Więc wskaźnik na desce pokazuje ciągle niewielką temperaturę silnika nawet jak postoję w korku. Wskazówka znajduje się między zerem a pierwszą kreską (1/4 skali) i nigdy nie wchodzi wyżej. Zmierzyłem omomierzem czujnik temperatury (ten przy wlocie płynu do silnika) i przy zimnym silniku pokazywał powyżej 2GΩ (czyli poza skalą miernika). Jak zwarłem wiązkę czujnika i przekręciłem kluczyk to wskazówka powoli szła w górę (po ok 5 sekundach doszła do końca skali). Jutro postaram się sprawdzić ile ma rezystancji czujnik przy gorącym silniku. A jeszcze zauważyłem że raz wskazówka wogóle nie drgnęłą pomimo przejechania kilkunastu kilometrów w różnych warunkach, innym zaś razem odrazu była powyżej grubej kreski, ale to tylko dwa razy się zdażyło.
Czy wie ktoś ile ten czujnik powinien mieć oporu?
Jak łatwo sprawdzić czy termostat nie puszcza zbyt wcześnie płynu do chłodnicy (bo to podobno nierzadka usterka)?
Pozdrawiam.
Niska temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niska temperatura silnika
Ostatnio zmieniony czw maja 17, 2007 12:00 przez herrman, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zimno ok 2-3kohm, na gorąco 250-300ohm.herrman pisze:Czy wie ktoś ile ten czujnik powinien mieć oporu?
Porównując temperaturę węża górnego i dolnego (do chlodnicy idzie).Wąż górny robi się ciepły dość szybko, dolny sporo później (dopiero po nagrzaniu i otwarciu termostatu)Jeśli oba nagrzewają się od razu to termostat nie trzyma.herrman pisze:Jak łatwo sprawdzić czy termostat nie puszcza zbyt wcześnie płynu do chłodnicy (bo to podobno nierzadka usterka)?
- silent_rob
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
musisz wymontować termostat wsadzić go do garnka z wodą (najlepiej podwiesić - by nie dotykał ścianek garnka) i powoli gotować wodę w garnku, potrzebny będzie jeszcze termometr laboratoryjny lub zwykły (rtęciowy) używany w sieciach centralnego ogrzewania (skala min. 110 st C), wkładasz termometr do garnka i obserwujesz przy jakiej temp. zacznie sie otwierać termostat, początek otwierania sie termostatu to około 85 st C, całkowite otwarcie 105 st Cherrman pisze:Jak łatwo sprawdzić czy termostat nie puszcza zbyt wcześnie płynu do chłodnicy (bo to podobno nierzadka usterka)?
po rozgrzaniu (otwarciu) termostatu wymiar "b" musi być większy od rozmiaru "a" przynajmniej o 7mm (foto)