[MK3] [3D] Wygłuszenie
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[MK3] [3D] Wygłuszenie
Witam wszystkich!
Dzisiaj rozebrałem drzwi, zerwałem dziwną gąbkę i zacząłem zmywać drzwi zmywaczem. Jeszcze nie zacząłem wygłuszać a mam już kilka pytań:
1. Czy wyjmować (całkowicie) spinki drzwi tak żeby zostały tylko dziury i je zaklejać matą dekarską? A potem ewentualnie robić dziurki i wtykać spinki? Czy może lepiej je zostawić i naklejając matę jakoś je ominąć?
2. Czy podczas wygłuszania trzeba demontować klamki i wszystkie cięgna, czy poprostu można je jakoś ominąć?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Dzisiaj rozebrałem drzwi, zerwałem dziwną gąbkę i zacząłem zmywać drzwi zmywaczem. Jeszcze nie zacząłem wygłuszać a mam już kilka pytań:
1. Czy wyjmować (całkowicie) spinki drzwi tak żeby zostały tylko dziury i je zaklejać matą dekarską? A potem ewentualnie robić dziurki i wtykać spinki? Czy może lepiej je zostawić i naklejając matę jakoś je ominąć?
2. Czy podczas wygłuszania trzeba demontować klamki i wszystkie cięgna, czy poprostu można je jakoś ominąć?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Wszystko co może stukać, brzęczeć musisz jakoś zabezpieczyć tak żeby nie stukało, nie brzęczało.zmick pisze:1. Czy wyjmować (całkowicie) spinki drzwi tak żeby zostały tylko dziury i je zaklejać matą dekarską? A potem ewentualnie robić dziurki i wtykać spinki? Czy może lepiej je zostawić i naklejając matę jakoś je ominąć?
Klamka się wysuwa, wiec nie ma żadnego problemu. Oprócz tego w drzwiach pod klamka często jest folia, którą należałoby wyciągnąć, bo ona równiez lubi sobie pobrzdękiwać w rytm basuzmick pisze:2. Czy podczas wygłuszania trzeba demontować klamki i wszystkie cięgna, czy poprostu można je jakoś ominąć?
Pod klamką daj najlepiej taśmę dekarską...
Moze wrzucę zaraz parę fotek z głuszenia drzwi z MK3. Nie jest tam pokazane wzystko krok po korku, bo po prostu nie było za bardzo czasu robic tylu fotek ,ale może w czymś Ci to pomoże.
[ Dodano: Sro Cze 06, 2007 22:37 ]
Obiecane fotki:
Od razu komentarz, bo wielu rzeczy nie widać. To co widać czyli dekarską, to tylko z wierzchu.
Ta ogromna dziura technologiczna została wzmocniona przez 2 szerokie płaskownikiod tyłu płaskowników naklejona dekarska, na nią juz od zewnetrznej strony druga warstwa dekarskiej i na koniec na to wszystko jeszcze Dynamat Extreme, czego juz niestety nie widać na fotach.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Spinki do tapicerki zostaw w spokoju, jeśli siedzą sztywno.
Ja całkowiie wyrzuciłem te spinki, które trzymały wężyk podciśniniowy idący w drzwiach do centralnego xzamka i wiązkę kabli. Wszystko zostalo po prostu obklejone tamą dekarską.
Niestety nie mam fotek po skończeniu drzwi, bo wyglądało to na końcu nieco inaczej. Drzwi były praktycznie całe zaklejone dekarską i Dynamatem.
Ja całkowiie wyrzuciłem te spinki, które trzymały wężyk podciśniniowy idący w drzwiach do centralnego xzamka i wiązkę kabli. Wszystko zostalo po prostu obklejone tamą dekarską.
Niestety nie mam fotek po skończeniu drzwi, bo wyglądało to na końcu nieco inaczej. Drzwi były praktycznie całe zaklejone dekarską i Dynamatem.
