Czy mozna bezpiecznie odlaczyc intercooler?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy mozna bezpiecznie odlaczyc intercooler?
Witam,
Mam podejrzenie ze intercooler w moim autku jest zapchany.
Czy mozna bezpiecznie dla silnika odlaczyc chlodniczke robiac "mostek" ?
Chce sprawdzic jak samochod bedzie smigal bez niego - zdaje sobie sprawde ze moze byc ciut slabszy ale czy mu to nie zaszkodzi ?
Dzieki za pomoc
Chce sprawdzic jak samochod bedzie smigal bez niego - zdaje sobie sprawde ze moze byc ciut slabszy ale czy mu to nie zaszkodzi ?
Dzieki za pomoc
zaszkodzić nie zaszkodzi , ale trochę będzie słabszy przy rozgrzanym silniku ...... nie lepiej kupić jakiś inny , albo zrobić FMICpiotreq pisze:Witam,
Dzieki za pomoc
[ Dodano: Pią Cze 01, 2007 18:19 ]
a po czym tak sądziszpiotreq pisze:Mam podejrzenie ze intercooler w moim autku jest zapchany.
TD jeżdżą bez IC więc i TDI da radętomcio pisze:właśnie, zastanawia mnie czy faktycznie nie zaszkodzi, jak nie ma ICka i się założy to wiadomo, pomaga i daje ulgę silnikowi mniejszą temperaturą a w drugą stronę?
chyba zmieni mieszankętomcio pisze:Co na to komputer tak poza tym.
Ale też nie rozumiem po co wywalać IC , bo niby jak miał się zapchać
[ Dodano: Pią Cze 01, 2007 18:29 ]
to go wyjmij i opróżnij , bo jak turbinka dmuchnie i olej zacznie dostawać się w dużej ilości do komór spalania to jaja będąKomas pisze:moze byc uwalony olejem. Z mojego az kapie
Komas Jeżeli masz tam dużo oleju to chyba jest coś nie tak z turbo
A wiec moje podejrzenia o zapchany intercooler wziely sie stad, ze silniczek jest slabszy (szczegolnie w cieplejsze dni).
Po zasiegnieciu porady znajomego mechanika i oczywiscie po VAGu na ktorym wyszlo troche za niskie cisnienie doladowania wzialem sie za czyszczenie calego ukladu od filtra powietrza do silnika z nadzieja ze to nie wina turbinki.
Dynamika jazdy jak najbardziej wzrosla - ale wrazliwosc na zmiany temp. (niezaleznie od tego czy trasa czy miasto - o czym pisza w innych tematach zwiazanych z IC) niestety zostala.
Znajomy mechanik stwierdzil ze moze byc wlasnie przypchany intercooler co zmniejszylo jego objetosc i nie nadaza schladzac powietrza.
Z braku czasu nie chce wyciagac IC i czyscic - chcialem tylko sprawdzic zachowanie auta bez niego.
P.S. Co sadzicie o takiej diagnozie ? (i czy nie powinienem przypadkiem zmienic mechanika ? )
Pzdr
Po zasiegnieciu porady znajomego mechanika i oczywiscie po VAGu na ktorym wyszlo troche za niskie cisnienie doladowania wzialem sie za czyszczenie calego ukladu od filtra powietrza do silnika z nadzieja ze to nie wina turbinki.
Dynamika jazdy jak najbardziej wzrosla - ale wrazliwosc na zmiany temp. (niezaleznie od tego czy trasa czy miasto - o czym pisza w innych tematach zwiazanych z IC) niestety zostala.
Znajomy mechanik stwierdzil ze moze byc wlasnie przypchany intercooler co zmniejszylo jego objetosc i nie nadaza schladzac powietrza.
Z braku czasu nie chce wyciagac IC i czyscic - chcialem tylko sprawdzic zachowanie auta bez niego.
P.S. Co sadzicie o takiej diagnozie ? (i czy nie powinienem przypadkiem zmienic mechanika ? )
Pzdr