skrzynia biegow - lozysko wyciskowe sprzegla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
skrzynia biegow - lozysko wyciskowe sprzegla
Chodzi mi panowie o bodajze lozysko wyciskowe montowane z drugiej strony skrzyni (pod deklem ze znaczkiem VW)
Jakie sa objawy jego uszkodzenia? Slyszalem ze wymiana dosyc prosta, bez potrzeby wyciagania skrzyni - ktos potwierdzi?
Jakie sa objawy jego uszkodzenia? Slyszalem ze wymiana dosyc prosta, bez potrzeby wyciagania skrzyni - ktos potwierdzi?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Chyba jak każdego łożyska wyciskowego... Ostrzegam, że hurgotanie w sprzęgle na zimnym silniku i niskich obrotach nie jest objawem uszkodzonego łożyska.SToRM pisze:Jakie sa objawy jego uszkodzenia?
Wymiana polega na wydłubaniu dekielka, zjeciu linki sprzegla i przekreceniu wstecz " łapki ". Potem pesetą wyjmujesz łożysko i wkladasz nowe, zapinasz linkę przy użyciu lewarka i wbijasz na silikon dekielek.
Generlanie przy starym silniku (1.8 8V ABS) przy 180 000 wymienilem kompletne sprzeglo (slizgalo sie + efekt lekkiego chrobotania na wylaczonym sprzegle - co ustepowalo po jego wlaczeniu) Po wymianie chrobotanie nie ucichlo, a z czasem zaczelo narastac.. Od wymiany zrobilem juz ze 100 000 km.
Teraz ta sama skrzynia spieta jest z 2.0 16V ABF i juz cholernie glosno jest - tak czy siak jestem raczej pewien ze to kwestia wlasnie tego lozyska, ale wole sie upewnic
Aha - odglos jest ten sam bez znaczenia czy skrzynia zimna czy ciepla..
Teraz ta sama skrzynia spieta jest z 2.0 16V ABF i juz cholernie glosno jest - tak czy siak jestem raczej pewien ze to kwestia wlasnie tego lozyska, ale wole sie upewnic
Aha - odglos jest ten sam bez znaczenia czy skrzynia zimna czy ciepla..
-
HUBERT GTI
- Mały gagatek

- Kontakt:
Ja mam ten sam problem, u mnie gdy wcisne sprzeglo w podloge jest cisza, ale jak je puszcze tlucze sie cos z okolic skrzyni jak by rozwalone lozysko!! Mechanicy wszyscy dookola twierdza ze to lozysko (lub lozyska) w skrzyni biegow, tlumaczac to tym ze w momencie wcisniecia sprzegla odglos sie kompletnie wycisza bo skrzynia zostaje odlaczona od silnika!! U mnie tez na poczatku tluklo sie ciszej teraz gdy zrobilem na tym ponad 5tys.km jest uciazliwie glosno w srodku i boje sie z tym jezdzic! Ale chcialem zapytac to moze byc docisk (lozysko oporowe0 czy raczej skrzynia?? Dodam ze mam spory luz na drazku zmiany biegow gdy jest w polozeniu obojetnie jakiego biegu, wczesniej tego nie bylo...
POZDRAWIAM!!
POZDRAWIAM!!
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY

- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY

Panowie HELP !!! Oddałem mego Golficzka w ręce kowala i płacze ZE ZłOśCI ... Zmienił mi sprzęgło ( stare brało już tyci tyci ) i po wymianie na nowe ( SACHS ) SILNIK PO ODPALENIU WYDAJE
METALICZNE DźWIęKI - PISKI w okolicy skrzyni-sprzęgł jakby coś ocierało jakaś śuba - obudowa ! Koles siedział nad tym cały dzien i nic nie poprawił ! Pozatym to skonczony ham i burak. Auteczko odholowałem i czekam na miejsce w warsztacie ( wszyscy maja w Łodzi ) full roboty a ja za 3 dni musze jechac w długa trase !!! Co to może być - proszę o pomoc !!! Radek
METALICZNE DźWIęKI - PISKI w okolicy skrzyni-sprzęgł jakby coś ocierało jakaś śuba - obudowa ! Koles siedział nad tym cały dzien i nic nie poprawił ! Pozatym to skonczony ham i burak. Auteczko odholowałem i czekam na miejsce w warsztacie ( wszyscy maja w Łodzi ) full roboty a ja za 3 dni musze jechac w długa trase !!! Co to może być - proszę o pomoc !!! Radek
MADRY I ZNAJąCY SIę NA VW MECHANIK TO SKARB !!!