Dziwne zachowanie obrotomierza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Dziwne zachowanie obrotomierza

Post autor: tirsone » czw maja 24, 2007 15:01

Witam

Szukałem informacji na forum ale nie mogę nic znaleźć...
Otóż kiedy przekręcam kluczyk w stacyjce na zapłon to na chwilę skacze mi wskazówka obrotomierza... tak do 1000 obrotów.... potem opada... Nie wiem o co chodzi.. Oryginalnie miałem w aucie licznik z zegarkiem ale zmianiłem go po swapie na taki z obrotomierzem... i takie coś się dzieje... ;)

Drugie pytanie to sprawa mfa... podłaczyłem wszystko zgadnie ze schematami ale przełączanie przecisków na manetce nic nie daje... nic się nie dzieje... mimo ze mam podpięte podciśnienie i czujnik temp oleju.... czy przynajmniej te funkcje powinny działać...W związku z tym mam pytanie czy mfa ma jakiś specjalny przekaźnik do skrzynki żeby to wszystko działało czy nie i przyczyna leży w czymś innym?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » czw maja 24, 2007 15:40

Sprawdź manetkę z MFA, w sumie to jak deska jest podpięta pod zasilanie to kolejne naciskania powinny zmieniać "funkcje" na wyświetlaczu.
1000 to tak trochę dziwnie, powinna "trochę" podskoczyć i opaść ale jak dla mnie to bym się tyma akurat nie przejmował.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » czw maja 24, 2007 16:56

Z tym mfa to jest tak...
..musiałem zrobić totalną rzeźbę ... czyli dorobić wtyczki, przeciągnąć kable do silnika...itd.... wszystko podłączyłem tak jak to jest tutaj w poradach i tak jak to miałem na schematach.. zastanawiam się czy czasem nie mam zapsutej manetki skoro przyciskanie nic nie daje.... bo zegarek na wyświetlaczu chodzi normalnie ..czyli z innymi funkcjami też wszystko powinno być teoretycznie ok...

A co do obrotomierza ..to w sumie ja się tym nie przejmuję ..tylko chciałem wiedzieć czemu ta wskazówka tak podskakuje...

Mój golf

Miłość ożyła....

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » czw maja 24, 2007 18:41

ja tez wszystko u siebie podlaczalem od podstaw wedlug forum i wszystko dziala...wiec mysle ze u Ciebie moze byc cos nie tak z manetka..f-cje ktore dzialaja to zegarek,czas jazdy,dustans,sr.predkosc i spalanie jak podlaczysz podcisnienie,temp.oleju pod warunkiem ze masz czujnik temp, oraz temp.powietrza rowniez po zainstalowaniu czujnika...
a z obr to tez bym sobie tym glowy nie zawracal...u mnie przy przekreceniu kluczyka tez troszke sie podrywa...choc nie do 1000

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » czw maja 24, 2007 21:53

No te poderwanie wskazówki to może kwestia mocnego akumulatora....

a co do mfa.... powiedz mi czy Ty podłączałeś wszystko przez skrzynkę z bezpiecznikami? tzn wyjście na manetkę to jest wtyczka V....wyjścia na licznik to U1 i U2...a wyjścia do czujników to z wtyczek G1 i G2? Nawet nie chodzi mi żebyś sobie przypominał nazwy tych wtyczek tylko sam fakt czy masz to poprowadzone przez skrzynkę czy jakoś inaczej np. z pominięciem skrzynki bezpieczników.... ?

pozzdro

Mój golf

Miłość ożyła....

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » czw maja 24, 2007 21:59

nie u mnie nic nie idzie przez skrzynke....jest podlaczone dokladnie tak jak na rys. na vwgolf.pl....

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » czw maja 24, 2007 22:04

No patrz kurza stopa...a ja podłączyłem wszystko tak jak na tym schemacie.... i teraz nie wiem czy mam to podłączyć tak jak Ty masz czy dalej kombinować z tym co mam ;/

Obrazek

Mój golf

Miłość ożyła....

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » czw maja 24, 2007 22:10

hmm pierwszy raz widze ten schemat...ehh ten brak ksiazki....Pozniej postudiuje co tam ciekawego na nim jest....ja mam podlaczone wedlug tego i wszystko jest ok...- http://vw2.info/vwforum/mfa_mk2/mfa.html

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » czw maja 24, 2007 23:32

MZiobro pisze:hmm pierwszy raz widze ten schemat...ehh ten brak ksiazki....Pozniej postudiuje co tam ciekawego na nim jest....ja mam podlaczone wedlug tego i wszystko jest ok...-
hmmm... o tym myślałem od początku ..ale jak znalazłem ten schemat to zrobiłem wg niego... muszę zobaczyć czy coś się zmieni jak podłączę to tak jak mówisz...

Mój golf

Miłość ożyła....

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » czw maja 24, 2007 23:39

no mowie u mnie wszystko jest ok,procz temp. powietrza ale to dlatego ze poprostu nie mam czujnika-nie moge nigdzie go znalesc w sklepach itp...a pozostale f-cje dzialaja....nawet ekonomizer a tez nascieralem sie zeby to cos uruchomic :hmm:

Awatar użytkownika
Ostry!
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ostry! » pt maja 25, 2007 00:49

Zwieraj 7 i 9 z białej wtyczki jak funkcje przeskoczą to masz źle manetkę podpiętą (albo uszkodzone styki w niej). Odnośnie wskazówki to może podskakiwać po zapłonie bo sygnał na cewkę podaje a z cewki na obrotek - nie przejmuj się tym ;-)

German Car - German Style ;-)
Gofer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153467 Zapraszam
[img]http://img14.imageshack.us/img14/5457/ostry.jpg[/img]

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pt maja 25, 2007 10:02

Punkty dla Was Panowie... wielkie dzięki za naświetlenie sytuacji... Obrotek zostawiam w spokoju..;)

A co do mfa to
VW Maniak pisze:7 i 9 z białej wtyczki
chyba u mnie nie występuje albo nie wiem która to wtyczka.... Ja mam licznik na jedną wtyczkę ale nie wiem czy o tę właśnie chodzi... czy o jakąś inną...

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » pt maja 25, 2007 11:15

to może dlatego nie działa....bo miałeś schemat na 2 wtyczki a w samochodzie masz jedna...
w golfach do 89r były 2 wtyczki a po 89r były już jedna.
tu masz pinout zegarów na 1 wtyk
http://vwgolf.pl/porady/pinout_jeden_wtyk.htm

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pt maja 25, 2007 13:01

rysiektr pisze:to może dlatego nie działa....bo miałeś schemat na 2 wtyczki a w samochodzie masz jedna...
w golfach do 89r były 2 wtyczki a po 89r były już jedna.
tu masz pinout zegarów na 1 wtyk
http://vwgolf.pl/porady/pinout_jeden_wtyk.htm
no własnie mam zrobiony pinout na 1 wtyk.... ale mam wszystko poprowadzone przez skrzynkę a nie bezpośrednio (z jej pominięciem...), i robiłem to na tyle starannie, że praktycznie niemożliwe jest, że się pomylilem z przewodami... nie wiem, podłącze to prowizorycznie bez tej skrzynki ..może pomoże ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”