Wywala mi płyn chłodniczy jak mu dam w dechę

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Wywala mi płyn chłodniczy jak mu dam w dechę

Post autor: Lukas-182 » pn maja 21, 2007 23:45

Witam i proszę o pomoc. Szukałem na forum ale jednoznacznego rozwiązania mojego problemu nie mogłem znaleźć.

Mianowicie: Jadę sobie ze stałą prędkością, dajmy około 90km/h, silnik już rozgrzany i dam gaz w dechę, np przy wyprzedzaniu, turbina zacznie dmuchać na maksa, jakieś 20 sek ostrej jazdy i temperatura skaczę na maksa, chwilę później zaczyna migać kontrolka stanu płynu chłodniczego, zjeżdżam na pobocze, otwieram maskę, a tam cały silnik zachlapany płynem chłodniczym, a w zbiorniku wyrównawczym PUSTO, sprawdzałem to kilka razy i zawsze po 30 sek wywala płyn, nie mogę przekroczyć prędkości 140km/h, bo po chwili wywali.

Myślę, że może to być termostat, bo wskaźnik temperatury na dobrze rozgrzanym silniku stoi na około 1/4 skali, dopiero jak sie porządnie zgrzeję w trasie to wychyli się wskazówka poza 1/2 skali. Albo drugie rozwiązanie, padła uszczelka pod głowicą, ale to chyba nie możliwe, bo była zmieniana około 2m-ce temu, a autko nie było butowane, no może z dwa razy bujnołem się do 180km/h i to chwilowo jechałem z taka prędkością.

Wentylator w ogóle się nie włącza, autko pracuje godzinę na luzie i nic, nawet sie nie włączy.
Mam nadzieję, że to termostat.

Jak sprawdzić czy to przypadkiem nie jest uszczelka ???

piotrek111
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: piotrek111 » wt maja 22, 2007 00:17

Sprawdź termostat i korek w zbiorniczku wyrównawczym. Na rozgrzanym silniku (odpalonym oczywiście) bardzo delikatnie odkręć korek w zbiorniczku wyrównawczym i zobacz czy Ci nie bąbelkuje.Jak bąbelkuje to może być uszczelka pod głowicą. Sam ostatnio przerabiałem podobny temat i niestety była to uszczelka, ale mam to już za sobą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » wt maja 22, 2007 01:46

termostat nie jest odpowiedzialny za wlaczanie wentylatora tylko ten czujnik w chlodnicy one lubia sie zawieszac kup sobie od poldixa on zalacza wentylator przy 88C chyba
jesli wymieniales uszczelke to dokreciles ja po 1000km??
glowice sprawdzales czy prosta??
moze masz zamala chlodnice w TD masz duza chlodnice a w zwyklasach sporo mniejsza
pozatym to niebutuje sie po mini remoncie zadnego auta daj mu sie ulozyc w efekcie mozesz miec wiecej roboty niz ci sie wydaje

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt maja 22, 2007 05:30

Lukas-182 pisze:Wentylator w ogóle się nie włącza, autko pracuje godzinę na luzie i nic, nawet sie nie włączy.
Sprawdź to. Może padł wentyl- podłącz go na krótko i zobacz czy się kręci, jeśli tak to do sprawdzenia termowyłącznik w chłodnicy.

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » wt maja 22, 2007 07:27

głowica była planowana i dokręcona po 1000km. Dzisiaj sprawdzę to z korkiem czy bąbelkuje. Chłodnica jest duża, jest wielkości mniej więcej od jednej lampy do drugiej, wiekszej w golfach albo jettach nie widziałem, dam fotke dzisiaj.

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » wt maja 22, 2007 15:21

sprawdz gumke pod korkiem u mnie ona narobila to co u ciebie te| kazdy doradzal termostat uszczelke pod glowica a byla bzdurna uszczelka pod korkiem :bajer:

Awatar użytkownika
ck
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ck » wt maja 22, 2007 22:13

yank pisze:sprawdz gumke pod korkiem u mnie ona narobila to co u ciebie te| kazdy doradzal termostat uszczelke pod glowica a byla bzdurna uszczelka pod korkiem :bajer:
a co dokładnie się stało z tą gumką i jak rozwiazałeś problem?

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » wt maja 22, 2007 22:34

Tak więc sprawdziłem tak jak napisał piotrek111, no i nie bąbelkuje, a z tego wąskiego wężyka co idzie z chłodnicy wprost do zbiorniczka, ciągle leci bardzo mocnym strumieniem płyn, tak ma być ??? Stałem dzisiaj w korku jakieś 20min, upał jak diabli a wentylator nawet się nie załączył, nie miałem czasu sprawdzić go na krótko, może jutro, jak czas pozwoli, sprawdziłem też ten gruby, dolny wąż który wychodzi z chłodnicy do bloku i jest on chłodny, w przeciwieństwie do tego górnego, którego nie sposób złapać na dłuższą chwilę, bo gorący.

W przyszłym tygodniu oddaje turbinę na reklamację, chyba poszły uszczelniacze na wirniku, bo jak turbo zaczyna ciągnąć to strasznie dymi na niebieskawy kolor i od pewnego czasu żre mi kupę oleju (0,4l na 2000tyś km ), jedynie przez turbo tyle żre, bo nigdzie nie widać wycieków na silniku, kompresje mam super, uszczelniacze na zworach wymienione.

piotrek111
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: piotrek111 » wt maja 22, 2007 22:58

To znaczy, że uszczelka pod głowicą jest OK. Jak na mocno rozgrzanym silniku dolny wąż jest zimny to znaczy, że termostat Ci nie otwiera. I wygląda na to, że włącznik termiczny lub wentylator Ci wysiadł. Musisz sprawdzić na krótko i wtedy będziesz wiedział na 100%.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » śr maja 23, 2007 12:06

a co dokładnie się stało z tą gumką i jak rozwiazałeś problem?

pezez to że gumka spadła to wywalało płyn....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”