pęknięty pierścień - jakie objawy ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kazuk

pęknięty pierścień - jakie objawy ?

Post autor: kazuk » śr maja 04, 2005 14:39

Czy oriętuje się ktoś jakie są objawy pęknietego pierścienia.

W moim audi A4 V6 2.6 słychac dziwne rzęrzenie na wyższych obrotach wydaje sie ze dochodzi to z 3 cylindra po lewej stronie(obsłuchiwanie stetoskopem)
Dodam ze na wolnych obrotach pracuje ładnie.
Mechanik porównał ten odgłos do łańcucha rozrządu lub pompy olejowej napędzanej łańcuchem - ale mój silnik podobno nie ma łańcucha pompy oleju.

Ostatni zauwarzyłem że przybywa mu czasem oleju - jest max na miarce a czasem jest na połowie czyli ok , dodam że jeżdze w miescie bardzo oszczednie obroty max 2000 (co innego tresa :grin: ) wiec to pewnie z tego powodu zostaje paliwko w oleju . ale mnie zastanawia czy to nie jest wina pierścionków uszczelniajacych

Sylvo23

Post autor: Sylvo23 » śr maja 04, 2005 15:52

jak by ci pierscienie(ń) padły to by dymił na "śiwo" a to rzeholenie to poprostu ci sie popychacz hudrauliczny wysypał i nic wiecej i nie daj sie zwiesc ze to pierscienie .

maniack

Post autor: maniack » śr maja 04, 2005 16:10

Sylvo23 pisze:jak by ci pierscienie(ń) padły to by dymił na "śiwo" a to rzeholenie to poprostu ci sie popychacz hudrauliczny wysypał i nic wiecej i nie daj sie zwiesc ze to pierscienie .
z tego co wiem są dwie grupy pierścieni. jedne zbierają olej aby go nie spalało, drugie - zbierają benzynę, żeby się nie dostawała do oleju.

u mnie bierze 0.5l benzyny do oleju na 1000km, ale żadnego dymka nie puszcza przy przegazówce... ale poziom oleju rośnie, wody tam nie ma, za to benzyna jest... pompa nie jest w silniku (to je wtrysk), nie ma skąd indziej się dostawać jak przez tłoki.

ale racja - to mogą być popychacze. jednak jak bierze paliwo do oleju to prędzej pierścienie :( niestety... trzeba szybkować kasę na remont...

kazuk

Post autor: kazuk » śr maja 04, 2005 20:00

u mnie az tak dużo tej benzyny sie nie przedostaje tzn: przedostaje sie ale odparowuje mam na oleju zrobione prawie 10000 i poziom nie przekracza max tylko jest na max a wlewałem przy zmianie na połowe stanu
Auto nie kopci , wydech jest czysty żadnej sadzy mozna palcem przejechać i prawie czysty
ten odgłos to bardziej z bloku dobiega niz z głowicy ( na pokrywie zaworów stetoskopem nic nie słychać bardziej w okolicy uszczelki pod głowica

Ogólnie to dziwna sprawa bo byłem u kilku mechaników i żaden nie postawił diagnozy co to może być . A nie chce dać im rozbierać w ciemno bo prędzej cos zepsują i jescze powymyslaja że takie rzeczy trzeba wymienić że kupie nowy silnik.

Z tym paliwem w oleju to podobno też jak sie robi krótkie odcinki

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”