regulacja zapłonu???????????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
regulacja zapłonu???????????
witam mam problem ze swoim golfikiem nie wiem jak ustawić zapłon mam lampe do ustawiania ale nie wiem jak ją podłączyć a drugie pytanko to jak ustawia się obroty?
golf GT
Uchwyt krokodylkowy ( taki platkikowy przesuwanu) dajesz na przewód wysokiego napięcia od 1 cylindra od strony rozrządu Podłączasz jeden przewód do masy drugi do + akumulatora (czerwony do +) z resztą powinno być napisane na "łapkach" uruchamisz silnik czekasz aż się rozgrzewa luzujesz śrubę mocująca aparat zapłonowy teraz lampą świecisz na kolo pasowe wału korbowego i ustawiasz tak żeby znaki z koła się pokrywały ze znakami na obudowie (obracasz aparatem zapłonowym w lewo lub prawo) jakieś pytania jeszcze 
jezeli masz mono-jetronic to musisz zdjac z aparatu zaplonowego wezyk podcisnieniowy i go szczelnie zatkac nastepnie na skrzyni biegow masz korek od kola zamachowego wykrec go.pokrec walem w prawo na kole bedzie widac znaki .kropke ktora oznacza gorny martwy punkt 1 tloka i z boku kropki jest 2 znak wyciecie ten znak ma sie pokryc ze strzalka na skrzyni biegow (6 st przed GMP) w czasie blyskania lampą strob...podłaczenie lampy jak kolega wyżej opisał obroty nie podlegaja regulacji w czasie ustawiania mają byc 750-950obr/min
przemek-0401
Jeśli ustawiałeś na lampie kąt na 6 stopni to trzeba patrzeć na wskażnik GMP (najwyższe położenie tłoka 1 cylindra) czyli "0" na kole zamachowym, na lampie bez regulacji kąta (ty możesz ustawić kąt 0 stopni) na nacięcie na kole zamachowym (nie "0" ! ! !) . może żle ustawiłeś i jest za duże wyprzedzenie (2 x 6 stopni czyli 12 stopni).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
2 tyś to trochę za dużo a czy na pewno jest nagrzany??
pradopodobnie ustawiłeś 2 razy za duży kąt. Ustaw najpierw na 0 i zobacz co się będzie działo aha i lepiej zrób to jutro bo w niedzielę to nic nigdy nie wychodzi poważnie.
[ Dodano: 20 Maj 2007 20:20 ]
... najlepiej i tak się ustawia na słuch ja mam lampę a i tak z niej nie korzystam
(no może żeby tylko się upewnić) powodzenia w pracach 
pradopodobnie ustawiłeś 2 razy za duży kąt. Ustaw najpierw na 0 i zobacz co się będzie działo aha i lepiej zrób to jutro bo w niedzielę to nic nigdy nie wychodzi poważnie.
[ Dodano: 20 Maj 2007 20:20 ]
... najlepiej i tak się ustawia na słuch ja mam lampę a i tak z niej nie korzystam