Czy to możliwe przekładka motoru MK IV do MK III????

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Czy to możliwe przekładka motoru MK IV do MK III????

Post autor: PinkFloyd » czw cze 07, 2007 21:19

Mój brat od 15 lat mieszka w Belgii i pracuje w montowni samochodów i załpapał ode mnie bakcyla odnośnie samochodu Golf, a najbardziej podoba mu sie MK III mimo ze jeździ samochodem 2 letnim innej marki. Chciał zrobić sobie takie pokazowe MK III na weekendowe przejaźdzki. Szukał długo upragnionego TDI w idealnym stanie ale nigdy mu nic nie pasowało, bo w sumie każde auto prównywał do swojego nowego. I tak szukał i szukał i dzwoni do mnie, że ma do kupienia MK III GTI benzyne z 97 roku stan igła- zewnątrz i wewnatrz, ponoć boski z książką serwisową przebieg 68tyś km, ale silnik kaput nie nadaje sie do remontu-korbowód wyszedł bokiem :blush: Drugie auto MK IV TDI PD 115KM 6 biegów 2002r przebieg 98 tys km tylko po dachowaniu kapitalnym :kac: ponoć silnik sprawdzony pali i mocowania ok, tak samo jak skrzynia biegów, elektryka. Poza tym dach do siedzeń koła krzywe. Mówił mi, ze chce przełożyć tego PD TDI ze skrzynią i elektryką-komputerem i wiązkami i zegarami do MK III. Wg mnie trudne będzie to do wykonania. Oba maja klimę, ale wg mnie od groma grzebaniny. Boję się, że sie okazac może że nie da rady. Golfa MK III stoi 1100 euro, a MK IV 1400 euro u nich w pracy. Mówił, że moze zrobić to po godzinach w montowni i bedzie miał takie MK III o jakim myślał. Jak myslicie przekonywac go do takiej roboty , czy niech lepiej o tym zapomni i poszuka jakiejś limitowanej wersji Golfa MK III za te pieniądze????
Ostatnio zmieniony czw cze 07, 2007 21:21 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
adam16v
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adam16v » czw cze 07, 2007 21:48

Teoretycznie takiego swapa pewnie będzie się dało , tyle tylko że roboty będzie masa i kupa kosztów.

[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: Czy to możliwe przekładka motoru MK IV do MK III????

Post autor: RobertP » czw cze 07, 2007 21:53

PinkFloyd pisze:Drugie auto MK IV TDI PD 115KM 6 biegów 2002r przebieg 98 tys km tylko po dachowaniu kapitalnym :kac: ponoć silnik sprawdzony pali i mocowania ok, tak samo jak skrzynia biegów, elektryka. Poza tym dach do siedzeń koła krzywe.
za te pieniązki co napisałes jade po niego w ciemno ? i jeszcze dobrych kilka
flaszek koledze z forum postawię ..
wziąłbym go na swap do swojego paska :)

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
rob555
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: rob555 » czw cze 07, 2007 21:56

Mozna
Spokojnie, widzialem kilka juz takich jezdzacych:)

Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)

http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » czw cze 07, 2007 22:00

RobertP pisze:za te pieniązki co napisałes jade po niego w ciemno ? i jeszcze dobrych kilka
flaszek koledze z forum postawię ..
wziąłbym go na swap do swojego paska :)
Czyli wg Ciebie nie ma problemu???? A jakie wg Ciebie problemy mogą z tego wynikać??? Z MK IV ponoć oprócz silnika i elektryki i jakis elementów wyposażenia środka nic nie da rady odzyskać. Rozglądał się za silnikami, ale w podobnej cenie był komplecik MK IV. Ale ma problem bo auto musi kupić z papierami,i musi potem zarejestrowąc te MK III na siebie a za złomowanie MK IV musi wybulić 300 euro

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pt cze 08, 2007 05:33

PinkFloyd pisze:Czyli wg Ciebie nie ma problemu????
raczej nie będzie problemu
PinkFloyd pisze:A jakie wg Ciebie problemy mogą z tego wynikać???
myślę że na 100% z półosiami może być problemik, a przynajmniej jedną - lewą
nie wspominając że musi elektrykę/elektronikę zabrać do tej trójki
PinkFloyd pisze:Z MK IV ponoć oprócz silnika i elektryki i jakis elementów wyposażenia środka nic nie da rady odzyskać.
cały komplet climatronika jeszcze pewnie da się odzyskać
i jakoś wmontować, a jak nie będzie pasić w środku to
sterownik z innego VW typowy z III zaadoptować
może jeszcze fotele przednie,
swap deski z IV do III ktoś z forum tutaj przekładał, gdzieś kiedyś luknąłem
a może i do tego jeszcze przełożyć koła z 4 śrub na 5 z tej czwóreczki

a jak nie to ja ją zabieram :)

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt cze 08, 2007 10:03

Dzieki bardzo :bigok: przekazałem mu co napisałeś, mam nadzieję, ze da rade i jak najszybciej sie pochwali. Znając jego dokłanośc to z miesiąc z tym się będzie bujał :jezor:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”