z grzybkiem. Jeśli masz luzy na wałku poziomym to moim zdaniem zawieź trzeba pompe do pompiarza na tulejowanie u nas koszt z uszczelnieniem i tulejowaniem ok 250 zł, a za tyle kupisz pompe z grzybkiem prosto z zachpdu
Z tłoczkiem masz rację - bo do pompy 8 mm wstawilem grzybka - ale wraz z wymianą pompy na 9 mm, nalezy wymienic też wtryski na takie z SB/JR ( tak sie dowiedziałem na forum, gdy wymienialem swoją górę ).
A po wymianie góry na taki z grzybkiem różnica jest niesamowita w przyśpieszaniu - szczegulnie powyzej 3000 rpm a przy okazji mój 1V zamiast 6.5 L po miescie pali 5.5

Chociaz u mnie to nie tylko wina grzybka - bo jeszcze doszedł gov-mod i dawka troszkę większa.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
To coś się źle dowiedziałeś Każdy 1.6 TD ma wtryski ustawione na 155 bar czyli 1V jak najbardziej teżBordos pisze:ale wraz z wymianą pompy na 9 mm, nalezy wymienic też wtryski na takie z SB/JR ( tak sie dowiedziałem na forum, gdy wymienialem swoją górę ).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
adam16v, nigdy nie miałem doczynienia z wtryskiwaczami od SB\RA ale JR i 1V na wtryskiwaczach mają wybite 155 bar widziałem na własne oczy
O wtryskiwaczach od SB\RA czytałem po katalogach i niby też mają 155 bar ale też słyszałem coś o 160 bar a nawet 164 barach