Witam mam pytanko czy będzie tak dobrze jak dam tylko paste głuszącą do środka bez maty wygłuszającej
http://img516.imageshack.us/my.php?imag ... 22mew2.jpg a potem dam na zewnątrz mate jak na zdjęciu
http://img528.imageshack.us/my.php?imag ... 57mmj4.jpg
[ Dodano: Czw Cze 07, 2007 22:18 ]
no i gdzie można kupić paste wygłuszającą
http://img516.imageshack.us/my.php?imag ... 22mew2.jpg a potem dam na zewnątrz mate jak na zdjęciu
http://img528.imageshack.us/my.php?imag ... 57mmj4.jpg
[ Dodano: Czw Cze 07, 2007 22:18 ]
no i gdzie można kupić paste wygłuszającą
Ostatnio zmieniony czw cze 07, 2007 21:32 przez Pawel86, łącznie zmieniany 7 razy.
VW TOURAN TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=440926&p=5308794#p5308794
Witam autora, ja też jestem na etapie wygłuszania i drące pyska rygielki uciszyłem w sposób następujący:zmick pisze:Jak je przyciszyć?
W plastikowy element który jest wmontowany w tapicerke i przez który przechodzi rygielek wkleiłem w środek taśme izolacyjna ale nie taka zwykłą tylko taka "szpecjal" co to z jednej strony ma klej tak jak to z taśmami bywa a z drugiej strony taśma ma takie hmm... "cićki" czyli krótko mówiąc tak jakby zamsz, teraz rygielek wchodzi ciaśniej no i nie ma luzu a co za tym idzie nie drży wogóle a nawet jakby zadrżał to taśma ta elegancko wytłumi jego drgania i jest cichutko.
Długo tej taśmy szukałem oj długo... i w końcu znalazłem
Na allegro sa taśmy firmy Tesa ale są cieńkie i mało mają tych "cićków" ale ogólnie są ok.
Taśmą którą udało mi sie zakupić zrobiłem całą wiązke instalacji z nowym kablem głośnikowym i cięgno od klamki a w miejscu gdzie przechodzi przez taki mały plasticzek obkleiłem tak na 4 cm tą z allegro i ciegno też juz jest załatwione
Witam!
Mam jeszcze kilka pytań. Sorki, że odgrzebuję, ale jestem w trakcie roboty i napotykam różne problemy:
1. Czy to jest normalne, że szyba brzęczy i to przy otwartym i zamkniętym oknie?
2. Czy cięgno od klamki zaklejać taśmą dekarską (oczywiście wcześniej przykryć blachą)?
3. Czy w miejscu obok klamki zmieści się zwrotnica od POWERBASSÓW S6C i czy ją przykręcać a może przykleić
4. Którędy puścić kable do zwrotnicy - tweetery będą w lusterkach (tak żeby nie przeszkadzało to szybie?
5. Czy pod klamkę (tą do otwierania drzwi) coś dajemy, np. taśmę dekarską?
6. Jak powinny być wygięte płaskowniki do zakrycia tej największej dziury technologicznej, żeby boczek wszedł na swoje miejsce? Może ma ktoś fotkę?
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.
Sorki za takie pytania, ale robię to po raz pierwszy i to pod presją żony, która nie jest zbyt zadowolona z rozebranego samochodu i męża przebywającego od kilku dni w garażu
Pozdrawiam
Mam jeszcze kilka pytań. Sorki, że odgrzebuję, ale jestem w trakcie roboty i napotykam różne problemy:
1. Czy to jest normalne, że szyba brzęczy i to przy otwartym i zamkniętym oknie?
2. Czy cięgno od klamki zaklejać taśmą dekarską (oczywiście wcześniej przykryć blachą)?
3. Czy w miejscu obok klamki zmieści się zwrotnica od POWERBASSÓW S6C i czy ją przykręcać a może przykleić
4. Którędy puścić kable do zwrotnicy - tweetery będą w lusterkach (tak żeby nie przeszkadzało to szybie?
5. Czy pod klamkę (tą do otwierania drzwi) coś dajemy, np. taśmę dekarską?
6. Jak powinny być wygięte płaskowniki do zakrycia tej największej dziury technologicznej, żeby boczek wszedł na swoje miejsce? Może ma ktoś fotkę?
