Olej w płynie chlodniczym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Olej w płynie chlodniczym
Witam serdecznie.W moim Audi 1.6TD (chyba RA) mieszało olej z płynem.Po wymianie uszczelki znowu wali olej do płynu.Olej czysty i trochę go ubywa.Głowica robiona,uszczelka Elring.Co może być przyczyną?Przewody do chłodnicy nie są mocno nadęte.Chłodnica oleju na powietrze.
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 18:16 przez mireko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Znam ten ból z autopsji. Jeśli masz to samo co ja znam, winny jest mechanik. Po zdjęciu głowicy nie wyczyścił dokładnie oworów z gwintem na szpilki przykręcające głowicę. Na rogach bloku są otwory szpilek, obok takiego otworu z jednej strony jest kanał oloejowy a z drugiej -cieczy chłodzącej. Po wkręceniu szpilki w tak brudny gwint, mogło nastapić pęknięcie(rozsadzenie) od otworu szpilki do kanału olejowego oraz do kanału cieczy. Jako, że olej w silniku pracuje pod większym ciśnieniem, on to własnie przedostaje się do cieczy a nie odwrotnie. Łatwo to sprawdzić po zdjęciu głowicy. Wystarczy dokładnie wyczyścić te miejsca na bloku i można dostrzec te pęknięcia. TAK było kiedyś u mnie w Mk1.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czekajcie czekajcie czy chłodniczka oleju nie jest przypadkiem tylko zbiornikiemtomcio pisze:potwierdzam, sam widziałem takie auto, zdejmij węże z chłodniczki, połącz je króćcem i opaskami dobrze i obserwuj czy olej z tamtąd nie wylatuje po trochę.Jest jeszce jedna mozliwosc to chlodniczka oleju ktora jest przy filtrze oleju. mialem przypadek ze wlasnie ona byla przyczyna dostawania sie oleju do ukladu chlodzenia.
z wejściem i wyjściem płynu chłodniczego i żadnych innych dziurek ona nie ma
jest tylko okalającym zbiornikiem tego trzpienia mocowania filtra
oleju przecież ona jest tylko nałożona na ten trzpień i dokręcona nakrętką
to jakim cudem z niej może wydostawać się płyn chłodniczy ? chyba że jest dziurawa.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
masz TD i nie masz chłodniczki oleju? dziwne ...mireko pisze:Nie mam chłodnicy oleju chłodzonej płynem.

wg książki w której jest napisane że silniki z turbodoładowaniem i automatyczną skrzynią ją posiadają
wiesz myślę jednak że ten olej przedostaje Ci się do układu chłodzenie
jednak przez uszczelkę, ewentualnie pękniętą głowicę
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN