Zaczął mi wyzucać olej od wspomagania?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zaczął mi wyzucać olej od wspomagania?
Witam! pisałam już posty na temat tego że coś mi sie dzieje ze wspomaganiem tzn, nie byłam pewna czy to popa wspomagania czy wodna, po prostu jakieś dziwne odgłosy odchodziły z tamtych okolic. Jedni mechanicy twierdzili ze to pompa wodna, drudzy że wspomagania. Podczas jazdy coś szurało tak jakby raz przestawało, więc to na razie olałam i stwierdziłam że poczekam aż całkowicie padnie. No i od paru dni zaczęło mi przy skręcie kierownicą coś nią szarpać, a od wczoraj zaczęło wyrzucać mi chyba korkiem od wlewu, płynu od wspomagania. Zobaczyłam pod samochodem czarna plamę a jak podniosłam klapę wszystko na około wlewu płynu było mokre No i teraz moje pytanie czy to normalne nawet jeśli padła mi już ta pompa od wspomagania to czy powinno wyrzucać płyn korkiem? Bo czytałam już o ubytkach płynu, ale to raczej z okolic pompy a nie od góry?! A no i chyba całkowicie jeszcze mi wspomaganie nie padło, bo jakoś lekko sie jeszcze kierownicą kręci, tylko przy większych skrętach nią szarpie.
wychodzi na to ze przy ostrych skretach pompa zaczyna cofac olej i wytwarzac podcisnienie w zbiorniczku, korek puszcza i z tad wyciek.
sprawdz czy wg schematow ksiazkowych czy wszystko jes odpowiednio podlaczone (chyba ze jestes pewna ze zaden z mechaniorow tam nic nie grzebal)
jezeli wszystko jest ok to pompa domaga sie regeneracji badz wymiany (cofka i szarpanie moze byc wywolene nieszczelnosciami-> symeringi, uszczelniacze... ->chwytanie powietrza + podcisnienie wsteczne...)
nie jestem specjalista od wspomagan ale na tyle ile znam urzadzenia typu orbitrole.. pompy roznego typu to takie jest moje zdanie
pozdrawiam i rzycze jak najmiejszych kosztow
sprawdz czy wg schematow ksiazkowych czy wszystko jes odpowiednio podlaczone (chyba ze jestes pewna ze zaden z mechaniorow tam nic nie grzebal)
jezeli wszystko jest ok to pompa domaga sie regeneracji badz wymiany (cofka i szarpanie moze byc wywolene nieszczelnosciami-> symeringi, uszczelniacze... ->chwytanie powietrza + podcisnienie wsteczne...)
nie jestem specjalista od wspomagan ale na tyle ile znam urzadzenia typu orbitrole.. pompy roznego typu to takie jest moje zdanie
pozdrawiam i rzycze jak najmiejszych kosztow
mobilni sprawdzam radyjko, gdzie mnie slychac? :D