Popychacze hydrauliczne, czy na plytkach ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zden
Nowicjusz
Nowicjusz

Popychacze hydrauliczne, czy na plytkach ?

Post autor: zden » pt cze 01, 2007 20:53

Witam
Posiadam golfine II 87r, 1.6 na gazniku
Mam pytanie, jaki sa popychacze w tym silniku ? hydrauliczne, czy plytkowe ? Chce zamontowac sportowy wałek i nie wiem cyz mi podejdzie ten od wersji z plytkowym sterowaniem popychaczami zaworow.
Ewentualnie zmienial ktos hydraulike na plytki ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 01, 2007 21:28

Płytkowe były tylko do 85 roku.. Zamiana na takie z tego co wiem nie będzie potrzebna do wałka sportowego z powodu jego rozmiarów, natomiast można by to zrobić w celach "usportowienia" - płytkowe są zdaje się lżejsze i wytrzymalsze. Tylko że zawory do plytkowych różnią się długością o prawie 8 mm, też trzeba by je zmienić, w sumie nieopłacalna zabawa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

zden
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zden » pt cze 01, 2007 22:20

mam walek zrobiony pod plytkowe. Rozni sie on tylem krzywki, jest ona bardziej 'zjechana'. Niby na tej krzywce hydraulika powinna jeszcze dzialac, ale nie wiem czy sens ryzykowac. Roznice w dlugosci niweluje sie zakladajac takie 'grzybki' z alfy romeo...
No nic, zaloze ten walek, najwyzej jak nie przypasuje wkrotce bedzie na sprzedaz :-)
pozdro

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 01, 2007 22:31

zden pisze:Rozni sie on tylem krzywki, jest ona bardziej 'zjechana'.
czyli trzeba grubsze płytki zakładać? Mi nie chodziło o różnicę dlugości zaworów potrzebną do bardziej plaskiej krzywki tylo o 8 mm różnicę dlugości pomiędzy zaworami do szklanek z plytkami i do hydraulicznych.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

zden
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zden » pt cze 01, 2007 22:37

ta wlasnie roznice, o ktorej piszesz, niweluje sie zakladajac grzybki z alfy. O szczegoly mnie nie pytaj, bo to tylko sugestia speca od wałków, bardziej nie wnikalem, bo liczylem, ze mam plytki. A krzywka jako, ze jest o 1mm na promieniu zjechana z dolu, moze powodowac, ze hydraulika nie bedzie trzymala parametrow, chociaz wg tego samego speca, moze byc ok. Trzeba zalozyc i sprawdzic :-)
aha, nie trzeba grubszych plytek zakladac, bo to walek robiony specjalnie pod sterowanie plytkowe

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”