regulacja zapłonu???????????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rutekpl1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

regulacja zapłonu???????????

Post autor: rutekpl1 » ndz maja 20, 2007 19:21

witam mam problem ze swoim golfikiem nie wiem jak ustawić zapłon mam lampe do ustawiania ale nie wiem jak ją podłączyć a drugie pytanko to jak ustawia się obroty?

golf GT

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » ndz maja 20, 2007 19:29

Uchwyt krokodylkowy ( taki platkikowy przesuwanu) dajesz na przewód wysokiego napięcia od 1 cylindra od strony rozrządu Podłączasz jeden przewód do masy drugi do + akumulatora (czerwony do +) z resztą powinno być napisane na "łapkach" uruchamisz silnik czekasz aż się rozgrzewa luzujesz śrubę mocująca aparat zapłonowy teraz lampą świecisz na kolo pasowe wału korbowego i ustawiasz tak żeby znaki z koła się pokrywały ze znakami na obudowie (obracasz aparatem zapłonowym w lewo lub prawo) jakieś pytania jeszcze :bigok:

Awatar użytkownika
rutekpl1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rutekpl1 » ndz maja 20, 2007 19:35

tak jeszcze jedno na lampie jest takie pokrętło i jak nim się kręci to znaki się przesuwają wię skąd mam wiedzieć kiedy jest dobrze? z góry dzieki

golf GT

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » ndz maja 20, 2007 19:36

na nim ustawiasz kąt wyprzedzenia zapłonu. Jezeli dobrze pamiętam to masz 6 stopni ale lepiej sprawdz w danych technicznych

Awatar użytkownika
rutekpl1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rutekpl1 » ndz maja 20, 2007 19:47

ok tak zrobiłem ale teraz ma obroty na 20 tyś jak mu zmniejszyć? i czy napewno wszystko będzie ok?

golf GT

Awatar użytkownika
Tysia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tysia » ndz maja 20, 2007 19:55

jezeli masz mono-jetronic to musisz zdjac z aparatu zaplonowego wezyk podcisnieniowy i go szczelnie zatkac nastepnie na skrzyni biegow masz korek od kola zamachowego wykrec go.pokrec walem w prawo na kole bedzie widac znaki .kropke ktora oznacza gorny martwy punkt 1 tloka i z boku kropki jest 2 znak wyciecie ten znak ma sie pokryc ze strzalka na skrzyni biegow (6 st przed GMP) w czasie blyskania lampą strob...podłaczenie lampy jak kolega wyżej opisał obroty nie podlegaja regulacji w czasie ustawiania mają byc 750-950obr/min

przemek-0401

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » ndz maja 20, 2007 19:55

Jeśli ustawiałeś na lampie kąt na 6 stopni to trzeba patrzeć na wskażnik GMP (najwyższe położenie tłoka 1 cylindra) czyli "0" na kole zamachowym, na lampie bez regulacji kąta (ty możesz ustawić kąt 0 stopni) na nacięcie na kole zamachowym (nie "0" ! ! !) . może żle ustawiłeś i jest za duże wyprzedzenie (2 x 6 stopni czyli 12 stopni).

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
rutekpl1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rutekpl1 » ndz maja 20, 2007 20:03

niewiem może się popsół silniczek krokowy bo ustawiłem zapłon tak aby znaki od rozrządu się zbiegały i raz ma 20 tyś obr a raz 9 i nie wiem co mam zrobić?????

golf GT

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » ndz maja 20, 2007 20:18

2 tyś to trochę za dużo a czy na pewno jest nagrzany??
pradopodobnie ustawiłeś 2 razy za duży kąt. Ustaw najpierw na 0 i zobacz co się będzie działo aha i lepiej zrób to jutro bo w niedzielę to nic nigdy nie wychodzi poważnie.

[ Dodano: 20 Maj 2007 20:20 ]
... najlepiej i tak się ustawia na słuch ja mam lampę a i tak z niej nie korzystam :bigok: (no może żeby tylko się upewnić) powodzenia w pracach :pub:

Awatar użytkownika
Tysia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tysia » ndz maja 20, 2007 20:28

scagnij wtyczke z silniczka krokowego i zobacz czy obroty beda w miare stabilne jak tak to podlacz do 2 gornych wtykow silniczka ok 6v zamieniajac plus z minusem bedziesz otwieral lub przymykal przepustnice i ustaw silnik na ok1000 obr ustaw zapłon i wtedy podlacz z powrotem silniczek

przemek-0401

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”