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.
Sorki za takie pytania, ale robię to po raz pierwszy i to pod presją żony, która nie jest zbyt zadowolona z rozebranego samochodu i męża przebywającego od kilku dni w garażu
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2007 21:48 przez zmick, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Widocznie te uchwyty, które trzymają szybę na prowadnicach są juz wyrobione, bo prawie na 100% własnie tam stuka. Poszukaj na Technicznym temtów pt. brzęczące szyby, było o tym sporo.zmick pisze:1. Czy to jest normalne, że szyba brzęczy i to przy otwartym i zamkniętym oknie?
Owinąć chociazby izolacją, lub taśmą aksamitką Dodatkowo dac pod cięgno jakąś gąbkę lub watolinę, bo moze stukać. Mała dziurka w miejscu, gdzie cięgno wchodzi do środka drzwi musi zostać. Pamiętaj o tym, ż cięgno musi mieć ruchzmick pisze:2. Czy cięgno od klamki zaklejać taśmą dekarską (oczywiście wcześniej przykryć blachą)?
Zmieści się w miejscu w którym tapicerka ma takie wybrzuszenie patrząc w pionie pod lusterkiem. Najlepiej ja przykręcić przyajmniej na 2 wkręty, ale przed tym dać pod nią kawałek tasmy dekarskiej lub gąbki.zmick pisze:3. Czy w miejscu obok klamki zmieści się zwrotnica od POWERBASSÓW S6C i czy ją przykręcać a może przykleić
Popatrz, pokombinuj . Daj je wewnątrz drzwi podklejając taśmą dekarską, tak, żeby przylegały do blachy.zmick pisze:4. Którędy puścić kable do zwrotnicy - tweetery będą w lusterkach (tak żeby nie przeszkadzało to szybie?
zmick pisze:5. Czy pod klamkę (tą do otwierania drzwi) coś dajemy, np. taśmę dekarską?
Wielkie dzięki Kubus20, trochę mi się rozjaśniło.
Jeszcze tyko 2 pytanka:
1. Przed założeniem klamki otwierającej drzwi (taka plastikowa, wcześniej była tam folia) czy coś trzeba dać podspód?
2. Jak powinny być wygięte płaskowniki pod największą dziurę technologiczną tak żeby wszedł tam boczek? Mocno on tam wchodzi, czy tylko trochę wygiąć płaskownik i zrobić coś w rodzaju "falki"
Pozdrawiam serdecznie
Jeszcze tyko 2 pytanka:
1. Przed założeniem klamki otwierającej drzwi (taka plastikowa, wcześniej była tam folia) czy coś trzeba dać podspód?
2. Jak powinny być wygięte płaskowniki pod największą dziurę technologiczną tak żeby wszedł tam boczek? Mocno on tam wchodzi, czy tylko trochę wygiąć płaskownik i zrobić coś w rodzaju "falki"
Pozdrawiam serdecznie
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Po raz kolejny odsyłam do tego co juz napisałem. Czytaj uwaznie
Kubus20 pisze:Pod klamką daj najlepiej taśmę dekarską...
Troche podgięte być muszą, na dole trochę bardziej. Generalnie podginaj tak żeby nie przeszkadzały szybie przy opuszczaniu.zmick pisze:Jak powinny być wygięte płaskowniki pod największą dziurę technologiczną tak żeby wszedł tam boczek? Mocno on tam wchodzi, czy tylko trochę wygiąć płaskownik i zrobić coś w rodzaju "falki"