Klima a spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klima a spalanie
Może ktoś tutaj wie jaka jest mniej więcej różnica w spalaniu przy jezdzie z klimą i bez. W tej chwili dni mamy takie że bez klimy nie da rady jezdzic, ale z 2 strony troche boli mnie swiadomosc ze autko wiecej pali. Ile to moze byc 0,5l, 1l, 2l?????
http://rapidshare.com/files/12664559/Golf_III_by_WilQ.wmv.html ----------> Filmik Golf by Wilq
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
WilQ, mniej pali auto z włączoną klimą niż z pootwieranymi oknami.
To już zostało faktycznie przetestowane.
Jak jedziesz i masz otwarte okna to opór powietrza jest dużo większy niż opór który stawia sprężarka do klimy w efekcie czego lepiej włączyć klimkę niż zasuwać z otwartymi oknami.
Oczywiście mówimy tu o jeździe bo jak stoisz w korku to faktycznie przy włączonej klimatyzacji więcej spali niż przy otwartych oknach bo jak nie jedziesz to nie ma oporu powietrza który by powodował większe spalanie
Jest to jednak niedużo różnica - powiedział bym wręcz nieodczuwalna
Jak jedziesz i masz otwarte okna to opór powietrza jest dużo większy niż opór który stawia sprężarka do klimy w efekcie czego lepiej włączyć klimkę niż zasuwać z otwartymi oknami.
Oczywiście mówimy tu o jeździe bo jak stoisz w korku to faktycznie przy włączonej klimatyzacji więcej spali niż przy otwartych oknach bo jak nie jedziesz to nie ma oporu powietrza który by powodował większe spalanie
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
Passat 1.8T - projekt K04
Ja w swoim golfie tak dużej różnicy nie zauważyłem w zeszłym roku w trasie jak jechałem cała droga włączona klima spalił 7,5l, więc myślę że bez klimy może spaliłby z 7l. Napewno widać przy tym silniku utratę mocy jak się jeździ z klimą .
Moje vwozidełko - MK IV - viewtopic.php?f=89&t=466689" onclick="window.open(this.href);return false;
a kto teraz jeździ z pootwieranymi szybami??Chmielu pisze:WilQ, mniej pali auto z włączoną klimą niż z pootwieranymi oknami.
A.C. klik i po chwili pot znika z czoła
Słyszałem że gościu zrobił wypadek, a winą były własnie otwarte szyby. Po prostu wleciała mu osa czy szerszeń do auta i użądliła, facet z zaskoczenia coś namachał kierownicą i rów
tak jak przedmówcy pisali, w mieście wzrost jest znaczący bo kompresor często obciąza motor na wolnych obrotach i dodatkowo wiatraki zapuszcza, na trasie motor trzyma obroty i chłodniczka jest non stop omywana powietrzem także spalanie wychodzi mniejsze. Na pewno nie są to jakieś duże ilości paliwa, w zimie więcej żre
UNIDEN 520 xl PRO+Hustler IC-100. :okej:
Toczydełka powered by LPG :satan:
Toczydełka powered by LPG :satan:
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
mój 1,8 ADZ w trasie 120-130 spalił 10 Literków LPG
klima non stop dmuchała
w mieście żlopie 11 z klimą
ile paqlił bez klimy nie umiem powiedzieć bo dopiero niedawno uporałem się z regulacją instalki LPG
klima non stop dmuchała
w mieście żlopie 11 z klimą
ile paqlił bez klimy nie umiem powiedzieć bo dopiero niedawno uporałem się z regulacją instalki LPG
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
Co do tych okien to wiadomo zgadzam się że auto pali więcej bo opory powietrza itd, ale czy ja wiem czy wiecej niż z klimą chyba nie w kazdym razie klima to dobra rzeczChmielu pisze:WilQ, mniej pali auto z włączoną klimą niż z pootwieranymi oknami.
http://rapidshare.com/files/12664559/Golf_III_by_WilQ.wmv.html ----------> Filmik Golf by Wilq