Słuchajcie- nie zagłebiajac sie za bardzo w technike- co moze miec wpływ na większe spalanie?według MFA sprawa wyglada tak:
Przed zima i jeszcze chwile po niej na trasie,srednie spalanie pokazywał mi ok 8,6/8,5- najnizej udało mi sie zejsc do 7,8-autem jechałem ja i pasazer-i jedna walizka w bagazniku.
(predkosci do 110)
a w miescie dochodziło do 10/11(staram sie jezdzic równo, bez startów spod swiateł zeby za 100 metrów juz hamowac na nastepne...)
Obecnie wyglada to tak:
ta sama trasa (i to samo "obłozenie":)- jak zejdzie do 9,5 to jest suuper a w miescie to minimum 13,7-czasem nawet 16!!! (pokazuje MFA)- nie mierzyłem tego w zaden sposob-ale te wartosci mnie delikatnie mowiac-denerwuja...
Jezdze na lpg silnik to 1,8. Ani nic z autem robione nie bylo (w kwestii jakis przeróbek czy czegos), ani niczego nie dołozyłem-no moze poza podłokietnikiem-ale przeciez to nie wazy az tyle by o tyle sie wskazania zmieniły.
Zaznaczam raz jeszcze ze to sa wskazania MFA sredniego spalania na 100, ale gdy WTEDY tankowąłem zbiornik paliwa przejezdzałem zazwyczaj 340-345 po miescie(teraz 330 i zazwyczaj sie konczy-lub mniej)
A jesli chodzi o trasę to jest mniej wiecej takjak było- ok 350/360-ostatnio udąło mi sie przejechac 389:)(nad morze)
Nie wiem czy te wyniki sa przecietne, dobre, czy załosne-jak to wyglada u Was?
(Jesli to by mogło miec jakies znaczenie- instalacja ma ok. poł roku, była regulowana po ilus tam km(co sie w instrukcji zaleca) nie był czyszczony zaden filtr ani nic.)-z reszta gdyby nawet cos było z instalacja- czy miałoby to wpływ na to ze licznik MFA pokazuje inne dane?
No wiec tak sie zastanawiam: czy cos jest nie tak z tym licznikiem(moze sie to popsuc w ogóle?) czy jesli wyswietla prawidłowe wartosci- to co w takim razie szwnakowac moze, ze te wartosci sa wieksze niz były-a moze to wina jeszcze czegos innego?
Od czego w ogole radzilibyscie sie zabrac za ten problem zeby to wyjasnic??
Poza tym ze ten MFA wieksze wartosci mi pokazuje to nic innego w eksploatacji auta nie zauwazyłem-jak wyglada u Was ze srednim spalaniem i co w ogole o tym sadzicie?
(jesli to mogloby robic jakas roznice to miasto po ktorym sie poruszam to wawka-niestety)
Przyczyna zwiekszonego spalania?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przyczyna zwiekszonego spalania?
kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
Jak jedziesz na gazie to licznik MFA nie pokazuje Ci spalania gazu, tylko coś co byłoby spalaniem benzyny przy mierzonym położeniu przepustnicy, obrotach i sygnale z sondy lambda (który i tak jest emulowany). To że silnik spala ci więcej gazu to tylko i wyłącznie sprawa instalacji gazowej, ewentualnie może trzba wymienić filtr powietrza albo świece, przewody WN lub palec i kopułkę rozdzielacza.
Ale, czy przypadkiem to zwiększone spalanie nie pojawiło się po ostatniej regulacji u gazowników? Ja obstawiam, że to kwestie wyregulowania instalacji LPG.
Ale, czy przypadkiem to zwiększone spalanie nie pojawiło się po ostatniej regulacji u gazowników? Ja obstawiam, że to kwestie wyregulowania instalacji LPG.
no ok, ale skad w takim razie te zwiekszone wyniki na MFA?-Jezdze tak samo jak jezdziłem, w sumie zadnych róznic-poza tym wtedy bylo przed zima, zima i ciut po niej, a teraz (wiosna,lato) powinno sie palic mniej w stosunku do zimy- o ile wiem-wiec?
kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
Akurat w tym roku to ta nasza zima była bardzo łagodna, więc nie ma co się spodziewać, że spalanie spadnie drastycznie. Ja Ci powiem, że mi też się wydaje, że teraz po zimie troche więcej gazu mi spala. Może to jedna jest kwestia innego stylu jazdy mimo wszystko (zimą jezdzi się troche mniej dynamicznie siłą rzeczy). Dodatkowo coś mi się obiło o uszy, że proporcje propanu i butany w LPG są trochę inne zimą i latem, może stąd różnica. A pozatym 15 km różnicy na jednym zbiorniku to tylo co nic.
Nie wiem na jakiej stacji tankujesz gaz ale polecam tankować na Shellu. Tam jest na prawdę lepszy gaz i powinieneś więcej kilometrów robić na zbiorniku.
Nie wiem na jakiej stacji tankujesz gaz ale polecam tankować na Shellu. Tam jest na prawdę lepszy gaz i powinieneś więcej kilometrów robić na zbiorniku.