Temperatura cieczy chłodzącej silnik 2E

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
McMann
Mały gagatek
Mały gagatek

Temperatura cieczy chłodzącej silnik 2E

Post autor: McMann » śr maja 30, 2007 00:10

Witam. Jestem posiadaczem VW Passata 2.0 2E z gazem i climatronicem. Jaka jest normalna temperatura pracy silnika 2E ?? Swojego passata mam od tygodnia i go jeszcze nie znam. Obawiam się że się przegrzewa. na trasie wskaźnik jest poniżej środkowej kreski (90C). Ale gdy wjade w miasto to po paru min temperatura przerkacza tą kreske i załącza się wentylator. Pomimo tego żę pracuje temp się podnosi. i tak gdzies do 105 dodam że mam auto z klimatyzacją. Czy takie temperatury pracy są normalne czy też mój passat się przegrzewa??
Napiszcie jaką temp macie w trasie i w mieście.
Ja właśnie wróciłem z jazdy testowej i mam takie temp:
W trasie minimalnie po nizej 90C
Jeździlem troche po osiedlu jak wskazówka przekroczyła 90C właczył się wentylator. Jeździłem dalej wskazówka sie podnosiła aż doszła do 105 i włączył się 2 bieg wentylatora pochodził sobie ostygł do 100 C Czy mam powody się przejmować ?? Czy wszystko z temp silnika jest ok ??
Dzieki Pozdro 4All
Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2007 12:47 przez McMann, łącznie zmieniany 1 raz.

There's a plan to make all of this rigth...
Velocity & Acceleration - It's my addiction....

Awatar użytkownika
Ostry!
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ostry! » śr maja 30, 2007 00:22

klima bardzo obciąża silnik dlatego tak się grzeje. Woda Ci wrze w zbiorniku?

German Car - German Style ;-)
Gofer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153467 Zapraszam
[img]http://img14.imageshack.us/img14/5457/ostry.jpg[/img]

Awatar użytkownika
McMann
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: McMann » śr maja 30, 2007 00:52

W układzie mam płyn. Nigdy mi nie wyrzuciło. 1 bieg wentylatora chodzi cały czas gdy klima włączona 2 bieg załącza się w mieście jak postoję w korku (włącza się tak jak jest w książce przy 105 C)

There's a plan to make all of this rigth...
Velocity & Acceleration - It's my addiction....

Awatar użytkownika
Ostry!
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ostry! » śr maja 30, 2007 16:00

Ja mam 90`C z climatronikiem w mieście przekracza minimalnie 90`C jak stoję w korku. i też wiatraki idą non stop, ale przez to że stoję i jeszcze clima to przekracza 90`C. Ale widocznie tak ma być, niebezpiecznie by było jak byś miał 120/130 `C ;-)

German Car - German Style ;-)
Gofer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153467 Zapraszam
[img]http://img14.imageshack.us/img14/5457/ostry.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 30, 2007 20:36

McMann pisze:Czy mam powody się przejmować ??
uważam że nie. Mojemu vento z 2E bez klimy jeszcze nigdy nie załączył się drugi bieg nawet w korkach, żonka ma GTI z 2E z klimą i wyglada to jak u Ciebie. MFA wtdy pokazuje jakiejś 95 stopni temp. oleju.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dziadzia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dziadzia » czw maja 31, 2007 00:03

u mnie w 2e golf temperatura dochodzi do 100 na wskazniku i wlacza sie 1 stopien a 2 przy tem na wskazniku 110 jak masz plyn i obieg szczelny to nigdy ci wody nie wyzuci mialem zmieniacz czujnik w chlodnicy ale narazie zrezygnowalem ale ty mozesz wymienic moze masz jakis inny zalozony i wlacza sie pozniej wentylator koszt czujnika to 30zl wiec to nie sa duze pieniadze a moze pomoze

Jacek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”