Czy silniczek krokowy powinien się obracać nonstop?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt:
Czy silniczek krokowy powinien się obracać nonstop?
Panowie silnik sam przyspieszał, więc podejzenie padło na krokowca
Rozebrałem go zeby przeczyścic i ku mojemu zdziwieniu silniczek nie obraca o 360 stopni tylko o ~3/4 obrotu i wraca,to samo w drugą strone. Tak powinno być czy coś mi tam wpadło i blokuje? Dziękuje za wypoeidzi 
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt:
dziejo, juz próbowałem i jest inny bo jest na dwa piny i wcale nie kręci silnik po zalączeniu utrzymuje obroty okolo 800 rppm (czy jakoś tak
) ale podczas jazdy po zdjęciu nogi z gazu odrazu gaśnie
teraz własnie próbuje ranimować szczotki w tym krokowcu ;/
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt:
dziejo, ju z mam:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... owy+obraca
Widze po wielu postach ze kolega tirsone, ma szereg tych samych problemów co ja, albo te PL'ki są takie skomplikowane albo my się mało staramy
Dzięki za wypowiedzi
[ Dodano: 15 Maj 2007 19:27 ]
dziechu, to tu się bardzo mylisz bo w 16V KR ma dwa piny a w PL ma trzy pinyto raz, a druga sprawa jeśli nie ma szczotek to jak kolego jest przekazywany prąd na uzwojenie?? Bo racjonalnym sposobem są własnie szczotki, nie są takie same jak w wiertarce ale idea jest ta sama!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... owy+obraca
Widze po wielu postach ze kolega tirsone, ma szereg tych samych problemów co ja, albo te PL'ki są takie skomplikowane albo my się mało staramy
Dzięki za wypowiedzi
[ Dodano: 15 Maj 2007 19:27 ]
dziechu, to tu się bardzo mylisz bo w 16V KR ma dwa piny a w PL ma trzy pinyto raz, a druga sprawa jeśli nie ma szczotek to jak kolego jest przekazywany prąd na uzwojenie?? Bo racjonalnym sposobem są własnie szczotki, nie są takie same jak w wiertarce ale idea jest ta sama!
zasada działania będzie podobna jak w krokowcu lpg oczywiście mówimy o twoim silniku w moim sil jest inna budowa
skok silnika krokowego to najwyżej +/- 10 do max 20. Silnik krokowy służy tylko do korygowania składu mieszanki
[ Dodano: Wto Maj 15, 2007 19:38 ]
zodiak " ten "silnik krokowy" w PL działa na zasadzie zwiększania lub zmniejszania szczeliny przelotu powietrza (obracająca się tarczka na zasadzie przysłony)."
[ Dodano: Wto Maj 15, 2007 19:38 ]
zodiak " ten "silnik krokowy" w PL działa na zasadzie zwiększania lub zmniejszania szczeliny przelotu powietrza (obracająca się tarczka na zasadzie przysłony)."
poprostu wszystko razem się składa na to że to tak ciężko wszystko idzie..... i nie jest to łatwa konstrukcja..wystarczy jeden czujnik walnięty i już jest problem... ja po kolei sprawdzam to co się da i szukam przyczyny gaśnięcia auta.. Dziś zmierzyłem ciśnienie paliwa i wyszło mi 6 bar, czyli jest ok... i tak po kolei to idziewojtek_sari pisze:Widze po wielu postach ze kolega tirsone, ma szereg tych samych problemów co ja, albo te PL'ki są takie skomplikowane albo my się mało staramy
Teraz mam już multimetr to muszę jakoś (nie wiem jak) sprawdzić czy krokowiec mi działa...bo co prawda już się zaczął otwierać po przemyciu benzyną ekstrakcyjną ale głowy nie dam że to nie on powoduje te problemy z wolnymi obrotami
pozdro... mam nadzieje ze kiedyś zrobimy te autka na cacy i się zaczniemy lansować ;P
- dziechu
- Forum Master

- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Silnik krokowy NIGDY nie ma 2 stykow, tylko zwykle silniki. Silnik krokowy NIGDY nie obraca sie po przylozeniu napiecia do stykow, najwyzej rotor obraca sie o pewien niewielki kat. Dlatego silnik krokowy wymaga specjalnego zasilania, polegajacego na cyklicznym przelaczaniu uzwojen - a za polem magnetycznym podaza wirnik:) Silnik krokowy nie ma szczotek, poniewaz rotor (wirnik) zawiera TYLKO magnesy stale, uzwojenia sa w statorze i nie wymagaja zadnych szczotek. To co opisujesz, to zwykly silnik, ktos go nazwal nie wiem dlaczego krokowy i tak wszystcy powtarzaja. Wiem co pisze bo jestem elektronikiem i zajmuje sie projektowaniem urzadzen sterowanych mikrokontrolerami, miadzy innymi silnikami krokowymi. Sa tez bardziej skomplkowane silniki krokowe (z uzwojeniami w wirniku) ale nie sa stosowane w samochodach. Sporo mozna o nich znalezc w internecie, np. tu:wojtek_sari pisze:dziechu, to tu się bardzo mylisz bo w 16V KR ma dwa piny a w PL ma trzy pinyto raz, a druga sprawa jeśli nie ma szczotek to jak kolego jest przekazywany prąd na uzwojenie??
http://www.silniki.pl/wstep/podstawysil ... kowych.htm
Witam.
Tak się składa że po naprawie mojego silnika krokowego zrobiłem zdjęcia które
umieszczam.Zgadzam się z jednym z kolegów który pisze że to nie ma nic wspólnego
z silnikiem krokowym(uczyłem się o nich pod koniec lat 60 " Mikrosilniki").Jednak
ze względu na pracę tego urządzenia ,krok do przodu ,krok do tyłu,całe urządzenie
w technice motoryzacyjnej nosi nazwę silnika krokowego.Na zdjęciu jest zwykły
silniczek (można dopasować z zabawki- przy zasilaniu 5V nie
powinien pobierać więcej niż 200mA).Na drugim zdjęciu w popychaczu który naciska
na przepustnicę jest jeszcze wyłącznik ,który miedzy innymi po naciśnięciu na pedał
gazu otwiera elektro-zawór uruchamiający podciśnienie w aparacie zapłowowym.
Pozdrawiam.Andrzej

Tak się składa że po naprawie mojego silnika krokowego zrobiłem zdjęcia które
umieszczam.Zgadzam się z jednym z kolegów który pisze że to nie ma nic wspólnego
z silnikiem krokowym(uczyłem się o nich pod koniec lat 60 " Mikrosilniki").Jednak
ze względu na pracę tego urządzenia ,krok do przodu ,krok do tyłu,całe urządzenie
w technice motoryzacyjnej nosi nazwę silnika krokowego.Na zdjęciu jest zwykły
silniczek (można dopasować z zabawki- przy zasilaniu 5V nie
powinien pobierać więcej niż 200mA).Na drugim zdjęciu w popychaczu który naciska
na przepustnicę jest jeszcze wyłącznik ,który miedzy innymi po naciśnięciu na pedał
gazu otwiera elektro-zawór uruchamiający podciśnienie w aparacie zapłowowym.
Pozdrawiam.Andrzej