Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury płynu chłodniczego..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury płynu chłodniczego..

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 00:14

.. dziś pojeździłem golfikiem no i okazało się że nie włącza się wentylator... ;/ oczywiście wskaźnik temperatury płynu chłodzącego poszedł po kilku km aż za ostatnią kreskę... ;/ Czujnik ciśnienia oleju się włączył z jakże przyjemnym brzęczeniem... i musiałem wracać do domku.... heh

No ale nie wiem co jest kurczaczki...bo wentylator działa na "krótko" ... myślałem że to może walnięty czujnik temperatury...ale ojciec mi przyniósł swój zapasowy ...ja zagotowałem wody i podłączyłem tez czujnik.... no i też się wentylator nie włączył.... więc albo dziwnym trafem oba czujniki nie działają ale coś innego jest nie halo...

no ale powiedzmy ze to jeszcze mogę jakoś ogarnąć, bo sprawdzę czy działa termostat i ewentualnie kupię nowy czujnik temperatury.. itp.... :blush:

Natomiast mój główny problem polega na tym że wskaźnik temperatury wody w liczniku działa tylko i wyłącznie przy włączonych światłach mijania.... jak włączam pozycyjne albo w ogóle wyłączam światła to wskazówka opada do zera.... Za nic nie mogę dojść czy takie zachowanie jest normalne i co zrobilem że to się dzieje.... w instalcji podłączałem nowy licznik z mfa ale nie usuwałem żadnych kabli ...

..pomocy... poratujcie choćby jakimś schematem z podłączenia tej instalacji od chłodnicy, bo nie mam pojęcia co się dzieje...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt maja 29, 2007 05:37

tirsone pisze:że to może walnięty czujnik temperatury.
Jeśli pisząc "czujnik temperatury" masz na myśli ten na króćcu od głowicy to nie ma on nic wspólnego z załączaniem wentylatora. Od tego jest wyłącznik termiczny w chłodnicy(na dole po stronie kierowcy)

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 09:48

... źle to nazwałem fakt... chodzi mi o ten włącznik termiczny....

aha i mam pytanko na podstawie czego licznik pokazuje mi temperaturę płynu chłodzącego? bo chyba czegoś nie podłączyłem...;/ Tzn. myśle tu o jakimś czujniku ... i czy to możliwe ze byłby to jednopinowy czujnik na głowicy?

pozdro

Awatar użytkownika
Paweł NPI
...
...

Post autor: Paweł NPI » wt maja 29, 2007 10:12

tirsone pisze:na podstawie czego licznik pokazuje mi temperaturę płynu chłodzącego?
Na podstawie temperatury płynu... ;) Z czujnika temperatury który znajduje się na krućcu wychodzącym z głowicy

[ Dodano: 2007-05-29, 10:13 ]
tirsone pisze:i czy to możliwe ze byłby to jednopinowy czujnik na głowicy?
Napewno nie od wskaźnika temperatury.

[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/426][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/426/3/1[/img][/url]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images46.fotosik.pl/298/9584d7b661611e73.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bordos
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Bordos » wt maja 29, 2007 10:42

tirsone pisze:i czy to możliwe ze byłby to jednopinowy czujnik na głowicy?
Taki czujnik byc moze. W wersjach gdzie były metalowe krucce wody tak wlasnie było.

Ale on jest tylko pozornie jedno pinowy - bo drugi pin to silnik (masa na silniku jest) i wtedy działa bez konieczności doprowadzania 2 kabli.

A jak kruciec plastikowy, to musi byc + i - podłączony.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 11:33

Bordos pisze: Taki czujnik byc moze. W wersjach gdzie były metalowe krucce wody tak wlasnie było.

Ale on jest tylko pozornie jedno pinowy - bo drugi pin to silnik (masa na silniku jest) i wtedy działa bez konieczności doprowadzania 2 kabli.

A jak kruciec plastikowy, to musi byc + i - podłączony.
a no więc właśnie.... zaczynam kojarzyć że po swapie z PN na PL w ogóle zapomniałem o takim czujniku i więc skoro go nie mam podłączonego to nie dziwne że mi wariuje wskażnik na liczniku.... muszę to dziś sprawdzić... Szkoda, że w tym nie mogę się dopatrywać problemów z tym nie włączającym się wentylatorem..

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt maja 29, 2007 14:10

tirsone, wskaźnik bierze info z czarnego czujnika temp, znajduje sie na króćcu przy głowicy. Co do wiatraka - sprawdź może bezpiecznik.Nie pamietam tera dokłanie czy przypadkiem nie ma yeż przekaźnika.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 21:40

Witam Panowie....:)

Więc wygląda to tak że ... :)

.. nie miałem podłączonego czujnika temperatury płynu chłodzącego...stąd te dziwne zachowanie wskaźnika temperatury...ale już wszystko podłączyłem i to działa... tylko niech mi ktoś powie gdy wskazówka jest na środku skali to jaka wtedy jest temperatura płynu chłodniczego?

Niestety co do wentylatora to dalej mam problem...zostawiłem golfika z wlączonym silnikiem i temperatura rosła aż do 100 stopni... tak pokazało mi mfa ..tzn. to była temperatura oleju..czyli wody też coś około tego było... ale wentylator się nie włączył.
A wcześniej przeczyściłem złączki, sprawdziłem czy prąd dochodzi, sprawdziłem czy wentylator działa na krótko....
Niestety nie działa...zauważyłem też że dolna rura od chłodnicy pozostawała aż do samego końca ledwo ciepła przy górnej gorącej jak diabli... Zapewne nie działa mi termostat bo silnik długo stał wyjęty za auta.. I mam w zwiazku z tym drugie pytanie.

Czy wadliwy termostat moze mieć wpływ na obieg wody i działanie termowłącznika w chłodnicy?

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » wt maja 29, 2007 21:48

Tak termostat może być źródłem problemu ponieważ nie puszcza tzw. dużego obiegu płynu przez co silnik sie przegrzewa i nie załącza się wentylator

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt maja 29, 2007 21:51

Czy wadliwy termostat moze mieć wpływ na obieg wody i działanie termowłącznika w chłodnicy?
Jasne,jak sie nie otworzy to chłodnica jest "zimna" i włącznik termiczny nie załączy wentylatora.Ale mimo to wentylator po spięciu na krótko powinien działać,więc radze go sprawdzić w pierwszej kolejności.A co wskazówki to około 90st jak jest w połowie.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 22:50

Punkty dla Was Panowie... tak myślałem że jest tak jak piszecie.... w takim razie muszę kupić termostat i chyba włacznik termiczny... pewnie coś to pomoże..bo wentylator na krótko to się ładnie kręci... więc to raczej nie on..

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt maja 29, 2007 22:54

A wcześniej przeczyściłem złączki, sprawdziłem czy prąd dochodzi, sprawdziłem czy wentylator działa na krótko....
Niestety nie działa...
Z tej wypowiedzi wynikało że nie działa na krótko...A jak chodzi
to w takim razie masz ułatwione zadanie.Powodzenia.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt maja 29, 2007 22:59

no fakt że jakoś źle to napisałem... ale wentylator działa... ok to znowu mnie czeka wydatek... ehhh

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Paweł NPI
...
...

Post autor: Paweł NPI » śr maja 30, 2007 07:43

tirsone pisze:ok to znowu mnie czeka wydatek... ehhh
Firmy WAHLER - 30zł.

[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/426][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/426/3/1[/img][/url]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images46.fotosik.pl/298/9584d7b661611e73.jpg[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”