Czarna "gruszka" przy gaźniku.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Czarna "gruszka" przy gaźniku.

Post autor: Gangst3R » pn maja 14, 2007 21:29

Mam pytanie do czego służy czarna gruszka po lewej stronie gaźnika (na zdjęciu). Byłęm u mechanika i powiedział, że przy gwałtownym dodaniu gazu powinna ona puścić paliwo na drugi gardziel gaźnika. Jeśli uniosę (na wolnych obraotach) tą dźwigienkę pod gruszką do góry to dość znacznie wzrastają obroty, a jeśli przygazuje z podniesioną to jak by dużo lepiej się wkręcał na obroty. Jeśli ktoś wie za co odpowiadają te dwa elementy to bardzo bym, prosił o wytłumaczenie. Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn maja 14, 2007 21:36

( nie jestem pewien ) pneumatyczny przyspieszacz dawki paliwa niektóre gazniki mają taką pompke już w sobie( np solex jest to gażnik 2 gardzielowy opadowy)
Ostatnio zmieniony pn maja 14, 2007 21:38 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn maja 14, 2007 21:37

to jest urządzenie podciśnieniowe sterujące otwarciem drugiej przepustnicy

[ Dodano: 14 Maj 2007 21:39 ]
zgadza sie bo dostaje o wiele więcej paliwa , zasilana jest druga gardziel gaznika

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn maja 14, 2007 21:44

podobne urzązdzenie jest na mech aparacie zapłonowym np ( RP ) przyspiesza zapłon

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn maja 14, 2007 21:45

tak, zasada działania jest bardzo podobna

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » wt maja 15, 2007 06:39

No dobra a teraz pytanie numer dwa. Kiedy powinna się podnieść dźwigienka pod tą gruszką, bo u mnie jest cały czas nieruchoma nawet przy gwałtownym dodaniu gazu. Co może być skopane i na jakie koszta się przygotować?

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » wt maja 15, 2007 07:39

sprawdz wąż podcisnienia który zasila to ustrojstwo druga sprawa to przepona tego podciśnienia moze puszczac juz powietrze

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt maja 15, 2007 16:25

Obrazek tu masz do swojego gażnika , ale jeśli nie masz wprawy to lepiej jedz do dobrego gaznikowca ( choć psy wieszaja na tych gaznikach i na forum masz porady jak go wymienic na gażnik z fiata 125 ) bo sam jak nie orientujesz sie w nich to więcej zepsujesz niz poprawisz , bo naprawde ja robie czasem z nimi i niech je ch,,,,,,ra weżmie , sam golf jest prosty do roboty jak produkcja gwożdzi , ale gazniki to tragedia

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » wt maja 15, 2007 19:54

Gangst3R pisze:No dobra a teraz pytanie numer dwa. Kiedy powinna się podnieść dźwigienka pod tą gruszką, bo u mnie jest cały czas nieruchoma nawet przy gwałtownym dodaniu gazu. Co może być skopane i na jakie koszta się przygotować?
Nic nie musi być skopane , to urządzenie uruchamia się przy dużym obciążeniu silnika.
Gazując silnik na postoju praktycznie nie jesteś w stanie w pełni uruchomić tej przepustnicy.
By sprawdzić optycznie czy 2ga przepustnica działa prawidłowo auto powinno być zapięte na hamowni , dopiero wtedy po zapodaniu dużego obciążenia możesz zobaczyć prawidłowe działanie urządzenia.
Nie wykluczam że przy umiejętnym dodawaniu gazu też można wymusić chwilowe poruszenie tejże przepustnicy ale nie jest to miarodajne i raczej trudno zauważalne.

143@318 / 170@384 by Diagtronik

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » śr maja 16, 2007 07:02

-one- pisze:
Gangst3R pisze:No dobra a teraz pytanie numer dwa. Kiedy powinna się podnieść dźwigienka pod tą gruszką, bo u mnie jest cały czas nieruchoma nawet przy gwałtownym dodaniu gazu. Co może być skopane i na jakie koszta się przygotować?
Nic nie musi być skopane , to urządzenie uruchamia się przy dużym obciążeniu silnika.
Gazując silnik na postoju praktycznie nie jesteś w stanie w pełni uruchomić tej przepustnicy.
By sprawdzić optycznie czy 2ga przepustnica działa prawidłowo auto powinno być zapięte na hamowni , dopiero wtedy po zapodaniu dużego obciążenia możesz zobaczyć prawidłowe działanie urządzenia.
Nie wykluczam że przy umiejętnym dodawaniu gazu też można wymusić chwilowe poruszenie tejże przepustnicy ale nie jest to miarodajne i raczej trudno zauważalne.
Chyba będziesz miał rację, ponieważ nie zauważyłem żeby samochodowi brakowało mocy.
A tak swoją drogą ciekawe jak by spróbować ruszać na zaciągniętym ręcznym a druga osoba mogła by patrzeć co się dzieje. Tylko jest jedno ale, trzeba być całkowicie pewnym swojego hamulca ręcznego, bo jeśli puści to niechciałbym być na miejscu tej osoby sprzodu. Ja niestety tak u siebie nie sprawdzę, ponieważ ręcznego praktycznie nie mam.

Jacenty80
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jacenty80 » śr maja 16, 2007 09:08

Wszystko powinno być ok. Jak ja u siebie na postoju gazuję to też 2ga gardziel się nie otwiera. Musi być spore obciążenie, jak mówią poprzednicy. Jak chcesz to odepnij wężyk od gaźnika (a na tym nastawniku zostaw wpięty) i "zaciągnij się". Zobaczysz czy membrana nie jest pęknięta:).

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”