Oparcie przedniego siedzenia sie nie składa...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Oparcie przedniego siedzenia sie nie składa...
...i jak sie dostać do tej linki,a tak wogóle jak to naprawić,przecież musi się jakoś dać,bo nowego fotela nie mam zamiaru kupować.Dzięki za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony pn maja 21, 2007 20:09 przez ck, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepiej wymontowac fotel i zabrac sobie go do domu, bedzie wygodniej
1) zaczynasz od wyjecia zaglowka (musisz najpierw wyjac po jednej spince na strone ktore znajduja sie w czarnych plastikach w ktore wchodzi zaglowek)
2) wyjmujesz raczke od odchylania fotela, nastepnie odkrecasz plastik wykonczeniowy i go wyjmujesz
3) nastepnie skladasz oparcie (spojrz w dol fotela - odchylasz recznie dwa zaczepy/haki na dole, ktore zwykle odchyla linka)
4) przy odchylonym oparciu zauwazysz ze na jego zwienczeniu od dolu, ze material przedni i tylny schodza sie w pewnym punkcie - jest on przymocowany na ostrych metalowych spinkach - najlepiej je podwazac to srubokretem, pozniej ciagnac juz recznie
5) jak juz to odczepisz, sciagasz poszycie materialowe siedzenia jakby na lewa strone do gory (cos jak sciaganie swetra ) , nie sciagajcac jednak go do konca (zatrzyma Cie na samej gorze plastkowe tunelke w ktore wklada sie zglowek - jendankze nie ma sensu ich demontowac, bo dostep bedziesz mial juz niezly)
6) Od przodu bedziesz miec gabkowo/slomiane miekkie oparcie wlasciwe fotela - pod nim znajduje sie taki pseudo-stelaz i zauwazysz jak dokladnie ida linki.
7) Co do sposobu naprawy to masz kilka opcji:
- wymiana linki na nowa (podpasujesz moze cos z roweru lub dorobic nowa mozesz)
- poskladac stara (istenieje na rynku wiele laczen ktore mozesz wykorzystac - ale to zostawiam Twojej wyobrazni )
Powodzenia!
1) zaczynasz od wyjecia zaglowka (musisz najpierw wyjac po jednej spince na strone ktore znajduja sie w czarnych plastikach w ktore wchodzi zaglowek)
2) wyjmujesz raczke od odchylania fotela, nastepnie odkrecasz plastik wykonczeniowy i go wyjmujesz
3) nastepnie skladasz oparcie (spojrz w dol fotela - odchylasz recznie dwa zaczepy/haki na dole, ktore zwykle odchyla linka)
4) przy odchylonym oparciu zauwazysz ze na jego zwienczeniu od dolu, ze material przedni i tylny schodza sie w pewnym punkcie - jest on przymocowany na ostrych metalowych spinkach - najlepiej je podwazac to srubokretem, pozniej ciagnac juz recznie
5) jak juz to odczepisz, sciagasz poszycie materialowe siedzenia jakby na lewa strone do gory (cos jak sciaganie swetra ) , nie sciagajcac jednak go do konca (zatrzyma Cie na samej gorze plastkowe tunelke w ktore wklada sie zglowek - jendankze nie ma sensu ich demontowac, bo dostep bedziesz mial juz niezly)
6) Od przodu bedziesz miec gabkowo/slomiane miekkie oparcie wlasciwe fotela - pod nim znajduje sie taki pseudo-stelaz i zauwazysz jak dokladnie ida linki.
- poskladac stara (istenieje na rynku wiele laczen ktore mozesz wykorzystac - ale to zostawiam Twojej wyobrazni )
Powodzenia!
zrób tak jak napisał kolega z tym ze zagłówka nie trzba ściągać tylko materiał wywinąć do góry, ja poradziłem sobie tak z tym ze podwiązałem haczyk na którym pękła linka drutem i on już nie trzyma oparcia tylko jeden, mi pękła linka do strony ręcznego hamulca w siedzeniu kierowcy
Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2006 16:58 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dokładnie tak to nalezy rozwiązac. Tylko,że ja podarował bym sobie ściąganie tego obicia tak jak swetra . Da radę to zrobić przez odchylony lekko tył obicia, jak ktos ma gietkie ręce problemów jest troszke, jezeli jest to auto po 90 roku, gdyż tam zastosowali linki z pancerzami, z którymi sie trzeba troszkę pomeczyć.SToRM pisze:Najlepiej wymontowac fotel i zabrac sobie go do domu, bedzie wygodniej
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zobacz zalacznik tesh to przerabialem naprawilem stara linke w sposob pokazany na obrazkach, wcale nie musisz wyciagac fotela wystarczy go przesunac do przodu i polozyc - recznie odchylajac te zaczepy
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/176151.html][img]http://images.spritmonitor.de/176151.png[/img][/url]
zrobiłem tak samo,ale za to siedzenie bardziej stuka i mnie to drażni.Będę musiał wymienić wreszcie te linki.Przewiduje problem z wyjeciem rączki od odchylania fotela,bo skleiłem go jakimś super klejem.misiek10111 pisze:podwiązałem haczyk na którym pękła linka drutem i on już nie trzyma oparcia tylko jeden
jak mozesz to pokąz jeszcze ten załącznik jeśli posiadaszpreker20 pisze:zobacz zalacznik tesh to przerabialem naprawilem stara linke w sposob pokazany na obrazkach, wcale nie musisz wyciagac fotela wystarczy go przesunac do przodu i polozyc - recznie odchylajac te zaczepy