Wysokie obroty, benzyna w oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

palekfx
Nowicjusz
Nowicjusz

Wysokie obroty, benzyna w oleju

Post autor: palekfx » pn maja 28, 2007 17:36

Witam! Jestem nowy na forum i szczerze mówiąc kompletnie zielony jeśli chodzi o silniki - proszę o wyrozumiałość :D Mam golfa mk2 1,6 PN gaźnik 2EE i problem - wchodzi mi ostatnio na wysokie obroty ( nie falują ale zwiększa obroty i trzyma na stałym poziomie - tak jakby włączone ssanie) dzieje sie to coraz częściej. Dziwne jest to ze od razu po odpaleniu silnika obroty są normalne a zwiększają sie po około 10-20 min jazdy, gdy wyłącze silnik na pare sekund i włącze na nowo sytuacja wraca do normy. Podejrzewałem uszczelke pod głowicą bo gdy dzis sprawdzałem olej na zimnym silniku to było go prawie ponad max ale olej nie jest jaśniejszy (tak jakby była w nim woda) podejrzewam ze moze benzyna dostaje sie do oleju? byłem u mechanika - sprawdził poziom oleju na ciepłym silniku i ... poziom był normalny - powiedział ze to napewno nie uszczelka. O co chodzi? Ludzie pomóżcie bo nie wiem co jest grane? Może ECU wariuje? może któryś czujnik? Pierścienie? no nie wiem - skąd mogła by byc benzyna w oleju? :cry: :cry:
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 18:02 przez palekfx, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn maja 28, 2007 21:27

Witaj benzyna w oleju zazwyczaj sie dostaje przez pierścienie na tłokach gdy silnik dużo pracuje na ssaniu i poprostu nieprzepala tego paliwa w całości szczególnie dzieje sie tak zima na krótkich trasach bo cały czas na ssaniu.U Ciebie wygląda na to samo choć jest lato a tu może być uszkodzony bimetal w gażniku bo te właśnie 2EE czy 2E2 to już raczej swoje przeżyły i ciężko trafić na ideał.Tak to widzę.

palekfx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: palekfx » pn maja 28, 2007 21:54

Dzięki! Jutro sprawdzę ten bimetal - może coś będzie wymagało tylko regulacji lub ew. naleciało gdzieś jakiś brudów ? Jeśli okaże sie ze to przyczyna to olej oczywiście do wymiany?

[ Dodano: 29 Maj 2007 21:04 ]
A czy przyczyną moich objawów mogł byc za niski stan płynu chłodniczego? Czytałem gdzies na forum ze ten bimetal jest ogrzewany płynem chłodniczym ?(no ale teraz jest ciepło to troche bez sensu) Patrzyłem teraz do silnika i okazało sie ze ucieka mi płyn spod zbiornika i było go poniżej minimum. :goof:

[ Dodano: 04 Cze 2007 14:20 ]
Byłem u mechanika popytac no i powiedział mi ze nie mam zadnego bimetalu :/ ale podjerzewam ze jest cienki jak zobaczył gaźnik 2ee to od razu mi powiedział ze tego nie robi nie dotyka sie nawet i nie chce widziec bo to szajs :D a benzyna w oleju dalej i na obroty od czasu do czasu wchodzi tak jakby ssanie- słyszałem ze gdzies w chorzowie zajmują sie tymi gaźnikami ma ktos dokładne namiary ? Sprawdzałem kodami błyskowymi i wyszło 4444 czyli nie ma błędów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”