VW Bora - rypiace zawieszenie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VW Bora - rypiace zawieszenie
Witam.
Mój problem polega na tym, że cos rypi w przednim zawieszeniu. Bylem juz u 2 mechaników i nic nie poradzili.Powymieniali gumy tuleje, łączniki stabilizatora idalej to samo.
Rypienie jest najbardziej slyszalne przy powiedzmy wolnej jezdzie po nierównym terenie, a szczególnie przy przejezdzaniu przez progi zwalniajace, ogólnie przy wolnej jezdzie.. Na prostym juz tego nie slychac. Nawet na postoju naciskajac przód slychac to rypienie.
Jesli chodzi o odgłos to jest to takie skrzypienie jakby guma tarła o cos, nie jest to metaliczny dzwiek.
Czy moze mi ktos poradzic co to moze byc??
Innym problemem jest tez z przodu po lewej stronie taki metaliczny dzwiek, niby skrzypienie przy jezdzie po nierównosciach, po kocich łbach naprzykład. Zastanawiam sie czy nie jest to ta blacha przy tarczy hamulcowej??
Mój problem polega na tym, że cos rypi w przednim zawieszeniu. Bylem juz u 2 mechaników i nic nie poradzili.Powymieniali gumy tuleje, łączniki stabilizatora idalej to samo.
Rypienie jest najbardziej slyszalne przy powiedzmy wolnej jezdzie po nierównym terenie, a szczególnie przy przejezdzaniu przez progi zwalniajace, ogólnie przy wolnej jezdzie.. Na prostym juz tego nie slychac. Nawet na postoju naciskajac przód slychac to rypienie.
Jesli chodzi o odgłos to jest to takie skrzypienie jakby guma tarła o cos, nie jest to metaliczny dzwiek.
Czy moze mi ktos poradzic co to moze byc??
Innym problemem jest tez z przodu po lewej stronie taki metaliczny dzwiek, niby skrzypienie przy jezdzie po nierównosciach, po kocich łbach naprzykład. Zastanawiam sie czy nie jest to ta blacha przy tarczy hamulcowej??
1-guma stabilizatora
2-łącznik stabilizatora
3-dwie tuleje wachacza
4-końcówka-sworzeń wachacza
5-łożysko amortyzatora
6-drążek kierowniczy-na końcówce kulowej pod plastikiem harmonijkowym przy kolumnie-patrz rys
2-łącznik stabilizatora
3-dwie tuleje wachacza
4-końcówka-sworzeń wachacza
5-łożysko amortyzatora
6-drążek kierowniczy-na końcówce kulowej pod plastikiem harmonijkowym przy kolumnie-patrz rys
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[img]http://images21.fotosik.pl/165/efbfbb2cd9e2731c.jpg[/img]
Nic nie wymieniać ,wjechać na szarpaki i wszystko będzie jasne co złapało luz.Nie sztuka wymieniać po kolei wszystko.A co do sworznia wahacza nie trzeba być fachowcem aby to wymienić.
Bo po tej wymianie czeka cię zbieżność to chyba wiesz?
Bo po tej wymianie czeka cię zbieżność to chyba wiesz?
[img]http://images21.fotosik.pl/165/efbfbb2cd9e2731c.jpg[/img]
Auto dziś stoi u mechanika. Właśnie dzwoniłem do niego i powiedział ze to rypienie jest na drążku reakcyjnym, i ze on jest dość drogi (około 600zł) jak na razie maja założyć jakieś podkładki i ze to ma pomoc na razie. Przynajmniej będzie widać czy to jest tego wina jeśli tak to będę miał trochę czasu na przygotowanie sie na wymianę tego drążka :/ co o tym sadzicie??
VW Jetta '99, 2.0 8V (115Km)